ZI DE VARA PANA-N TOAMNA
Ziua 52 (pentru conformitate, 24 august 2004). Mangalia, Romania, ora 4:00 dimineata. Primele iahturi din flota Kayra 2004 se indreapta, cu panzele umflate de vant puternic si imbibate de ploaie, spre Cheul Amiral din Portul Turistic.
DANA CIOBANU
In cateva ceasuri, toate cele 36 de iahturi plecate din Istanbul la 2 iulie ancoreaza si se aliniaza cuminti in port. Echipajele lor se pregatesc sa petreaca patru zile pe uscat - o binemeritata pauza dupa 52 de zile de navigare pe Marea Neagra. Mangalia este cea de-a doua escala a flotei Kayra din cadrul etapei Romania, dupa Tulcea.
PONT. Dupa-amiaza este rezervata intalnirii cu notabilitatile, presa si turistii. Dupa discursurile inerente evenimentului, intru in vorba cu Virginia Dimsey, din New York, membra a echipajului de pe iahtul Saildance. "Sa-ti vand un pont", imi spune. "Romania mi se pare raiul pe pamant, dupa ce probleme am avut in tarile prin care am trecut in acest raliu. Aici n-au fost probleme cu actele, cu primirea, cu organizarea. In Rusia, Georgia si Ucraina ne-am luptat cu o birocratie infioratoare. Iar oamenii de acolo sunt atat de inchisi, morocanosi si neospitalieri, cum n-am mai intalnit. In Turcia am avut probleme de comunicare. Multi dintre localnicii de acolo n-au mai vazut turisti straini, pana la noi."
PASIUNE. Aproape aceleasi lucruri imi spun si Terry din Australia, Ingrid din Germania, Terje din Norvegia, Jeanette din Olanda si francezul Paul Nicoux. Ce ii mana pe toti acesti batranei simpatici
sa-si petreaca luni de zile pe mare? Redescoperirea simplitatii vietii, imi raspund la unison. "In lume se organizeaza sute de croaziere. Parcurgem cel putin un traseu pe an, de fiecare data in alt colt al pamantului. Pentru ca nu e o intrecere, o competitie, gustam fiecare clipa cu placere. Vedem locuri in care nu planuiam sa ajungem vreodata, cunoastem oameni si civilizatii noi", imi explica Terry. Restul adauga: aventura, independenta, spiritul de prietenie. Majoritatea celor pe care i-am intalnit la Mangalia nu au mai fost in Romania pana acum. Doar nemtoaica Ingrid isi mai aduce aminte cate ceva despre Sibiu, orasul in care s-a nascut sotul ei si unde a fost in vizita acum 39 de ani.
COSTURI. Virginia ma ia deoparte dintre colegii ei, nerabdatoare sa ma lamureasca asupra unor chestiuni tehnice. "Exista o mare diferenta intre cruiser (in engleza, navigator de croaziera) si racer (in aceeasi limba, navigator de intrecere, de rapiditate). Cel care e cruiser poate naviga oricand, fara sa tina atat de mult seama daca e noapte sau zi, daca ploua sau nu, oricat de puternic e vantul. Scopul cruiser-ului este acela de a se bucura de calatorie, urmand un traseu in ritmul pe care il doreste. Racer-ul este mult mai tehnic si tine cont de toate detaliile meteo, de starea marii etc. Telul lui este sa navigheze astfel incat sa ajunga primul la destinatie." Tot de la Virginia mai aflu de existenta unei legi nescrise, dar respectate de toti navigatorii. "In fata ambarcatiunii se arbo-reaza steagul tarii careia ii apartine, iar pe catargul din dreapta, steagul tarii in apele careia ai ancorat".
Iahtingul este un sport scump. Pretul minim al unei astfel de ambarcatiuni la prima mana este de 80.000-100.000 de euro. Limita maxima nu exista. Cel mai scump din flota Kayra 2004 este vasul Pollux, sub pavilion danez. O bijuterie rosie, din fibra de carbon, iesit din fabrica de doi ani, al carei proprietar e un britanic tanar si, atentie!, burlac. Pretul iahtului sau: 1.500.000 de euro. Nota de plata se incarca cel mai mult cand vine vorba de reparatii si intretinere, care scot din buzunarul proprietarilor mii de euro pe luna.
