x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Sase alesi vor trai in saracie

Sase alesi vor trai in saracie

16 Feb 2004   •   00:00

Cei sase parlamentari inscrisi la "Testul de supravietuire" de la Antena 1 au inventat solutii pentru a trai cu doar 400.000 lei pe saptamana.

De la lux, la o masa pe zi

"Jurnalul National" va prezinta starea de spirit din randul celor sase parlamentari care au acceptat sa dea "Testul de supravietuire" la Antena 1.
SILVIU SERGIU, CAMELIA IONESCU, DANA PICIU

Incepand de maine, Antena 1 lanseaza un concurs unde protagonisti vor fi parlamentarii. Este vorba de un "reality-show" inspirat de la celebrul "Big Brother" si intitulat "Test de supravietuire". Regula de baza este simpla: sapte parlamentari va trebui sa traiasca timp de o saptamana cu 400.000 de lei. La aceasta suma s-a ajuns pornindu-se de la salariul minim pe economie. Calculul a fost urmatorul: din salariul minim pe economie brut - 2.800.000 lei - ramane un net de aproximativ de 2.200.000 lei; au fost scazute cheltuielile pentru casa - 600.000 de lei (intretinere, apa, lumina) si s-a ajuns la 1.600.000 lei pe luna, respectiv 400.000 lei pe saptamana. Din acesti bani, parlamentarii isi vor putea acoperi cheltuielile pentru hrana si transport la serviciu. Concurentii vor fi obligati sa faca zilnic evidenta cheltuielilor. Ei vor fi contactati in fiecare zi pentru a comunica bilantul contabil al zilei.
Alesii care vor depasi bugetul alocat zilnic vor fi eliminati din cursa. Concursul nu va avea neaparat un castigator, important fiind ca un parlamentar sa se afle, pentru o saptamana, in pielea unui roman care traieste cu salariul minim pe economie. "Jurnalul National" va va tine la curent cu informatii din culisele acestui reality-show.

Maria Petre se lasa de fumat
Senatorul PD Maria Petre si-a facut toate socotelile pentru saptamana care vine. "O sa imi asigur un meniu de supravietuire din cei 400.000 lei pe saptamana, din care nu sunt foarte sigura ca voi rezista mai mult de trei zile", ne-a declarat democrata. Maria Petre este casatorita, are doi copii si ne-a marturisit ca nu este prima data cand traieste dintr-un salariu mic. Acum cativa ani, timp de sase luni a castigat doar 3 milioane si jumatate si a supravietuit. "Am sa renunt la carne in totalitate, ca nu te poti apropia si la dulciuri, ca nici ele nu incap de nici un fel", ne-a spus democrata. Meniul pentru urmatoarele sapte zile se va compune mai ales din legume si alimente ieftine. "Cred ca opritul din fumat va fi singurul castig in aceasta saptamana a patimilor ", s-a gandit Maria Petre. Ramane problema deplasarii la Senat, cu banii de mai sus, iar democrata ne-a anuntat ca o sa isi cumpere bilete de autobuz, ca sa vina la munca, renuntand la masina pusa de dispozitie de Senat, ca de taxiuri nici nu poate fi vorba. Cat priveste eventualele acuzatii ca vrea sa isi faca publicitate, senatorul PD ne-a spus ca a acceptat provocarea lansata de Antena 1 fara a intreba despre ce e vorba, iar dupa ce a aflat in ce s-a bagat n-a mai putut da inapoi.

Boc va manca o data pe zi
Presedintele executiv al PD, deputatul Emil Boc, si-a petrecut sambata facand socoteli si a ajuns la concluzia ca timp de sapte zile va manca doar o masa pe zi. Boc a acceptat sa participe la test ca sa vada cum este de fapt viata celor mai multi dintre romani. El este avantajat de faptul ca nu fumeaza, nu bea cafea si nu prea mananca dimineata. "O sa renunt la masa de seara, pe care de obicei o luam la un fast-food, la fel si la mancarea chinezeasca", si-a facut democratul planurile. "Dar sunt ardelean, si pentru mine slaninuta este de baza", si-a marturisit Boc o "slabiciune", pentru care este dispus sa vina cu delicatesa ardeleneasca de acasa, ca pe vremea studentiei. "O sa calculez cat costa si o scad din bugetul saptamanal", spune democratul, hotarat sa nu renunte la acest rasfat. La masina de la Parlament renunta fara probleme, la fel si la taxiurile cu care se mai deplasa prin Bucuresti. "O sa vin pe jos de acasa, sau cu autobuzul", este decis deputatul PD. El nu ia in seama posibilitatea ca ar putea fi acuzat ca vrea sa isi faca publicitate. "Sa traiasca si ei cu 400.000 de lei pe saptamana si asa sa isi faca publicitate", le-a urat el celor care cred ca "este usor sa supravietuiesti cu 50.000 de lei pe zi".

