x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Postul Atomic TV a emis ilegal doi ani

Postul Atomic TV a emis ilegal doi ani

07 Iul 2004   •   00:00

MONDEN

Acum trei saptamani, anuntul conform caruia postul muzical Atomic TV are un nou patron, a iscat o serie de controverse in presa. Nicolae Serbu a fost cel care a declansat bomba atomica.
DANA ANDRONIE, COSMIN SMOCHINA

Dupa doi ani de procese, Nicolae Serbu a reusit, in final, sa-si castige dreptul de proprietate asupra marcii Atomic, devenind astfel patronul singurului post muzical romanesc de televiziune. Postul nu a incetat sa emita, vechii proprietari tinand cu dintii de marca pana acum trei saptamani, cand pe ecrane, in locul siglei Atomic, a aparut TV K lumea. Totul a inceput in 2002, cand patronii Atomic-ului au fost dati in judecata din cauza neplatii unor creante. Au pierdut, iar marca a fost scoasa la licitatie, ea fiind adjudecata de Nicolae Serbu, cunoscut in lumea show-biz-ului ca Nic. De precizat ca acesta semnase un antecontract de vanzare-cumparare, platind si un avans, inainte ca Atomic TV sa fie actionat in justitie. A pierdut banii, caci nu s-a mai semnat nici un contract. A stat la panda si, cand marca a fost scoasa la licitatie, a cumparat-o!

ISTORIA MARCII. Atomic a aparut prima data in Polonia, unde s-a dovedit a fi o televiziune de succes. A ajuns si in Romania in 1998, cand a fost inregistrat la OSIM ca un brand autohton. Televiziunea era patronata de Atomic Romania SRL, al carei asociat unic era Atomic LLS Luxemburg si DACIA RTV, care apartine lui Paul Opris. "Atomic LLS Luxemburg a emis o finantare de 5 milioane de dolari, cu destinatia investitie in televiziune pentru Romania. Iar aici au intrat doar niste echipamente supraevaluate la 800.000 de dolari", ne-a declarat actualul patron al Atomic TV. Unde s-a scurs diferenta de 4.200.000 de dolari? Raspunsul il are tot Nicolae Serbu: "Diferenta de bani este in buzunarele unor persoane, pe care la momentul potrivit le voi face publice. Acum pot sa spun doar ca si-au cumparat case la Londra". Desi echipamentele au fost introduse in tara in 1999, taxele vamale au fost platite, in mare parte, abia in 2004. Cel putin asa sustine Nicolae Serbu. Problemele s-au tinut lant, iar dupa trei ani, Atomic TV a fost scos la licitatie. "Am vrut sa-mi fac o televiziune, Noll Music, dar mi s-a propus sa cumpar una gata facuta. Era vorba despre Atomic. Am inceput sa fac o radiografie a postului si am descoperit ca doar marca era palpabila. In rest erau numai evaziuni fiscale, debite, inselatorii, procese in curs", ne-a dezvaluit Serbu. Cu toate datoriile, acesta s-a hotarat totusi sa cumpere marca.

"CIORBA" ATOMIC. A facut o oferta de cumparare si i s-a cerut o suma de bani la semnarea unui antecontract. "In momentul in care am incheiat antecontractul de vanzare-cumparare a marcii si am facut plata am fost atentionat de catre domnul Todd Stam, patronul Atomic Romania SRL, sa nu iau legatura niciodata cu Paul Opris. A refuzat sa-mi dea explicatii si mi-a zis ca daca vreau ca totul sa decurga normal sa nu iau legatura cu Opris." Atunci, Serbu a facut public un comunicat de presa in care anunta ca este in curs de achizitionare a marcii Atomic. "Imediat am fost contactat de Paul Opris. A inceput sa discute de multe milioane de dolari, mi-a pus in fata o schita din care reiesea ca in afacerea Atomic erau implicate mai multe societati, printre care Realitatea TV si Butan Gas. Iar eu trebuia sa cumpar una dintre acele societati din Luxemburg, un pachet de actiuni la mai multe milioane de dolari, ca sa ajung la ciorba Atomic. Adica scria pe fruntea mea: "Tampitule, plateste tu cateva milioane de dolari, du-te acasa si culca-te ca noi avem grija de banii tai!"", povesteste indignat Serbu.

