x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden "Nu va temeti!"

"Nu va temeti!"

24 Apr 2005   •   00:00

Papa Benedict al XVI-lea si-a inaugurat ieri Pontificatul, printr-un apel la unitatea crestinilor.

  • de MARINA CONSTANTINOIU
  • EXTERNE

  • NOUL PAPA. Papa Benedict al XVI-lea si-a inceput Pontificatul printr-o slujba solemna de aproape trei ore, celebrata in Piata Sfantul Petru, in fata a 350.000 de credinciosi
    El a afirmat ca "Biserica poarta in ea viitorul lumii" si a reinnoit apelul lansat de predecesorul sau Ioan Paul al II-lea, cerandu-le credinciosilor "sa nu se teama". Cateva sute de mii de persoane si numerosi reprezentanti ai bisericilor crestine, printre care si mitropolitul Kiril, reprezentantul Bisericii Ortodoxe ruse, au asistat la prima slujba a Pontificatului lui Benedict al XVI-lea. Noul Papa nu a dorit sa prezinte un program, dar a afirmat ca misiunea sa este a unui "pastor" si a unui "pescar".

    PE URMELE LUI IOAN PAUL AL II-LEA. Benedict al XVI-lea si-a inceput predica printr-o evocare a predecesorului sau, spunand ca acesta este "insotit in ceruri de cortegiul tuturor sfintilor". O mitra creata in urma cu cativa ani pentru Papa Ioan Paul al II-lea si care urma sa fie prezentata la o expozitie organizata la Lyon a fost transportata la Roma, pentru a fi folosita la aceasta slujba inaugurala. Mitra, realizata in 1996 de creatorii italieni Stefano Zanella si Gianluca Scattolin, este ornata cu fireturi aurii pe fond negru si cu trei tipuri de pietre verzi - malahit, agate verzi si agate de culoarea moscului. La inaugurare a participat si ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu.

    56.000 E-MAIL-URI
    Papa Benedict al XVI-lea a primit 56.191 de e-mail-uri in primele 48 de ore dupa ce adresa sa a devenit operationala, a anuntat Vaticanul. Din totalul mesajelor primite, majoritatea erau de felicitare, scrise in engleza - 30.844, conform ultimei numaratori. Printre mesaje s-a numarat si unul din Romania, din partea unui preot din Suceava, care a scris, simplu, "Habemus Papam!", in latina, adica "Avem Papa!". Alte e-mail-uri (12.621) erau in italiana, 6.024 in spaniola, 2.961 in germana (Benedict al XVI-lea este german de origine), 2.286 in portugheza si 1.455 in franceza.

    ×
    Subiecte în articol: antimonden