x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Nichita, printre ţăranii din Teremia

Nichita, printre ţăranii din Teremia

de Dana Andronie    |    08 Iun 2008   •   00:00
Nichita, printre ţăranii din Teremia

SALUT!  ●  Bătrîne, oamenii vorbesc cu tine...
Pentru Ediţia de Colecţie "Nichita Stănescu", am ajuns la Teremia Mare, unde Poetul se adăpostise vreo trei săptămîni în nefericitul an 1983.



SALUT!  ●  Bătrîne, oamenii vorbesc cu tine...
Pentru Ediţia de Colecţie "Nichita Stănescu", am ajuns la Teremia Mare, unde Poetul se adăpostise vreo trei săptămîni în nefericitul an 1983.

În ediţia dedicată lui Nichita, am descris dezastrul pe care l-am găsit la Teremia: expoziţia pentru care venisem nu mai era. Nichita fusese "înghesuit" într-o încăpere buboasă, cu pereţii duhnind a moarte. Ei bine, la trei săptămîni după vizita noastră, oficialii au făcut ceea ce nu reuşiseră în zece ani. Şi anume: l-au mutat pe Nichita ceva mai aproape de locul lui, în ierarhia respectului public. Referentul cultural Ioan Ploscar ne-a declarat bucuros că un sculptor amator a realizat un bust (nu foarte reuşit, dar mai puţin contează), care a fost depus în faţa Primăriei. Dezvelirea operei din ghips a fost realizată cu mult fast. Au venit primarul Doru Sîrbu, preoţi, elevi, profesori, săteni... Lume, lume... Pentru cîteva minute Nichita a devenit cel mai important personaj din viaţa celor din Teremia. Oficialii şi-au dat seama că se pot folosi şi de cultură în cursa electorală! Le-au oferit sătenilor posibilitatea să-l salute în fiecare zi pe Nichita. Bătrîne, ţăranii pe care i-ai iubit vorbesc cu tine.

SĂ VINĂ BANII! S-a mai întîmplat o minune! Fotografiile, manuscrisele şi tot ceea ce conţinea Expoziţia "Nichita Stănescu" au fost mutate (deocamdată) într-o sală a Căminului Cultural. Cel puţin, documentele sînt păstrate în condiţii decente.

Deşi Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) i-a trimis la pescuit, referentul cultural Ioan Ploscar mai speră că vor primi suma de 55.990 de lei pentru schimbarea amplasării Centrului Cultural, în cadrul căreia coexistă democratic Muzeul de pictură, Muzeul de viticultură şi Muzeul Nichita Stănescu. Vă reamintim că răspunsul oficial al MCC a fost următorul: "Solicitarea şi documentaţia dumneavoastră pentru obţinerea de fonduri pentru reabilitarea aşezămîntului de cultură trebuie depuse la Oficiul Judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit de care aparţine localitatea dumneavoastră..."

Ce-ar zice Nichita? Nu ştim. Poate ar rîde blînd sau l-ar parafraza pe Caragiale, aşa cum a făcut-o în "Respirări", într-o telegramă absurdă – sublim de absurdă: "Încetaţi cu numărarea morţilor. Comunicaţi imediat, cifrat, ce şi cum. Nu vă lăsaţi. În curînd o să trimitem aer. Faceţi economie la respiraţie. Ţineţi păsările cerului la subţioara voastră pînă cînd vă venim în ajutor. Încercaţi să emanaţi miros. Aerul va veni către voi în curînd, în cisterne. Raportaţi de primire. N".

×
Subiecte în articol: antimonden nichita