x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Plaja si poezie virtuala la Agigea

Plaja si poezie virtuala la Agigea

de Miron Manega    |    06 Sep 2005   •   00:00
Plaja si poezie virtuala la Agigea

In timp ce festivalul "Folk You!" isi consuma la Vama Veche si Costinesti cele mai frumoase momente de glorie, la Agigea se desfasura, cu discretie, un alt festival, la fel de impresionant ca demers artistic, dar mult mai modest ca notorietate.

In perioada 21-30 august 2005, la Statiunea de Cercetari Marine de la Agigea a avut loc primul festival literar Poezie.Ro, organizat de www.agonia.ro. Suna cel putin insolit, dar acest eveniment este organizat de o... pagina de Internet. Si este, evident, primul de acest gen din Romania. Ceea ce face din el un eveniment de presa nu e tema festivalului cu pricina (din pacate, poezia a ajuns motiv de strambat din nas), ci contextul care l-a propulsat. Caci nu e vorba de o susa organizata, la insistentele unor scriitori expirati, de bunavointa unor sponsori plictisiti, ci de expresia unei realitati literare de care nu s-a stiut nimic.

COMUNITATEA. Exista 15.000 de poeti, prozatori, eseisti etc. anonimi, care desfasoara o activitate literara intensa, libera de orice cenzura externa, libera de orice obligatii de casta sau de gasca. Aceasta comunitate literara se numeste www.agonia.ro si functioneaza atat virtual (adica pe Internet), cat si real, printr-un cenaclu literar care se tine in fiecare joi seara la Casa Eliad si prin acest festival aflat la prima editie. Toate aceste activitati au fost initiate si sunt coordonate de... un inginer mecanic. Numele lui este Radu Herinean si are 31 de ani.

15.000 de autori, mai mult sau mai putin talentati, care socializeaza creativ pe o pagina de Internet, reprezinta un numar impresionant intr-un domeniu atat de restrictiv ca literatura. Uniunea Scriitorilor, de pilda, nu are decat 2.460 de membri.

La Festivalul Pezie.ro au participat peste 60 de persoane, membri ai acestui mare "club al poetilor anonimi" si cativa scriitori membri ai USR. De altfel, este pentru prima data cand, din 2000 incoace, Uniunea Scriitorilor face un gest de recunoastere publica a unui fenomen literar de masa. In programul festivalului au fost ateliere artistice in fiecare seara (lecturi, dezbateri, prezentari de proiecte, miniconcerte), expozitii de fotografie, vizionari de filme de scurt si lung metraj, realizarea interactiva a unui film de lung metraj, jocuri de grup bazate pe logica si interactiune sociala, concerte live si unplugged, anuntarea proiectelor de anvergura ale www.poezie.ro pentru urmatorul an de activitate si, bineinteles, un concurs de poezie.

PREOCUPARE. Lucian Chisu a sustinut la Agigea un seminar de poezie

CHISU, SCRIITORUL. Serile festivalului (caci acesta s-a desfasurat in "nocturna") incepeau la ora 19:00 si se terminau dimineata, inainte de rasaritul soarelui. Invitati de onoare au fost scriitorii membri ai USR Valentin Tascu, Liviu Ioan Stoiciu si Lucian Chisu, care au format si juriul festivalului. Cel din urma este nimeni altul decat fratele cunos-cutului personaj monden Dan Chisu, director al Editurii "Muzeul Literaturii Romane". aLucian Chisu a sustinut un seminar de poezie si a prezentat mai multe filme premiate la Festivalul DaKino si la Festivalul de Film de la Sf. Gheorghe.

Dupa modelul stand-up comedy, consacrat de filmele lui Jerry Seinfeld, Radu Herinean a initiat la Agigea concursurile stand-up poetry, in care accesul la microfon a fost liber, iar participarea voluntara. Cele mai bune prestatii au fost rasplatite de asistenta cu aplauze. Dar concursul propriu-zis de poezie al festivalului (mai exact festivitatea de premiere) a avut loc la data de 29 august. Marele premiu a fost castigat de Elia Ghinescu. Valoarea acestuia a fost de 20.000.000 de lei, constand in... publicarea unei viitoare carti. Un premiu virtual, deocamdata.

