x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Niciodată o altă fată ca ea

Niciodată o altă fată ca ea

de Dana Cobuz    |    13 Dec 2009   •   00:00
Niciodată o altă fată ca ea

Puţini sunt emigranţii care ajung în ţara adoptivă să-şi facă meseria pentru care s-au pregătit în ţara de baştină. Am fi tentaţi să le zicem norocoşi, dar n-ar fi adevărat. Sunt doar perseverenţi (cu accente de încăpăţânare), ambiţioşi şi cu nervii tari. Dar sunt şi foarte fericiţi când vine ziua în care se trezesc şi pleacă la "serviciul" pentru care şi-au tocit coatele în şcoală, care le place şi pe care au visat că-l pot face şi în altă ţară, în altă limbă, în altă viaţă.



În urmă cu nu foarte mulţi ani, Claudia Motea era o tânără actriţă din România, ajunsă la un moment dat la New York cu "Danaidele", în regia lui Silviu Purcărete. S-a îndrăgostit la prima vedere de America şi nu a mai vrut să se întoarcă în ţară. S-a încăpăţânat să rămână pe continentul nord-american, în oraşul London din Canada, chiar dacă nu ştia o boabă de engleză. Şi a rămas, ca emigrant legal. A învăţat încetul cu încetul să vorbească şi să scrie în engleză, a lucrat ca babysitter, vânzătoare, menajeră. Dar nu i-a ieşit niciodată din inimă teatrul. "Mă duceam să văd piese în engleză, deşi nu ştiam limba. Râdeam când vedeam spectatorii râzând, mă întristam când ei se întristau. Am trăit multe momente dificile până m-am adaptat", povesteşte Claudia. Într-o bună zi, a reuşit să se angajeze la un teatru pe post de om care face publicitate spectacolelor, dar a făcut de toate: de la strângere de fonduri, până la asistenţă pentru actori. Unul dintre producătorii din acest teatru i-a oferit "şansa" de a citi un scenariu scris de româncă în limba engleză. "Never Another Girl Like Me" a ajuns rapid un succes. Claudia Motea era deopotrivă scenarist, producător şi actriţă, în fapt one woman show, întruchipând vreo nouă personaje de-a lungul piesei. La scurt timp, au apărut patru premii importante obţinute la London One-Act Festival: cea mai bună actriţă, cel mai bun scenariu, cea mai bună producţie şi premiul de popularitate. Cel puţin 10.000 de spectatori au văzut piesa în cei trei ani de când o joacă, dar Claudia spune că, "oricât ai fi de plin de succes printre străini, tot îţi doreşti să joci pentru ai tăi, în limba ta. Aşa că am tradus piesa mea, am adus-o acasă, sunt în negocieri cu mai multe teatre din Bucureşti şi sper că în ianuarie voi avea premiera. Intenţionez să joc «Niciodată o altă fată ca mine» măcar o lună în ţară".

"Never Another Girl Like Me" este aparent o comedie autobiografică despre problemele întâmpinate de o emigrantă pe tărâmul american. În fond, scenariul are planuri multiple şi musteşte de simboluri, deşi la finalul spectacolului îţi dai seama că personajul Stela te-a supus unei terapii prin râs. Foarte important: coloana sonoră a piesei cuprinde piese ale lui A.G. Weinberger (un alt artist român de succes în America), celebra "Cine iubeşte şi lasă" a Mariei Tănase şi chiar foarte a noastră "Gărgăriţă-riţă, du-te la portiţă...".

Claudia s-a mutat la Los Angeles acum câteva luni şi a venit săptămâna trecută în România, după şase ani de absenţă. Una dintre valizele cărate de peste Ocean este plină cu perucile, costumele şi o parte din recuzita necesare spectacolului. Vrea să-şi înceapă 2010 jucând pentru cei de acasă, îi este dor de aplauzele româneşti. Are nevoie de aprecierea alor ei şi de energie, fiindcă tot în anul viitor are de onorat proaspăt semnatele contracte pentru "Never Another Girl Like Me", pe care o va juca la teatre din Los Angeles şi New York. Succes, deci, Claudia, sau... "break you leg"! (n.r. - urare de "succes!" adresată actorilor în limba engleză).

×
Subiecte în articol: antimonden