x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Tandră contrazicere...

Tandră contrazicere...

de Miron Manega    |    01 Oct 2009   •   00:00
Tandră contrazicere...
Sursa foto: Dragoş Savu/Jurnalul Naţional



Miercuri seara, la Sala Palatului, spectacolul FolkMaraton (organizat de asociaţia Vreau Bilet) a fost confirmarea în Bucureşti a nevoii de muzică şi poezie, polarizată la Vama Veche de Folk You! Dorel Vişan, amfitrionul spectacolului, s-a simţit minunat în faţa unei săli pline.

Marele actor se afla la prima confruntare cu publicul într-o asemenea "combinaţie" scenică. A avut propriul său show de texte poetice, partajat în mai multe intrări, pe parcursul a aproape patru ore de maraton. A fost "de-acolo", cum se spune, adică pe limba şi spiritul muzicii folk. La un moment dat, părea că ţine un discurs inspirat din realitatea politică de azi. Eroare: era un fragment dintr-o piesă de Marin Sorescu ("Glumesc... Eu sunt foarte glumeţ... Totul va fi bine, din ce în ce mai bine... Ne refacem cât ai zice peşte. Să zicem mulţumesc că trăim. Trăim? Sigur că da!... Uită-te în jur, cum colcăie viaţa... TRĂIM BINE! De bine de rău, trăim bine"). Efect de public: aplauze la scenă deschisă. Mai mult ca sigur că Sorescu s-a inspirat, pe când era viu, din ceea ce trăim noi acum, pentru că e exclus ca Băsescu să se fi inspirat din scrierile lui Sorescu. Asta presupune să le fi citit!...


N-AVEM VOIE! Maratonul a fost deschis de Nicu Alifantis, după care au cântat, în ordine: Alina Manole, Ţapinarii, Doru Stănculescu/ Sorin Minghiat, Mircea Baniciu/ Vlady Cnejevici, Emeric Set, Marius Baţu, Pavel Stratan, Vasile Şeicaru, A.G. Weinberger, Zoia Alecu, Maria Gheorghiu şi Ducu Bertzi/ Mihai Neniţă.

A fost, în primul rând, un maraton al hiturilor folk, dar n-au lipsit nici piesele noi. Maria Gheorghiu a cântat, printre altrele, piesa "Aripi de drum", dedicată memoriei Tatianei Stepa, o piesă care depăşeşte mult, prin emoţia transmisă, nivelul artistic al repertoriului său (care nu este deloc coborât). "E cântecul cu care mă identific total" ­ a spus artista. Alina Manole şi Ţapinarii au cântat pentru prima dată pe scena Sălii Palatului, ceea ce i-a motivat să dea tot. Şi au dat tot, iar publicul le-a primit darul şi i-a răsplătit cu aplauze.

Emeric Set (trupa din Cluj condusă de Emeric Imre) a intrat pe scenă după Mircea Baniciu. Nivelul de recepţie al publicului n-a scăzut nici un pic, dimpotrivă, s-a ridicat. Spectatorii fuseseră încălziţi de "corifeu". Se pare că cei cinci clujeni sunt într-un "trend" ascendent de cucerire muzicală a Capitalei. Zoia Alecu, Marius Baţu, Vasile Şeicaru, A.G. Weinberger şi Pavel Stratan au fost în formă maximă, susţinuţi şi de un sunet impecabil. Iar Doru Stănculescu a fost magistral! Cineva i-a spus că nu l-a mai văzut prestând aşa din tinereţe. "Normal! ­ i-a răspuns artistul ­ Pentru că sunt tânăr. Nu se vede?" Într-adevăr, a fost tânăr. Îmbracat în costum şi pălărie albă, asortate perfect cu mustaţa de aceeaşi culoare, Doru şi publicul de la Sala Palatului au avut ceea ce se cheamă o întâlnire perfectă. Ducu Bertzi a încheiat în forţă, în faţa unui public care părea că abia acum se încălzise.

FolkMaraton a fost nu doar un succes, ci şi o tandră contrazicere a tulburătoarelor versuri ale lui Dorel Vişan, interpretate pe scenă: "Răcani - netrimişi pe câmpul de luptă/ Ce reazemă zidul cazărmii/ Prea obosiţi de greutatea armelor/ Purtate fără rost.../ Avem nevoie de un lung repaos"... Avem nevoie, maestre, dar n-avem voie!

×
Subiecte în articol: antimonden