x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Turistii isi vand verighetele la mare

Turistii isi vand verighetele la mare

23 Aug 2004   •   00:00

ZI DE VARA PANA-N TOAMNA

In statiunea Eforie Nord, casele de schimb valutar au aparut ca ciupercile dupa ploaie. Pe strada principala, din 30 in 30 de metri poti sa vinzi sau sa cumperi dolari si euro. Daca exista o inflatie de "exchange-uri", piata de amanet este monopolizata de o singura casa.
DANA ANDRONIE, DANA CIOBANU

Ce face romanul cand nu mai are bani? Schimba o suta de dolari. Acest banc s-a demonetizat. Mai nou, romanul a descoperit bancomatul. Isi tine economiile pe card, iar atunci cand ramane in pana apeleaza la "masinile electronice cu bancnote". Cum bancile nu si-au instalat prea multe astfel de aparate pe Litoral, turistii fac cozi interminabile la bancomate.

PLINUL LA BANCA. Oferta caselor valutare din statiuni este mare in comparatie cu alte servicii. Am numarat cel putin zece birouri de schimb doar pe o strada din Eforie Nord. Am intrat in cateva exchange-uri, ca sa vedem cum mai merge piata, si am ramas surprinsi sa aflam ca romanii au suficienti lei in buzunar sau in cont pentru o vacanta la Marea Neagra. "Turistii nu mai vor sa vanda sau sa cumpere euro si dolari, ca in ceilalti ani. Afacerea merge destul de slab, pentru ca romanii s-au invatat cu bancomatul. Daca isi termina proviziile, dau fuga la banca. Noroc cu strainii! Ai nostri mai trec pe aici doar atunci cand le mai raman niste lei la sfarsitul vacantei, ca sa-i schimbe in dolari", ne-a povestit Bogdan, angajat al unei case valutare. Am mai vizitat un birou de schimb pentru a ne convinge ca spusele lui Bogdan nu erau doar niste vorbe aruncate-n vant. Am intalnit o domnisoara foarte amabila care ne-a confirmat afirmatiile de mai sus ale vanzatorului. "Avem cam 20 de clienti pe zi si nu vand mai mult de 100 de dolari de caciula. Strainii sunt clientii nostri. In ceilalti ani, turistii romani schimbau dolari atunci cand isi terminau leii. Acum au bani la ei si vin sa cumpere euro sau dolari doar la sfarsitul sejurului. In statiuni, oferta la cumparare este mult mai atractiva decat in Capitala sau in celelalte orase", ne-a declarat Mariana.

TELEFOANE SI CERCEI. Tot plimbandu-ne pe strada birourilor valutare din Eforie Nord ne-a sarit in ochi o casa de amanet. Curiosi sa aflam daca turistii isi amaneteaza obiecte din aur si cand sunt in vacanta, am intrat in pravalie. Nici n-am trecut bine pragul ca am zarit in vitrina o verigheta. "Turistii vin in numar mare sa amaneteze tot felul de obiecte. Stiu ca nu le vor mai lua inapoi, dar primesc banii de care au nevoie. Raman fara telefon, fara cercei, fara inele", ne-a spus zambind Ioana, stapana singurei case de amanet din statiune. Buna afacere! Cand sa o intrebam pe aceasta ce-i cu verigheta din vitrina, un barbat s-a apropiat de noi, uitandu-se insistent la tejghea. Am asistat apoi la urmatorul dialog: "V-ati intors dupa verigheta?!". "Da, am reusit, pana la urma, sa fac rost de bani. Nevasta-mea a fost tare suparata. Nu puteam s-o las aici si s-o cumpere altcineva". Dupa ce a reintrat in posesia inelului, barbatul a parasit fericit casa. Afara era asteptat de sotie. A sarutat-o pe obraz, i-a luat mana si i-a pus verigheta pe deget. "Ce frumos! Din pacate, nu toti se mai intorc dupa verigheta", a zis, mahnita, Ioana. Tot de la ea am aflat ca si in celelalte statiuni casele de amanet merg foarte bine, turistii ingramadindu-se sa-si lase la vanzare pana si telefoane mobile foarte scumpe, primind in schimb cel mult 4.500.000 de lei.

Cel mai interesant este faptul ca doar sotii isi amaneteaza verigheta. Nu obtin foarte multi bani, dar, cel putin, isi pot permite sa-si plateasca cazarea pentru o noapte la un hotel de doua stele. Sunt si verighetele bune la ceva! Tin de foame la mare.

TRANZITIE

"Turistii nu mai vor sa vanda sau sa cumpere euro si dolari, ca in ceilalti ani. Afacerea merge destul de slab, pentru ca romanii s-au invatat cu bancomatul. Daca isi termina proviziile, dau fuga la banca. Noroc cu strainii! Ai nostri mai trec pe aici doar atunci cand le mai raman niste lei, ca sa-i schimbe in dolari" - Bogdan, angajat al unei case de schimb valutar

OFERTA

"In ceilalti ani, turistii romani schimbau dolari atunci cand isi terminau leii. Acum au bani la ei si vin sa cumpere euro sau dolari doar la sfarsitul sejurului. In statiuni, oferta la cumparare este mult mai atractiva decat in Capitala sau in celelalte orase" - Mariana, angajata unei case de schimb valutar

Cabral s-a tuns periuta

Dupa divortul de Luana, Cabral si-a schimbat imaginea. Statutul de burlac a impus pierderea kilogramelor suplimentare, asa ca vedeta Acasa TV arata acum mult mai suplu. In plus, Cabral a adoptat o freza periuta. (D.C.)

Andreea Balan, invitata de onoare

Cu vedere la plaja

Litoralul azi
×
Subiecte în articol: antimonden dolari turistii