x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Placido Domingo se confruntă cu noi acuzații de hărțuire sexuală

Placido Domingo se confruntă cu noi acuzații de hărțuire sexuală

de Redacția Jurnalul    |    23 Ian 2023   •   20:05
Placido Domingo se confruntă cu noi acuzații de hărțuire sexuală
Sursa foto: Hepta

Cântărețul de operă Placido Domingo se confruntă cu noi acuzații de hărțuire sexuală din partea unei cântărețe spaniole, care a făcut declarații într-o emisiune de televiziune. În urmă cu trei ani au fost făcute acuzații similare, scrie Le Figaro.

 

30 de cântăreți, dansatori, muzicieni, profesori de canto și tehnicieni au declarat într-un sondaj realizat în 2020 că au fost victime sau martori ai comportamentului nepotrivit al lui Placido Domingo de-a lungul unei perioade de 30 de ani. Deși și-a cerut scuze pentru faptele sale, cântărețul de operă nu a recunoscut nicio abatere.

Ultima acuzație a fost făcută duminică, 16 ianuarie, scrie Le Figaro. A venit de la La Sexta, o cântăreață anonimă de la televiziunea spaniolă. Aceasta a apărut nevulgându-și identitatea și a declarat că Placido Domingo i-ar fi cerut să îl atingă într-un teatru din Spania la începutul anilor 2000. Cu o altă ocazie, a încercat să o sărute, a spus ea.

„Unul dintre primele lucruri pe care ți le spun este să nu te urci în lift singur cu Placido Domingo”, a spus ea. Cântăreața a povestit cum Placido Domingo i-ar fi cerut să o atingă după o repetiție. „Prima dată când m-am simțit inconfortabil a fost atunci când repetam. Mi-a spus de față cu toată lumea: „Uite, pot să-mi bag mâna într-unul din buzunarele tale frumoase”. Purtam pantaloni cu un buzunar brodat la spate”, spune ea.

„Mi s-a făcut rău de la stomac pentru că m-am gândit, ce pot să-i spun: dacă spun nu, vor fi consecințe, iar dacă spun da, nici nu vreau să mă gândesc la asta”.

Cântăreața a declarat că nu l-a reclamat pe Placido Domingo șefilor ei sau autorităților. „El este de neatins. El nu ar trebui să fie, dar eu sunt în umbră”, a adăugat ea.

Reprezentanții lui Placido Domingo nu au avut reacții după aceste declarații.

Ancheta din 2020, realizată de American Guild of Musical Artists (AGMA), a concluzionat că Domingo a avut un comportament nepotrivit. La momentul respectiv, Placido Domingo a declarat că a respectat decizia femeilor de a vorbi și că îi pare „sincer rău pentru durerea pe care le-am provocat-o”.

Constatările au determinat Spania să anuleze spectacolele planificate ale tenorului devenit bariton în teatrele finanțate din fonduri publice. Instituții americane, printre care Metropolitan Opera din New York și Opera din San Francisco, și-au anulat, de asemenea, angajamentele planificate. Placido Domingo a demisionat din funcția de director general al Operei din Los Angeles, a cărei anchetă proprie a concluzionat că zece acuzații împotriva sa sunt „credibile”.

Niciuna dintre aceste acuzații nu a dus la o procedură penală. Într-un interviu acordat ziarului spaniol El Mundo în ianuarie 2022, baritonul a negat că ar fi hărțuit pe cineva și a declarat că se simte condamnat de tribunalul opiniei publice pentru că nu a vorbit. Ancheta AGMA a fost de o singură parte, a spus el, și a conținut puține fapte concrete. Placido Domingo a revenit în Spania pentru a participa la un concert caritabil în iunie, după o absență de aproape un an și jumătate, și a susținut concerte și în alte țări.

×
Subiecte în articol: placido domingo hartuire sexuala