Festivalul Poezie.ro n-a insemnat numai poezie. A fost si plaja, si distractie, si muzica. Iar paseistii sau solitarii au putut vizita buncarele pazei de coasta ale Armatei Regale. Cu alte cuvinte, o minivacanta boema, de noua zile, pe care participantii si-au platit-o singuri. Cu 2.500.000 de lei (vechi), poetii site-ului www.agonia.ro au descins din spatiul virtual pe plaja de la Agigea. Marea a fost calda, soarele generos, poezia fierbinte. A fost... gigea.

"CLUBUL SCRIITORILOR ANONIMI"
Radu Herinean (foto) este un tanar inginer mecanic, absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti. Are 31 de ani si lucreaza ca auditor la o puternica firma internationala de consultanta. Nici o legatura deci intre facultatea absolvita si ceea ce profeseaza. Si nici o legatura intre acestea si preocuparile sale literare. In 1999, el deschidea, pe un site comercial, www.senior.ro, un subdomeniu de poezie. Impactul pe care l-a avut la internauti a fost atat de puternic, incat l-a incurajat sa creeze o pagina dedicata. Asa a aparut, in februarie 2001, www.poezie.ro. Si aceasta pagina s-a dovedit neincapatoare pentru iubitorii de literatura, care voiau si proza. Atunci a creat o noua pagina, intitulata, provocator, www.agonia.ro, care a devenit site tutelar, avad ca "subalterni" paginile www.poezie.ro si www.proza.ro. Si pentru cei care scriu in alta limba decat in romana a deschis paginile www.agonia.net si www.agonia.org. Acum, site-ul a devenit o comunitate cu 15.000 de membri, un veritabil "club al scriitorilor anonimi" si e accesat zilnic de 5.000 de vizitatori. In fiecare zi sunt publicate intre 100 si 200 de texte, la care se adauga in jur de 500 de comentarii. Radu Herinean e aproape sigur ca, pana la sfarsitul anului, site-ul va ajunge la 6.000 de accesari. O concurenta serioasa pentru literatura tiparita, din ce in ce mai scumpa, din ce in ce mai putin cumparata.

LUPTA
Agonia inseamna exact ceea ce ar trebui sa insemne! Ai crezut ca Agonia inseamna decadenta. Nu inseamna asta. Vine din latina si inseamna lupta, zbatere, preocupare. La fel in greaca veche: este "agon" si inseamna competitie. Inseamna concurs public, lupta si zbatere! "Zbatere pentru ce?", o sa intrebi. Zbatere pentru a fi cel mai bun. Zbatere pentru a invinge. Zbatere pentru a realiza Ceva. "Si cum?", o sa mai intrebi. Cu noi. Tu creezi si scrii - noi vom comenta. Noi scriem - tu poti comenta. Poti participa la o varietate infinita de jocuri ale mintii, care te vor conduce catre o victorie personala si comuna, o victorie a acestei comunitati. Fiindca DA! De acum vei face parte dintr-o comunitate. (fragment din textul de prezentare al www.agonia.ro)

SIRENA ANGOASATA


"De fapt sunt regina mortilor daca vrei daca iti place cum sunt am nevoie de mai multa liniste inainte de furtuna stii delfinii pe care i-ai dresat nu sunt buni de nimic recunoaste destul de complicat o sirena angoasata ce poate fi mai derutant"

Elia Ghinescu, castigatoarea concursului

IMPERII


"Ultima data ne-am iubit comod pe o frunza de laur eu aveam aripile bleu vietate ingenua prin zona tu inca nu erai napoleon desi imi spuneai mereu ca visezi imperii si desfaci aliante iti amintesti era o primavara indecisa faceam glume pe seama ei"
Elia Ghinescu, castigatoarea concursului
×
Subiecte în articol: antimonden poezie agigea