Distributie de cinci stele. TVRMEDIA, in colaborare cu Consiliul National al Cinematografiei, ne ofera - contra cost: 39.90 RON - "Telegrame" pe DVD. Filmul este realizat in 1959 de Gheorghe Naghi si Aurel Miheles, pe baza unui scenariu inspirat din I.L. Caragiale si semnat de reputatul dramaturg Mircea Stefanescu.
Din 1959 pana in 1969, "Telegrame" a circulat in 24 de tari: Egipt, Israel, Franta, Luxemburg, Spania, Anglia, Italia, Peru, Mozambic, atentie!, Republica Malgasa etc. Iata ca astazi, dupa jumatate de secol, "Telegramele" filmate ale lui Nenea Iancu, cu hazul lor homeric si cu satira lor corosiva, vin la intalnire cu publicul romanesc mai proaspete ca niciodata, de parca ar fi fost scrise ieri.
"Singura explicatie logica a longevitatii succesului acestui film nu poate fi decat una singura: ACTUALITATEA operei lui Caragiale prezenta in filmele noastre, in general, dar mai ales in «Tele-grame»", declara cu modestie regizorul Aurel Miheles.
SUBIECTII. Ioana Bogdan a "pictat" cu condeiul un tablou care reda "culorile" vremii in care au fost realizate "biletelele" lui Nenea Iancu:
"Fragilul, mediocrul personaj, avocatul Costachel Gudurau, interpretat magistral de Birlic, se catara «eroic» pe stalpul de iluminat, protestand impotriva «guvernului asasen» cu retorica unui martir victimizat de «autoritati». Autorul scenariului asaza aceasta scena intr-o simetrie perfecta ca intr-o oglinda, cu finalul filmului realizand un efect satiric si comic iesit din comun: «Pupat toti Piata Endependenti». Daca interpretarea lui Birlic este memorabila - un fabulos recital de comedie - toata distributia este un regal: Carmen Stanescu (o Zoie superba, sigura pe farmecele ei, cu care manipuleaza prefecti, generali, avocati), Niki Atanasiu (crai care amesteca interesele dregatoriei cu cele personale), Alexandru Giugaru (un politai limitat, imbinand un zel tembel cu slugarnicia), Alexandru D. Lungu (un maturator naiv si scarbit de ciocoii orasului), N. Neamtu Ottonel (un prim-ministru aseptic, paralel cu realitatea tarii), Mircea Septilici, Ovid Teodorescu, Jules Cazaban, Stefan Ciubotarasu, Horia Serbanescu si foarte multi alti actori de notorietate sau debutanti, care, pentru cateva secunde, au acceptat sa apara pe pelicula, cu bucuria de a participa la «facerea» unui film dupa Caragiale".