x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Miruna Coca-Cozma, la Televiziunea din Elvetia

Miruna Coca-Cozma, la Televiziunea din Elvetia

13 Apr 2004   •   00:00

Dupa cinci ani printre elvetieni, fosta prezentatoare cu "Cinci asi" de la TVR, Miruna Coca-Cozma, a ajuns la Jurnalul de la TSR, televiziunea nationala din Elvetia.

Elvetia a invatat-o sa fie ordonata si sa-si dozeze energia. Individualismul oamenilor de acolo o fac insa sa duca dorul prietenilor si al spiritului „de gasca" din Romania.

Dana Ciobanu Miruna Coca-Cozma a plecat, in septembrie 1999, la Lausanne (Elvetia), sa invete limba franceza la Facultatea de Litere. Anul de studii petrecut acolo a convins-o sa ramana in tara ciocolatei. A vrut sa vada cum se castiga banii in sistemul capitalist si s-a angajat ca DJ intr-un club „de cartier". „Am lucrat doar in weekend-uri, ca DJ, cam un an si jumatate. Mixam muzica, chiar si romaneasca, ce-mi adusesem de acasa: Loredana, Holograf, Proiect K1. Le placea elvetienilor, chiar daca nu intelegeau versurile", isi aminteste Miruna.

Reporter pentru jurnalul de noapte

Avea in bagajul de experienta din Romania cinci ani de mass-media. Nu putea sta departe de microfoane si camere de luat vederi. In Elvetia a inceput cu radioul, unde a debutat cu o emisiune despre artistii romani celebri in spatiul francofon - Emil Cioran, Eugen Ionesco si Constantin Brancusi. A fost „agatata" de cei de la televiziunea nationala elvetiana, Television Suisse Romande, care i-au propus sa prezinte o emisiune de divertisment, de Valentine""s Day. A urmat postul de reporter de teren in echipa jurnalului de la 23:15, la aceeasi televiziune. „Cand imi faceau introducerea la materialele pe care le prezentam din platou, intotdeauna precizau «Miruna Coca-Cozma, jurnalist din Romania». Tocmai pentru ca eram jurnalist de alta nationalitate m-au angajat si nu au incercat niciodata sa-mi schimbe specificul prezentarii subiectelor asa cum le vedeam eu, o straina", spune Miruna.

Singura printre elvetieni

Este membra a Uniunii Scriitorilor din Elvetia. La radio, scrie povesti de fictiune in franceza, pentru o emisiune saptamanala de o ora. „In franceza scriu chiar mai bine decat in romana, pentru ca nu e limba mea materna si sunt detasata. Iar bagajul meu de imaginatie este total diferit de cel al elvetienilor", crede ea.

Dar daca toate ii merg bine profesional, nu se poate spune acelasi lucru despre viata personala. La 31 de ani, Miruna este singura si sufera de pe urma individualismului elvetienilor. „Oamenii sunt distanti. Le ia cativa ani sa se mute impreuna, nu ca in Romania, unde dupa trei saptamani, romanii fac si nunta. Indivizii tin la spatiul lor intim si cum incerci sa te apropii de ei, se fac arici. Nu exista spiritul de gasca din Romania", afirma ea.

A reusit in tara ciocolatei

Slava Domnului ca exista totusi prieteni pe lumea asta! „Cea mai buna prietena a mea in Elvetia, care mi-a fost si colega de clasa in liceu - Ilinca Constantinescu - este „vinovata" de turnura din viata mea. Ea, care sta de 10 ani in Elvetia, m-a tot batut la cap sa vin acolo. Mai am o fosta colega de la Antena 1 cu care ma vad din cand in cand. Restul prietenilor mei sunt in special portughezi si spanioli, care imi sunt mai apropiati, fiind tot caractere latine". Cand a plecat spre Elvetia, n-avea de gand sa stea prea mult departe de casa. Odata ajunsa acolo, si-a dat seama ca in Romania se plafonase, ca facuse tot si nu mai avea ce invata. In strainatate, o lua de la zero si avea sansa sa construiasca o cariera pas cu pas. A facut deja primii pasi, dar nu se poate descotorosi de sentimentul ca e o straina acolo. „Nu simt asta printre prieteni sau colegi, ci atunci cand iau contact cu autoritatile. E trist si uneori te apuca disperarea, dar face parte din regulile jocului, daca vrei sa ramai in Elvetia", spune Miruna.


De 10 ani mananca televiziune pe paine

La 21 de ani, si-a facut debutul in televiziune, la Antena 1, unde a lucrat, aproape trei ani, la Observator, emisiunea matinala si „Roata milionarilor". A continuat cu Televiziunea Romana, unde a prezentat „Karaoke Show", „Careul cu cinci asi" si Cerbul de Aur. In paralel, a lucrat la Radio Contact si Radio 21, unde a facut stiri, animatie si talk-show politic. A plecat din Romania in septembrie 1999, imediat dupa ce a terminat actoria la IATC, la clasa dlui profesor Mircea Albulescu. De trei ani, realizeaza si prezinta cronici teatrale la Televiziunea nationala din Elvetia.

×
Subiecte în articol: antimonden elvetia miruna