Raj Tunaru o da pe eugenii si ceai
Printre parlamentarii care au acceptat sa participe la "Testul de supravietuire" se numara si deputatul independent Raj Tunaru. Pentru acesta, a trai cu 400.000 de lei pe saptamana se anunta o incercare dificila, pentru ca Tunaru se afla in topul celor mai bogati parlamentari. "Nu m-am nascut bogat. Parintii mei au avut destule probleme financiare cand eu eram mic, asa ca stiu ce inseamna privatiunile de orice fel. Am acceptat sa particip la concursul Antenei 1 nu pentru a-mi face imagine - lumea ma cunoaste -, ci pentru a demonstra guvernantilor ca este imposibil sa traiesti din salariul minim pe economie", ne-a spus deputatul independent. Raj Tunaru este convins ca nu ii va fi foarte greu sa reziste testului de supravietuire, desi este de parere ca acest concurs nu este realist. El spune ca sloganul sau este "mananc ca sa traiesc" nu "traiesc ca sa mananc". "Noi, la Hotelul Bucuresti, avem micul dejun inclus in pretul camerei. In fiecare dimineata avem bufet suedez, unde poti manca oricat. Am sa mananc mai mult decat de obicei, astfel incat sa imi ajunga pentru intreaga zi. La pranz voi iesi in oras la o eugenie sau la un biscuit, iar seara voi bea o cana cu ceai", ne-a spus deputatul. El a precizat ca va trebui sa renunte la tigari si cafea.

Lupoi renunta la cafea
Senatorul PRM Mihai Lupoi a acceptat provocarea in primul rand din curiozitate, apoi pentru ca nu a putut rezista rugamintii colegilor nostri de la Antena 1. Mihai Lupoi crede insa ca din suma de 400.000 de lei pe saptamana nu se poate supravietui, ci doar vietui. El este convins si are aceasta ambitie sa reziste testului propus de colegii nostri o sapta mana, dar nu mai mult. "Cu acesti bani poti trai numai din osanza pe care ai acumulat-o deja. Nici la Auschwitz nu se traia in aceste conditii." Pe parcursul sapta manii viitoare, Mihai Lupoi va renunta la cafeaua de dimineata si la ciocolata, nu se va mai duce la cinematograf. Senatorul PRM va veni si va pleca de la Palatul Parlamentului cu metroul. Mihai Lupoi se bazeaza insa pe sotia sa care "castiga mult mai bine". "Daca nu ma paraseste pana la sfarsitul saptamanii viitoare sper sa mai primesc si eu de la ea cate ceva suplimentar de mancare pentru a putea supravietui."
El a fost deja acuzat de anumite persoane ca a intrat in acest joc numai pentru a-si face campanie electorala. "Atat timp cat nu a fost ideea mea si am fost doar curios sa vad daca voi putea supravietui in niste conditii impuse, nu ma simt vinovat de nimic. Oricum, dupa ce voi trai aceasta experienta, voi face publice concluziile mele de la tribuna Senatului intr-o declaratie politica ", a spus Lupoi.

Bleotu are exercitiu din copilarie
Pentru deputatul PSD Vasile Bleotu, nu va fi foarte greu sa traiasca in conditiile puse in cadrul testului de supravietuire. "Am avut patru frati si am fost nevoiti, in copilaria si adolescenta mea, sa traim din pensia tatalui meu, de 700 de lei. Nu spun ca nu-mi plac si mesele imbelsugate, pe care nu mi le-am refuzat cand am inceput sa traiesc pe picioarele mele, dar uneori imi place sa traiesc si simplu. Am supravietuit atunci si vreau sa demonstrez ca si acum se poate trai 400.000 de lei pe saptamana", ne-a spus Bleotu. El este sigur ca poate rezista nu o saptamana, ci chiar un an. Nu fumeaza, nu bea cafea si va merge la serviciu si inapoi cu troleibuzul si autobuzul. Va renunta la carne si isi va gati mancare din legume. "Nu voi renunta insa sub nici o forma la sprit. Mi-am adus de la Dragasani vin curat facut de mine, din via mea", a mai spus Bleotu. El nu se teme ca va fi acuzat de populism, deoarece i s-a propus si e convins ca poate face fata.

Senatorul Ion Solcanu refuza
Vicepresedintele PSD, senatorul Ion Solcanu, nu va da curs invitatiei de a da "Testul de supravietuire". El este convins ca nici unul dintre concurenti nu va rezista cu 400.000 de lei pe saptamana, cea mai mare problema fiind cea a transportului. El a precizat ca nu doreste sa-si neglijeze indatoririle de parlamentar, acesta fiind singurul motiv pentru care nu a dat curs invitatiei Antenei 1. Liderul senatorilor PSD crede ca ar fi rezistat, deoarece a renuntat la tigari, nu mai bea cafea, iar la Senat vine pe jos in fiecare zi. (Silviu Sergiu)

Mona Musca isi ia consilieri pensionari
Mona Musca anunta ca va fi serioasa si cinstita, dar si foarte dura cu ceilalti competitori, daca vor incerca sa triseze. Deputatul PNL va merge la serviciu cu transportul in comun. Mai mult decat atat, desi sapta mana viitoare este invitata la masa de ambasadorul Frantei, Mona Musca a promis ca nu va gusta nimic. Ea a anuntat ca va socoti in acest timp absolut toate cheltuielile. Dupa parerea sa, toti oamenii politici ar trebui sa fie supusi acestui test. Pentru a putea face fata si a iesi invingatoare isi va lua doua consiliere pensionare care sa-i explice cum se poate trai din bani putini. Carne va manca doar o data pe saptamana, va renunta la cafea si la fructele exotice, isi va cumpara doar un kilogram de mere. Cat despre produsele uzuale (sampon, hartie igienica, servetele) le va achizitiona pe cele mai ieftine.

×