x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Trac de Romania - "Ciocarlia" se teme sa cante acasa

Trac de Romania - "Ciocarlia" se teme sa cante acasa

de Dana Cobuz    |    12 Iun 2006   •   00:00

--------------------------- Kaspersky Anti-Virus Personal --------------------------- Anti-virus database automatic update has been initiated. Would you like to proceed? --------------------------- Yes No ---------------------------

HAI LA JOC! Celebritatile invitate la Tiff 2006 au urcat pe scena pentru dansul de gala

Fanfara Ciocarlia, regii alamurilor din satul iesean Zece Prajini, a urcat pentru prima oara, dupa aproape zece ani de concerte prin toata lumea, pe o scena romaneasca. Diavolii ritmului au reusit sa-si uimeasca conationalii, care au dansat si i-au aplaudat pe tot parcursul recitalului.

O saptamana de film, cu rasete si lacrimi. Gala laureatilor. Emotii, premii. Aplauze, alte emotii, fotografii, imbratisari, flori. Fuga-fuguta pe holuri, poate coboara printre muritori vreuna dintre vedete. Linistea pare gata sa se instaleze dupa o saptamana de TIFF. Cand publicul Festivalului International de Film Transilvania se pregatea sa se obisnuiasca cu gandul cas-a sfarsit, pe scena Teatrului National din Cluj-Napoca explodeaza muzica. Ritmuri neobisnuite, energice ii intorc din drum pe invitati si pe spectatori. Sala se reumple intr-un minut, iar printre randuri, oamenii incep sa danseze. Sau sa aplaude. Sau sa danseze si sa aplaude. Sa fie surprinsi ca le vine sa danseze si sa aplaude.

DANSEZ CU GIURGIU. "Aveam o frica... asa, un fel de retinere. Nu stiam cum or sa ne primeasca romanii. Am cantat in toata lumea, dar aici am avut emotii". Cu saxofonul sau, Oprica Ivancea a urcat, la inceputul lui aprilie, pe scena londoneza a BBC World Music Award, dupa ce Fanfara Ciocarlia, pe care o conduce muzical, a primit premiul la sectiunea europeana a concursului. "Acolo n-am avut emotii. Stiam ce-o sa se intample. Acum, abia, am avut... cum sa va zic? Trac!"

In sala clujeana, insa, lumea danseaza. Ritmurile indracite ale fanfarei aprind obrajii si indeamna picioarele la joc. Distinsii oaspeti ai festivalului intra in hora improvizata printre randuri, iar bliturile incep sa sclipeasca frenetic. Unii dintre fotografi se urca pe scena, pentru ca, de acum, podiumul si sala au devenit, deopotriva, scena. Rar apuci sa-l vezi pe Tudor Giurgiu, presedintele Televiziunii Romane, topaind intr-un costum care, vezi bine, il stinghereste cum, parca, n-a facut-o niciodata. "Studentul", cum i se spune pe coridoarele TVR-ului, urca sa danseze pe scena. Celor 12 muzicanti li s-au aprins obrajii de atata cantat. Canta la Cluj la fel cum au cantat vreme de zece ani pe scene, in cluburi si pe strazi din Europa, Japonia, Statele Unite. De data aceasta, din dosul ochilor le sclipeste inima.

OBSESIA ROMANIA. "Am fost chemati de directorul festivalului, un olandez, care ne stia de prin Europa. Multi dintre cei din sala erau straini. Sau intelectuali, care au auzit cate ceva despre Ciocarlia." Henry Ernst, unul dintre cei doi tineri manageri germani ai fanfarei, cauta sa-si argumenteze indoielile. Nu il entuziasmeaza succesul consumat cu cateva ore inainte pe scena. Fanfara a cantat pe aproape tot globul. S-a intors de curand din Rusia, iar in Bulgaria a strans cateva mii de oameni in urma cu cinci ani. "Pe unde am cantat veneau femeile cu ore inainte la spectacol sa-i vada pe idolii lor, stateau cate o ora la rand sa ia un autograf de la fanfara si peste tot se ofereau sa ne gazduiasca... Orice, numai sa le fie pe plac. De ce nu ar prinde fanfara chiar in tara de origine? De ce ar fi altfel publicul din Romania? Sau poate organizatorii de spectacole sunt aici altfel?", se intreba managerul, vorbind o romana invatata in calatoriile prin lume alaturi de tiganii fanfarei, dar si de la sotia sa, frumoasa pe care cu ani buni in urma a rapit-o (si nu e o metafora) din Clejani. Henry stie cat de mult isi doresc muzicantii de la Zece Prajini sa fie la fel de bine primiti si in Romania.

