x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden "Nu mai beau alcool inainte de meciuri!"

"Nu mai beau alcool inainte de meciuri!"

de Simona Ecovoiu    |    12 Noi 2005   •   00:00
"Nu mai beau alcool inainte de meciuri!"

Adrian Fetecau nu este doar liderul grupului umoristic Voua, ci si un impatimit comentator de box, la Radio Romania Actualitati. In exclusivitate, el ne povesteste din culisele acestei meserii. Cu bune si cu rele.

Are trei prioritati, dar uneori se suprapun in capul si in programul lui, asa ca ii este greu sa ne insire ordinea: fiica, boxul si Grupul Voua, alaturi de care are zilnic pastila, "Tara lu’ Papura Voua", de la ora 19:45, la National TV. Sotia se multumeste, volens-nolens, cu ultimul loc, caci, oricat de mult si-ar fi dorit sa fie pe podiumul "Fetecau", a realizat ca nu are sanse.

PEDEASPA. "Adrian vorbeste precipitat despre box. Ca femeie, mi-este greu sa-i inteleg pasiunea pentru acest sport dur, despre care stiu ca, de cele mai multe ori, din ring se ajunge direct la spital, «pentru carpit»." "N-as fi vrut sa fiu comentator pe aceasta disciplina sportiva, dar in viata lucrurile nu ies cum ti-ai dori ori, pur si simplu, destinul te indruma acolo unde vrea. Fusesem pedepsit de catre seful Redactiei Sport sa stau, timp de o saptamana, intr-o sala de box. Motivul? Nu ajunsesem la o conferinta de presa din cauza masinii care mi s-a blocat in trafic." Asa s-a facut ca intervievatul nostru a inceput sa indrageasca boxul, chiar daca, paradoxal, nu stie sa dea cu pumnul. "Am fost doar campion la tenis, in judetul Buzau, unde m-am nascut, dar maica-mea a pus piciorul in prag si nu m-a mai lasat, ca sa n-am probleme cu scoala. Fiica mea imi calca pe urme, face antrenamente de cinci ani la Clubul Dinamo si, desi nu are forta, ma bate la tenis de ma rupe", povesteste mandru celebrul tata.

Cat priveste cuvantul "celebritate", Adrian Fetecau e de parere ca in Romania este folosit in mod abuziv: "Nu e nimeni vedeta, in adevaratul sens al cuvantului, in tara asta. Nu stiti cum stau lucrurile in strainatate. Am asistat, in America, la primirea lui Arnold Schwarzenegger, in timpul unei reprize de baschet. Jucatorii au intrerupt meciul pentru a-l aplauda pe actor minute in sir. Daca ar intra, de pilda, Stefan Iordache la Sala Polivalenta, sunt convins ca nu ar avea parte de aceeasi tratatie".

SATISFACTII. Adrian Fetecau ne-a povestit si cateva faze amuzante, din delegatii. Dupa o experienta deloc placuta, din timpul unei trasmisiuni in direct, comentatorul s-a jurat ca nu va mai pune niciodata gura pe alcool: "Eu si Emil Gradinescu ne luasem cu vinul, in seara dinaintea unui meci important, iar dimineata ne-am trezit chiauni. Am pus castile pe urechi si am vrut sa comentez, numai ca nu m-au mai tinut balamalele. Tot meciul am strigat doar: «Hai, Doroftei!». Atat am trasmis vreo ora si ceva. De atunci am promis ca nu mai beau inainte de meciuri!". Si a meritat! Meseria de comentator sportiv i-a dat multe satisfactii. Cati stiu ca Francisc Vastag a castigat Campionatele Mondiale de Box, de la Berlin (1995) cu mana dreapta fracturata? "L-am incurajat cat am putut, iar el a luptat in ring ca un leu. Cand s-a terminat nebunia, mi-a marturisit ca nici nu-si mai simtea mana din cauza loviturilor."

AMINTIRI. Adrian a fost prezent si la evenimente de alt gen din viata lui Francisc, de pilda la botezul celui de-al doilea copil: "A trebuit sa fac o transmisie, pentru radio, dintr-o biserica din Resita. Acolo a avut loc botezul celui de-al doilea baietel al lui". Dar si despre Doroftei are o gramada de amintiri: "Leonard este un bun familist. S-a intamplat sa iasa din ring si lovit foarte rau. L-am gasit intr-o seara in camera lui de hotel, cu pungi de gheata pe fata tumefiata. Doctorii ii cususera arcada, pe viu. L-am privit lung si nu-mi venea sa cred cum un ditamai campionul sta singur si sufera ca un caine".

VA FI LA CM DIN CHINA
LA ALTAR. A transmis pentru radio nu numai meciuri, ci si slujbe
Pentru ca a stat mult in preajma sportivilor, la Campionatele Mondiale si Europene, Fetecau n-a rezistat tentatiei de a le dedica renumitilor boxeri romani Vastag si Doroftei cartile "Fenomenul Vastag", respectiv "Doroftei cel Mare", aparute pe piata intr-un tiraj de 5.000 de exemplare: "Cartea despre Vastag am scris-o in zece zile, la Buzau. Am plecat de acasa, nevasta-mea m-a inteles ca am nevoie de izolare, pentru a ma putea concentra. Regretatul regizor Mircea Veroiu si-a dorit sa realizeze un film dupa povestea mea, chiar ma apucasem sa scriu scenariul, numai ca el a plecat dintre noi doar la cateva luni dupa discutie, asa ca totul a amortit in faza de proiect". Adrian Fetecau (49 de ani) isi va sarbatori ziua de nastere la 19 noiembrie, departe de cei dragi, in China, de unde va comenta Campionatul Mondial de Box.

×
Subiecte în articol: antimonden