x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden "Rezervişti" resuscitaţi şi Costiţă controversată

"Rezervişti" resuscitaţi şi Costiţă controversată

de Dana Andronie    |    13 Aug 2008   •   00:00
"Rezervişti" resuscitaţi şi Costiţă controversată

CALLATIS-HIT ● "Show ca la Paris": number 1 în Bulgaria şi Turcia
Callatis 2008 se desfăşoară sub semnul cifrei 10. În 1999, avea loc prima ediţie. Festivalul din Mangalia a început cu o eclipsă totală de soare, ceea ce se pare că i-a guvernat întreaga existenţă: a eclipsat celelalte evenimente cu tradiţie, "Mamaia", "Cerbul" ş.a.m.d.



CALLATIS-HIT ● "Show ca la Paris": number 1 în Bulgaria şi Turcia
Callatis 2008 se desfăşoară sub semnul cifrei 10. În 1999, avea loc prima ediţie. Festivalul din Mangalia a început cu o eclipsă totală de soare, ceea ce se pare că i-a guvernat întreaga existenţă: a eclipsat celelalte evenimente cu tradiţie, "Mamaia", "Cerbul" ş.a.m.d.

Woody Allen spunea că eternitatea este o perioadă foarte lungă de timp, mai ales spre sfîrşit. Deşi a trecut aproape un deceniu de cînd Festivalul Callatis a luat naştere, avem senzaţia că există de o eternitate. A intrat în conştiinţa publicului, ocupînd un loc foarte important, conturîndu-se totodată percepţia că acesta nu va dispărea niciodată. Gabriel Cotabiţă, directorul artistic de la Callatis, se
gîndeşte serios să renunţe la festival, simţind parcă spusele marelui actor Woody Allen.

COCTEIL POPULAR. Dar, deocamdată, el rămîne şi anul acesta responsabil cu partea artistică (şi nu numai, fiind şi prezentator). A mai amînat puţin (mai mult) sfîrşitul de care vorbea Woody Allen...

Dar să trecem la prima seară de Callatis, care i-a adus pe celebra scenă scoică pe Smiley & Band, Simplu, Taxi, Felicia Filip & K1, Ro-mania, Bandidos, Ricky & Elvin Dandel, Loredana Sachelariu (fostă Miss Diaspora) şi East 17.  

Pentru că seara de luni s-a numit "Callatis Eurotour", cei care au deschis festivalul au fost Felicia Filip şi K1. Au prezentat trei piese – "De ce, mumă?", "Printre norii de lumină", "Pentru România" – din proiectul "Balade din Carpaţi", ce a făcut ocolul Europei, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii şi Cultelor. Naratorul "baladelor" a fost Vlad Rădescu. Iar domniţa Felicia Filip a ridicat publicul în picioare cu prima strofă din imnul României. Ro-mania a preparat un cocteil de cîntece populare, din care n-au lipsit "Hai inimă, hai!", "Geaba lele", "Crîşmăriţă". Dacă prin cele 11 oraşe din Europa (au fost şi ei în turneu) au cîntat şi au dansat pînă şi-au rupt pingelele, Răzvan, Ionuţ şi Cătălin şi-au luat ajutoare la Callatis: trei perechi de dansatori. Probabil că îşi păstrează opincile pentru următorul turneu.

Dan Teodorescu şi Taxi au cîntat pe bune cu o plăcere atît de mare, de parcă era prima oară cînd prindeau o scenă. Bravo, lor! Să mai aibă asemenea pofte!

Bandidos l-a avut pe Victor Solomon... îmbrăcat la blugi cu cravată. A vrut să mai rupă puţin monotonia şi a reuşit. La melodia
"Nu-mi dai scăpare", Alina Sorescu le făcea din culise "bandiţilor" backing vocal. Ştia fiecare notă. Am putea spune că Alina a fost "micuţa sirenă" de la Callatis. În sensul că, încălţată cu tocuri imposibil de stat pe ele 5 minute, darămite trei ore, îmbrăcată cu o rochie neagră, extrem de mulată şi cu trenă, partenera lui Gabriel Cotabiţă a simţit chinurile prin care a trecut mica sirenă a lui Andersen ca să scape de coadă.