100 DE NAVIGATORI DIN TURCIA, FRANTA, OLANDA, GERMANIA
Flota KAYRA 2004 a plecat in croaziera pe Marea Neagra la 2 iulie 2004, din Istanbul. La raliu participa 36 de iahturi si 100 de navigatori din Turcia, Franta, Olanda, Germania, Suedia, SUA, Canada, Australia, Marea Britanie, Elvetia, Israel, Norvegia, Antigua si Barbuda, St. Vincent. Acest raliu se organizeaza din 1997 la initiativa Clubului de Yachting ATAKOY MARINA Istanbul. La primele doua editii ale traseului, Romania nu a fost inclusa in program. Abia din 1999, tara noastra a oferit puncte de escala pentru flota de iahturi, alaturi de Turcia, Bulgaria, Ucraina, Rusia si Georgia.
Etapa Romania se desfasoara pe parcursul a sapte zile (22-28.08.2004) si cuprinde escale in Tulcea (22-23.08) si Mangalia (24-28.08.). Pe timpul sederii in Romania, participantii la raliul Kayra 2004 au vizitat Delta Dunarii si au in plan o excursie organizata la Bucuresti si pe Valea Prahovei.
LA CALD
IRINEL COLUMBEANU A LASAT 50 DE EURO BACSIS. Dintre toate personalitatile care s-au perindat anul acesta pe Litoral, Irinel Columbeanu si-a castigat renumele de VIP-ul cu cea mai mare dare de mana. Si asta deoarece a fost vazut lasand bacsisuri grase. Cunoscutul om de afa-ceri se afla pe Litoral inca de la Festivalul de la Callatis, iar anterior a fost prezent, in fiecare seara, la Summer Fashion Festival. Personalului de la Vox Maris din Costinesti parca i-a pus Dumnezeu mana-n cap caci, de cand a venit Columbeanu, ospatarii sau cameristele s-au ales cu bacsisuri la care nici nu visau. Chiar si baiatul care i-a dus bagajele s-a trezit ca Irinel i-a pus o bancnota in mana. Tanarul a strans-o in pumn, dupa care a bagat-o in buzunar fara sa se uite la ea. Mai tarziu si-a adus aminte de bani si a dat sa-i numere. Bietul tanar era sa cada pe spate cand a descoperit ca bancnota pe care i-a lasat-o Irinel Columbeanu era una de 50 de euro. (Catalina Iancu)
CATANGA SI OANA SARBU, PROIECT PENTRU UN DUET. Moda dueturilor muzicale pop-lautareasca incepe sa faca ravagii printre interpretii autohtoni. Bineinteles ca aceasta alaturare este in beneficiul artistilor de ambele facturi, carora astfel le creste cota in randul publicului. Dupa ce Daniela Gyorfi a demonstrat ca este o deschizatoare de drumuri, o inovatoare, spargand gheata alaturi de Liviu Guta, iata ca asistam la nasterea unui nou duet care promite sa se afirme. Bune prietene, Cornelia Catanga si suava Oana Sarbu s-au decis: vor forma un cuplu muzical. Aceasta intelegere a fost parafata la Restaurantul Jaristea, unde cele doua canta in fiecare seara. Ideea i-a apartinut sotului Corneliei Catanga, maestrul Jean Padureanu, recunoscut pentru ideile sale originale. (Horatiu Tudor)
KYSS II FACE LOBBY MADALINEI GOJNEA. Astazi, tripla campioana europeana si finalista la Roland Garros, Madalina Gojnea, pleaca la turneul US Open pentru juniori. In bagajele ei si-a facut loc o caseta audio cu grupul feminin dance Kyss. Nu este o intamplare ca Madalina Gojnea asculta muzica fetelor de la Kyss. Una dintre componentele grupului, Amalia, este o foarte buna prietena a ei, cele doua fiind foste colege de scoala. (Horatiu Tudor)
ZI DE VARA PANA-N TOAMNA - 26 august 2004
Vedete in vacanta
Castiguri de o vara
Cu vedere la plaja
Litoralul azi