x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden O mai vrea cineva pe Mamaia?

O mai vrea cineva pe Mamaia?

03 Iun 2004   •   00:00

Cel mai vechi festival dedicat muzicii usoare romanesti, Mamaia, e pe duca. Agonia pare sa incununeze cea de-a 50-a editie din acest an. Titus Munteanu vorbeste despre trecutul glorios si viitorul incert al festivalului.

DANA CIOBANI

Titus Munteanu este cel care a supervizat prima editie "libera", din 1990, a batranului festival. Atunci, castigatori au fost Toma Perletta (locul al treilea), care acum canta in Italia, Adrian Enache (locul al doilea) si Laura Stoica (locul intai). "A fost o explozie, o refulare a oamenilor care nu au putut sa faca nimic pana atunci. A fost un festival foarte bun. Atunci a venit si un ziarist de la Corriere della Sera care compara Mamaia cu Festivalul de la San Remo", isi aminteste omul de televiziune.

FARA RESURSE. Titus a fost martorul cresterii si descresterii Festivalului de la Mamaia. "Inainte de ’89, Ministerul Culturii era implicat in organizarea acestui eveniment. Acum, doar Consiliul Judetean Constanta este componenta fixa. In rest, Dumnezeu cu mila", afirma regizorul. Din 14 editii "libere", Titus Munteanu a realizat noua. Chiar daca acest concurs a mers, chiar si in ultimii ani - mai bine, mai rau - s-a uitat ca muzica s-a schimbat in totalitate si, din pacate, compozitorii au ramas cu acelasi retetar. "Le spuneai de Mamaia, replicau "Aha, deci cantece din astea mari, lente, lalaite" Iar anul trecut a avut nesansa sa fie maltratat la modul propriu. A cazut atat de jos Mamaia, saraca, incat pare ca nu mai are putere sa se ridice de una singura". Ca veni vorba, in 2003, Mamaia a fost luata, pe ultima suta de metri, de Prima TV. Asta pentru ca TVR si Antena 1 refuzasera sa preia concursul de muzica usoara, dat de Consiliul Judetean "la pachet" cu Mamaia-Folclor si Mamaia Copiilor. Vai de Mamaia noastra! Soarta nu pare sa fie mai blanda nici anul acesta. Desi a inceput vara, inca nu se stie in ce perioada va fi organizat festivalul (probabil la toamna, dupa Cerbul de Aur) si nici ce televiziune il va difuza.

VOCI DE AUR. Nu stim cate hituri s-au lansat dupa ’90, dar romanii mai fredoneaza si astazi piese cantate la Festivalul de la Mamaia, in urma cu 30 de ani. Dan Spataru, Adrian Romcescu, Pompilia Stoian, Aura Urziceanu, Corina Chiriac, Mihaela Mihai, Gil Dobrica sunt doar cateva nume mari ale muzicii romanesti care au devenit cunoscute datorita acestei "trambuline" de la Mamaia. Printre ultimii interpreti care s-au lansat pe malul Marii Negre se numara Sanda Ladosi, Silvia Dumitrescu, Loredana Groza, Aurelian Temisan, Monica Anghel. Trist este ca acum nici publicul nu mai crede in "marele" festival. Prefera sa-si petreaca serile de concediu la terase sau in discoteci, nicidecum pe scaunele rupte ale Teatrului de Vara.

Inedit

Titus Munteanu are nostalgii legate de festival. "Ajunsese sa-mi fie drag Teatrul din Mamaia, cu treptele lui ciobite si scaunele lui rupte. Copertina care acoperea scena era carpita an de an si, cand ploua, facea "burta" de la apa. Ca sa nu se rupa, o impungeau cu o tepusa lunga, inainte de spectacole", isi aminteste el. Dincolo de neajunsurile din fiecare an, era frumos. "Incercam cate o inovatie la fiecare editie. Intr-un an, am filmat juriul iesind din spuma marii, cu dosarele la subrat, in alt an am adus pe scena compozitori, care si-au cantat propriile piese, premiate la Mamaia cu ani in urma".

×
Subiecte în articol: antimonden mamaia