x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Videoclipuri interzise

Videoclipuri interzise

14 Apr 2004   •   00:00

Consiliul National al Audiovizualului ia la puricat fiecare videoclip muzical. Sunt numeroase cazurile in care astfel de productii au fost date la „retusat".

Daniela Ghyorfi a fost acuzata de blasfemie, iar Raluca Ciocarlan (Angel) a primit acuze din partea evreilor. Cele doua productii au fost retrase de pe micul ecran pentru a intra in „service". Alte zeci de clipuri au fost intoarse din drum, pentru ca aveau versuri sau imagini indecente, imorale, vulgare sau violente. CNA-ul s-a sesizat, dupa ce a fost tras de maneca de catre nemultumiti.

Abuz

In 2003, noua trupe si cativa interpreti se aflau pe lista neagra a CNA-ului. S-a solicitat oprirea de la difuzare a videoclipurilor ce contineau texte si imagini care incalcau deciziile CNA privind protectia minorilor. Oile negre erau: Cassa Loco, Spitalul de Urgenta, Simplu, Circa 7, Camioane in multime, Andreea Balan etc. Membrii trupei Spitalul de Urgenta s-au simtit nedreptatiti si au declarat: „Textele noastre nu sunt vulgare, iar actiunea CNA e un abuz de putere". Totusi, nici ei n-au fost usa de biserica cu versurile: „Dimineata ma gaseste intr-un pat strain/Langa mine o fufa si o sticla de vin/ Amandoua sunt goale, amandoua sunt sparte".

Clipuri ajunse in "service"

De doua luni incoace, alte doua productii au avut interdictie de difuzare.

E vorba de „Speram sa fii tu", melodie interpretata de Raluca Ciocarlan, care a fost retrasa la numai cateva zile de la premiera. Motivul? In clip au fost folosite insemne ale nazismului, iar comunitatii evreiesti din Romania nu i-a picat deloc bine. Asa ca productia s-a intors din nou in cabina de montaj, unde a fost stearsa zvastica de pe steagurile nemtesti. La scurta vreme a avut probleme Daniela Ghyorfi, cu „Undeva".

Clipul a starnit controverse in tabara musulmanilor ce traiesc in Romania, care s-au si grabit sa o acuze de blasfemie. Compozitorul Cristian Faur inserase si fragmente cu muzica orientala, care reprezinta, de fapt, un text sacru al islamicilor. Daniela a declarat ca nu a dorit sa jigneasca pe nimeni si ca aceste pasaje vor fi sterse.

Simona Ecovoiu


Parazitii: „doar alcool, sex si droguri"

La Familia si Parazitii au folosit in melodiile lor „Zi de zi", respectiv „Bad Joke", un limbaj vulgar. In plus, instigau la consum de droguri si de alcool: „In hip-hop stau si zac cu 40 alcool in cap/ Viata-i curva ca si tine, deci traiesc cu doua zdrente". Casa lor de productie investise in clipuri suma de 10.000 de dolari, pentru ca in cele din urma sa faca cheltuielile suplimentare pentru „retusuri". Atat La Familia, cat si Parazitii si-au motivat versurile imbibate cu alcool si sex prin faptul ca ei canta despre viata grea de cartier.

Soapte fierbinti cu Raduta

Si angelica solista Cristiana Raduta a fost luata in colimator cu melodia ei „Amor, Amor". Iata ce versuri i-au deranjat pe membrii CNA: „Vad in ochii tai, vrei sa ma seduci / Primesti tot ce vrei daca ma asculti /Ti-ai dori sa ma atingi /Vrei s-auzi soapte fierbinti/Vrei sa ma ai?". Videoclipul, in care Raduta ne zicea ca primim tot ceea ce vrem daca o ascultam, l-a stors de cateva mii de dolari pe iubitul ei.

×
Subiecte în articol: antimonden