x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Muzica basarabenior, antidotul manelelor

Muzica basarabenior, antidotul manelelor

01 Oct 2004   •   00:00

Cantaretii de peste Prut au gasit reteta succesului: se folosesc de Romania pentru a ajunge pe piata occidentala. Pirateria este in floare in Moldova, in timp ce in Patria Mama discurile se vand in mod legal, iar promovarea se face ca la carte.

DANA ANDRONIE, DANA CIOBANU

Millenium, Zdob si Zdub, O-Zone, Pavel Stratan, Planeta Moldova, Alternosfera si The Snails au trecut granita, pe rand, pentru ca muzica lor sa ajunga marfa de export. De cea mai buna calitate. In doar doi ani, Minune, Vijelie, Guta &Co au fost umiliti de cantaretii de peste Prut. Indiferent de stilul abordat - rock, hardcore, britpop sau etno - basarabenii au profitat de identitatea lor, folosindu-se de farmecul dulselui grai moldovinesc. "Fratii" sunt disputati deopotriva de romani si de rusi, in virtutea fostelor apartenente geografice.

O-ZONE, PRO MANELE. Ziaristii rusi ii considera pe Dan, Arsenie si Radu, acum, dupa ce au cucerit Europa, "mandria nationala a Rusiei", mai ales ca baietii vorbesc fluent ruseste. O-Zone isi urmareste interesul si face un joc dublu. Cand au aparitii la televiziunile romanesti, membrii trupei ii critica pe rusi. Cand sunt bagati in seama de presa ruseasca, dau in romani. Intr-un interviu acordat postului de radio moscovit Energia, Dan Balan declara: "Piata moldoveneasca este mai interesanta, pentru ca sunt amestecate mai multe culturi. In Romania, situatia este cu mult mai plictisitoare, cu exceptia fenomenului manelelor. Este o muzica plina de viata, cantece care ar putea sa prinda si in Rusia. Muzica dance este foarte banala in Romania, iar rock-ul pur si simplu nu exista. Totul este insipid si proocidental. Or, posibilitati exista totusi in Romania. Studiouri, producatori si posibilitatea ca discurile sa se vanda in mod legal". Chiar si managerii din Rusia ai grupului sunt de parere ca este mai avantajos sa patrunzi in Occident prin Romania decat prin Moscova.

RAIONUL LUI STRATAN. Locuitorii Planetei Moldova sunt Mitos Micleuseanu si Florin Braghis. "Colonizarea" a inceput cu un site pe Internet si cu cateva scenete pe care le jucau pentru prietenii lor din caminele studentesti. Single-ul "Alimentara" i-a scos din anonimat, dupa ani buni in care au incercat sa-si impuna stilul. Primele lor piese originale au circulat pe e-mail, ajungand sa fie difuzate la radio fara sa fi fost reprezentati de vreo casa de discuri.

Musculosul Pavel Stratan a reusit sa faca scamatorii si in muzica. Una dintre acestea este performanta de a canta 30 de strofe in mai putin de 3 minute, care apartin piesei "Foc la ghete". Desi este basarabean get-beget, nascut in Raionul Calarasi, satul Niscani, presa de peste Prut nu l-a bagat in seama niciodata. Cu toate acestea, Stratan a reusit sa vanda 50.000 de casete fara publicitate si promovare, capatand notorietate pe cale orala. Tot raionul a aflat despre muzica lui Pavel din om in om. In 2002, cand si-a lansat "Amintirile" in Basarabia, a aflat cu surprindere ca piesele sale ajunsesera deja in caminele studentesti din Romania. "Eu beu" a devenit un fel de imn in campusurile studentesti. Stratan si-a lansat acum o saptamana in Romania si cel de-al doilea album, pregatindu-se de al treilea.

"CHISINAU CONNECTION". Dupa un debut promitator si un premiu obtinut la Cerbul de Aur 2002, formatia Millenium s-a destramat, in mod inexplicabil. Muzicieni foarte buni, studenti sau absolventi ai Academiei de Muzica din Chisinau, componentii trupei s-au oprit inainte de vreme, dupa editarea albumului "Fata sihastra". Daca si-ar fi continuat cariera, ar fi atins probabil notorietatea O-Zonistilor. Nadin Trohin, fosta solista Millenium, incearca sa razbata singura in jungla show-biz-ului romanesc. Trupa The Snails, din Chisinau, este castigatoarea de anul acesta a concursului "Tu poti fi vedeta", organizat de A&A Records. Moldovenii au inceput sa cante acum sase ani, in fanfara liceului. Au adoptat stilul britpop, iar piesa lor "Undeva" are sanse de a deveni hit. Formatia Alternosfera a debutat in Moldova, in 1999, dar a ajuns in Romania abia in 2002. Stilul propriu, botezat "Chisinau Connection", a prins repede in Patria-Mama, cea mai cunoscuta piesa fiind "Amintirile". Pe langa invazia manelelor, publicul a fost izbit in plin de valul basarabean si perceput ca un agent de "curatare" a peisajului muzical din Romania. "Avem nevoie de asa ceva ca de aer", "Prefer sa fie promovati artisti din Basarabia decat tiganii romanizati de la noi"sau "Decat sa-l ascult pe Adi Minune, mai bine un Pavel Stratan" sunt cateva dintre opiniile consumatorilor de muzica, exprimate prin intermediul Internet-ului. Incet-incet, fenomenul manelistic apune o data cu invazia artistilor de peste Prut.

COMPARATIE

"Piata moldoveneasca e mai interesanta, pentru ca sunt amestecate mai multe culturi. In Romania, situatia e cu mult mai plictisitoare, cu exceptia fenomenului manelelor. Muzica dance e banala in Romania, iar rock-ul pur si simplu nu exista. Totul este insipid" - Dan Balan, liderul trupei O-Zone

CU 450 DE OI IN EUROPA

Spre deosebire de conationalii lor, Zdob si Zdub-ii au devenit celebri mai intai in Rusia, apoi in Romania. De aici, cel mai recent album al lor, "450 de oi", a plecat direct in Germania, Austria si Elvetia, unde a stat ceva vreme in topuri. Activeaza din 1994, iar primul lor hit a fost "Hardcore Moldovenesc". Zdob si Zdub a participat la numeroase festivaluri internationale si a fost chemata sa cante in deschiderea concertelor sustinute de Biohazard, Red Hot Chilli Peppers si Soulfly (Max Cavalera - ex-Sepultura). In ianuarie 2001, la Moscova, basarabenii au urcat pe scena alaturi de Emir Kusturica si "The No Smoking Orchestra".

FOTO

  • GRABA. Pavel Stratan a bombardat piata romaneasca cu trei albume in mai putin de un an

  • SUCCES. Zdob si Zdub a cucerit Rusia inaintea Romaniei
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden romania muzica stratan