FRAUDA. Contractul de vanzare-cumparare nu a fost dus la indeplinire, fapt pentru care avansul inaintat la precontract a fost pierdut. Intre timp, printr-o creanta la Empire Video Production, "care a facut doi ani programe la Atomic TV fara sa primeasca nici un ban", firma de productie i-a actionat in instanta pe patronii televiziunii. Procesul a fost castigat de Empire Video Production, a fost executata marca si scoasa la licitatie publica in decembrie 2002. Printre participanti s-a aflat si Nicolae Serbu, care a adjudecat marca, platind suma de 355 de milioane de lei. Deciziile de schimbare a titularului de marca, de pe Atomic Romania SRL, pe Serbu Nicolae, au iesit in februarie 2003. Dupa cinci luni, noul proprietar a intrat in drepturi depline prin certificatul de inregistrare. Din acel moment era normal ca cei doi asociati care detineau televiziunea Atomic Romania SRL si Dacia RTV sa nu mai foloseasca marca Atomic. "Insa, timp de doi ani, ea a fost folosita fraudulos sub ochii autoritatilor", acuza Nicolae Serbu. In aceasta perioada, fostii detinatori ai marcii "au facut tot felul de diversiuni, au deschis tot felul de actiuni impotriva mea, impotriva executorului judecatoresc si impotriva Empire Video Production. In total au fost 12 procese in care instanta a luat decizii definitive si irevocabile in favoarea mea". Cu toate acestea, "paratul" a fost chemat la OSIM pentru o reexaminare. Culmea paradoxului! Nicolae Serbu avea certificatul de inregistrare a marcii, obtinut de la OSIM, plus o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, conform careia marca Atomic ii apartinea. Pentru ce mai era nevoie de o reexaminare? "Am fost la OSIM, la comisia de reexaminare, si se vedea cu ochiul liber manevruta." Cu toate aceste piedici, Serbu a trecut si de ultima "proba": comisia. Asadar, postul Atomic are un nou patron si este gata oricand sa emita. Mai ramane doar ca societatile de cablu sa preia transmisia. Sa speram ca Nicolae Serbu nu va mai astepta inca doi ani pana se va reglementa si aceasta problema.

RADIOGRAFIE

"Am vrut sa-mi fac o televiziune, Noll Music, dar mi s-a propus sa cumpar una gata facuta. Era vorba despre Atomic. Am inceput sa fac o radiografie a postului si am descoperit ca doar marca era palpabila"

SCHITA

"Paul Opris a inceput sa discute de multe milioane de dolari, mi-a pus in fata o schita din care reiesea ca in afacerea Atomic erau implicate mai multe societati, printre care Realitatea TV si Butan Gas" - Nicolae Serbu

A PRIMIT AMENINTARI

Numai in Romania se putea intampla ca timp de doi ani un om sa se zbata in instanta pentru a-si castiga dreptul de proprietate. Putini s-ar fi incumetat la o asemenea lupta. Dar Nicolae Serbu a reusit sa treaca peste toate obstacolele. "Paul Opris m-a amenintat in fata presei, in fata comisiei CNA, ca este specialist in diversiuni, ca are conexiuni si a facut semn cu degetul catre epoleti si mi-a zis ca nu-l pune nimeni la colt. Nu m-a intimidat si am mers mai departe. Atomic-ul este pentru mine o chestie de suflet, iar profitul pe care mi l-ar aduce nu se ridica la mai mult de 5% din castigurile inregistrate din toate afacerile mele", ne-a marturisit Serbu.

K NELUMEA

Numai in Romania se putea intampla ca timp de doi ani un om sa se zbata in instanta pentru a-si castiga dreptul de proprietate. Putini s-ar fi incumetat la o asemenea lupta. Dar Nicolae Serbu a reusit sa treaca peste toate obstacolele. "Paul Opris m-a amenintat in fata presei, in fata comisiei CNA, ca este specialist in diversiuni, ca are conexiuni si a facut semn cu degetul catre epoleti si mi-a zis ca nu-l pune nimeni la colt. Nu m-a intimidat si am mers mai departe. Atomic-ul este pentru mine o chestie de suflet, iar profitul pe care mi l-ar aduce nu se ridica la mai mult de 5% din castigurile inregistrate din toate afacerile mele", ne-a marturisit Serbu.

PRECIZARE

Am tot incercat sa-l contactam pe Paul Opris, unul dintre actionarii vechiului Atomic TV. Am reusit sa dam doar peste secretara, care ne-a explicat raspicat ca domnul Paul Opris este plecat din Bucuresti si nu poate fi gasit. Jurnalul National va continua sirul dezvaluirilor legate de afacerea Atomic TV.
×