FRICA DE SMECHERI. Oprica Ivancea a coborat din camera de hotel cu o pereche de ochelari cu lentile subtiri pe nas si cu cel mai nou membru al orchestrei de alamuri dupa el, ieseanul Marian Bulgaru. "Ciocarlia nu o sa fie niciodata in Romania ce e Banica Jr. Dar, chiar sa nu stie lumea de noi, nu e firesc", se alatura, amarat, discutiei liderul fanfarei. Zece ani de Zece Prajini pe tot mapamondul. CD-uri, filme, spoturi publicitare, turnee de cate trei luni si fani care vin din Belgia sau Argentina pana in coltul judetului Iasi numit Zece Prajini pentru a-si cunoaste idolii la ei acasa. Si, totusi, abia primul concert in Romania. "Vreau, pe de o parte, sa ma cunoasca lumea si aici, dar, pe de alta parte, va spun sincer: mi-e teama sa devin celebru in Romania, sa vina p-orma smecherii sa-mi ceara bani sau, Doamne fereste, sa-mi ia copilul si sa-mi ceara sa-l rascumpar."

SPERANTE. Zece Prajini a devenit loc de pelerinaj, atragand oameni din toata lumea, fie ei sau nu priceputi in manuirea alamurilor. Iar din satul aflat la capatul judetului Iasi aproape ca nu exista casa in care un barbat sa nu fi incercat sa-si caute norocul cu bass-ul sau saxofonul, precum muzicantii lui Oprica. Cu totii viseaza sa colinde, intr-o buna zi, lumea. Pana la marile scene se multumesc sa cante pe la nunti. Si, de fiecare data cand aud de vreun strain care se plimba pe ulita centrala a satucului, isi pun speranta ca a venit vreun manager care sa-i scoata dintre noroaie.

CONFUZIE GENERATA DE SUCCES
"Tandarica are un mare merit. El a ridicat numele de Zece Prajini in Romania", spune Oprica Ivancea. Totusi, acesta nu uita ca prima mare intalnire a Cocarliei cu publicul roman a fost ratata tocmai din cauza confuziei care exista in tara cu privire la Zece Prajini. Documentarul "Jag Bari" a rulat in Romania acum doi ani tot in cadrul unui festival de film, iar la sfarsitul vizionarii era programat un recital al Ciocarliei. Pe scena a urcat insa fanfara Speranta, cunoscuta in tara pentru concertele alaturi de Tandarica. Singura legatura dintre cele doua fanfare este aceea ca amandoua isi au originea in satul iesean Zece Prajini.

Anonimi celebri in lume


DUPA 10 ANI. Saxofonistul Oprica Ivancea a avut, in sfarsit, emotii
Anonimi in Romania, cei 12 muzicanti au devenit anul acesta laureati la sectiunea Europa ai BBC World Music Award si au cantat pe unele dintre cele mai faimoase scene ale lumii.

Trei albume a scos Ciocarlia in cei zece ani de cand s-a constituit, dar pana anul acesta ele nu se vindeau decat peste hotare. Documentarul de lungmetraj "Iag Bari" a fost dedicat povestii de succes incredibile a romanilor. Imaginile cu acestia repetand intr-o carciuma din sat cu cizme de cauciuc in picioare au cucerit publicul si premii, filmul distribuindu-se acum si pe DVD.

De altfel, in materie de film, "diavolii ritmului" pregatesc o noua surpriza: producatorul de film american Jasmine Dellal a definitivat lucrul la documentarul "Gipsy Caravan", care ii are ca personaje pe cei 12 membri ai Ciocarliei, surprinsi atat in timpul turneului sustinut in SUA in 2002, cat si acasa, la Zece Prajini. Lansarea oficiala a filmului va avea loc in toamna acestui an. Dar povestea fanfarei de la Zece Prajini este si un succes de carte: povestea Ciocarliei se regaseste si intre paginile volumului "Princes Amongst Men - Journeys with Gypsy Musicians" (Printi printre oameni - Calatorii alaturi de muzicieni tigani), a scriitorului britanic Garth Cartwright. Aceasta a inregistrat vanzari remarcabile in 2005 si este pe cale sa intre in topul celor mai bine vandute carti si in 2006, urmand sa fie publicata in curand in editii speciale pentru Franta si Japonia.
×