Surpriza (nu foarte plăcută) din prima seară a fost trupa East 17. Britanicii nu prea au avut cu ce să impresioneze, cu excepţia tatuajelor de pe mîini şi cu stilul de cîntat la sticlă. Brian Harvey şi-a luat berea cu el pe scenă şi mai trăgea cîte o duşcă în Do major.

MONEY, MONEY, MONEY. Nota plătită de organizatori: 5.000 de euro. Cică acesta ar fi preţul trupei East 17. Cam umflată nota, avînd în vedere că britanicii au cam ieşit din circuit. Se pare că "pachetul cîntăreţilor străini" – East 17, September, Eruption şi Culture Beat – a fost achiziţionat cu suma de 50.000 de euro (plus, minus cîţiva euro). Cam mulţi bani pentru nişte ofiţeri trecuţi în rezervă!...

Cea mai controversată participare la Callatis este, fără doar şi poate, cea a lui Costi Ioniţă. Da, pe scena scoică din portul turistic vom avea şi "costiţă", iar siguranţa cu care directorul artistic Gabriel Cotabiţă îl elogiază nu lasă loc nici unei opoziţii: "Ultima seară se numeşte Callatis Carnaval în Balcani. Această seară nu putea exista fără Costi Ioniţă. Adică îl aduc pe Damian Drăghici şi nu-l aduc pe Costi?! Mai ales că vine cu o piesă reggaeton ce este number 1 în Bulgaria şi Turcia. Va cînta «Show ca la Paris» cu o bulgăroaică pe nume Andrea. Mi se rupe de ce zic ceilalţi. Costi Ioniţă merită să fie la Callatis!". Poate că are dreptate dom’ director. Costi Ioniţă este într-adevăr un artist care ştie ce vrea şi, mai ales, care ştie ce vrea publicul. Este foarte bine ancorat în show-biz şi nu poate fi scos de acolo pentru că e cu un pas înaintea altora.

Se potriveşte perfect cu Callatis, care e festival de divertisment, un brand al verii, ce nu poate funcţiona decît cu această denumire şi pe care nimeni nu-l mai poate disloca de pe poziţie.

Program

În seara aceasta, Callatis vă invită la hora mare. Intră în joc Matilda Pascal Cojocăriţă, Cristina Turcu-Preda, Laura Lavric, Constantin Enceanu, Cornelia şi Lupu Rednic, Petrică Mîţu Stoian, Aurel Tămaş, Cornel Borza, Amalia & Traian Ilea, Maria Didraga, Olguţa Berbec, Gelu Voicu, Cătălina Alexa, ansamblurile Baladele Deltei şi Doruleţul din Tulcea. Dacă e joi, e Miss Diaspora. Cîntă: Corina, Lavinia, Cristina Rus, Mihai Trăistariu, Mihai Mărgineanu, Provincialii, Eruption. Cap de afiş la "Callatis, dragostea mea" (seara de vineri) sînt: 3rei Sud Est, Andreea Bănică, Fuego, Dan Doboş & Cornelia Ciobanu, Sirma Granzulea, Steliana Sima, Andra+Săndel+Aurora şi George Nicolescu. Sîmbătă, 16 august, le vine rîndul următorilor artişti: Celia, Aida, David DeeJay & Dony, Anka Badiu, Alb Negru, Andreea Antonescu, Zero, Lili Sandu, Julia Jianu, Paradise, Annes, Dinstinto, Shanna, Sylvie, Dya, Alin Pascal, Blaxy Girls şi Shock. TVR 2 transmite Festivalul Callatis începînd cu ora 21:00. Leonard Miron este responsabil de Dopo Festival.

×
Subiecte în articol: antimonden callatis