x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Vis neimplinit - Liviu Vasilica a vrut un muzeu

Vis neimplinit - Liviu Vasilica a vrut un muzeu

21 Oct 2004   •   00:00

MONDEN

Interpretul ne-a acordat un interviu cu putin timp inainte de a fi rapus de boala. Din pacate, articolul nu a ajuns sa vada lumina tiparului. Il publicam acum, in memoria renumitului cantaret din Teleorman.

In ultimul sau interviu, Liviu Vasilica ne-a spus ca era un bun familist "Hai sa ma laud: sunt un tata si un sot bun"

Liviu Vasilica ne-a acordat un interviu cu putin timp inainte de a fi rapus de o boala necrutatoare. Din pacate, materialul nu a ajuns sa vada lumina tiparului. Il publicam acum, in memoria renumitului cantaret din Teleorman, doctorul Liviu Vasilica.
ROXANA I. ANCUTA

ARTIST. Liviu Vasilica purta cu mandrie costumul popular din zona Teleormanului

  • Jurnalul National: Aveti sifonierul plin de costume populare?

    Liviu Vasilica: Sunt foarte strangaret. Am o colectie impresionanta de costume populare, incat am ajuns sa-i ocup si sotiei spatiul din sifonier. Am adunat aproape 60 de astfel de piese, primite din toate zonele tarii, plus inca 40 personale, specifice Teleormanului.

  • Cum v-ati strans averea?

    Cand sunt foarte obosit si nu reusesc sa adorm, dar nici sa mai lucrez ceva, atunci reconditionez costume populare. Imi face mare placere. Mai mult chiar, as vrea sa fac un mic muzeu, in care sa-mi expun toate costumele populare, pentru a le pastra si a le ramane urmasilor.

  • Sunteti un cantaret de muzica populara de meserie medic!

    Asa s-a nimerit! Sunt medic pediatru la Spitalul Judetean din Alexandria si profesez ca interpret de muzica populara si director al Ansamblului de Cantece si Dansuri "Burnasul" al Consiliului Judetean Teleorman. Parintii si-au dorit sa ma fac farmacist. Dar eu am indragit de mic folclorul romanesc. Cu toate acestea, am tinut cont si de dorinta lor si m-am facut medic.

  • Cum va impartiti intre public si pacienti?

    O zi sunt la policlinica, dupa-amiaza la ansamblu. Iar a doua zi sunt dimineata la ansamblu si dupa-amiaza la dispensar.

  • Aveti pacienti?

    Da. Copiii sunt tare incantati atunci cand vin la "domnul doctor" pe care-l stiu de la televizor si care face sa le dispara frica.

  • Sunteti renumit pentru chiuituri. V-au creat vreodata probleme?

    Da, la inceputul carierei mele. Inregistrarile la radio erau chinuitoare pentru inginerii de sunet, deoarece chiuiam de le sareau indicatoarele!

    A cules un cantec de la un haiduc

    TALENT. Inca din tinerete, Vasilica era atras de cantecul popular

  • Sunteti si compozitor?

    Nu sunt creator de melodii si texte pentru ca sunt adeptul pastrarii autenticitatii lor. Insa recunosc faptul ca atunci cand dau peste texte frumoase ale poetilor populari le gasesc melodii potrivite din zona pe care o reprezint.

  • De unde culegeti textele?

    Le culeg in cea mai mare parte de la taranii teleormaneni. Caut sa ma identific cu taranul teleormanean, care are o maniera deosebita atunci cand canta: multa traire, mult patos, pentru a transmite ascultatorului toata starea sa interioara.

  • Care a fost primul cantec pe care l-ati luat de la tarani?

    "Pe la noi pe Teleorman" a fost primul cantec pe care l-am cules de la cel mai vestit rapsod din satul meu, Plosca. Este vorba despre Gogu Ivascu, care in tinerete fusese haiduc. Cu acest cantec am reusit sa obtin Premiul I la etapa republicana a Festivalului Artei Studentesti si sa fiu cunoscut de specialistii in folclor, doamna Emilia Comisel si regretatul Ludovic Paceag.

  • Ati atras atentia si Marioarei Murarescu!

    Da, la emisiunea dansei, "Tezaur Folcloric", am reusit sa readuc in actualitate cantecul barbatesc de grup, foarte cunoscut si cantat in Teleorman. "Cantec de haiducie" este ultimul pe care l-am cules in mai multe variante, de la diverse surse din judet. Ramane sa vad la care dintre ele ma opresc.

    Si-a dorit sa mai aiba gemeni

  • Traditia mai este pastrata de catre cantaretii populari?

    Sunt multi interpreti care pastreaza traditia si respecta autenticitatea, dar au aparut si multi care se considera "creatori" si se apleaca spre muzica de comert. Aceste "creatii" nu cred ca au viata lunga pentru ca sunt surogate de folclor si nu au sansa de a se alatura filonului nostru de folclor autentic, filon ce si-a pastrat puritatea din vremuri stravechi.

  • Sunteti un sot si un tata bun?

    Sunt bun, bland, ca orice Rac. Daca ma ataci ma retrag, dar imi pregatesc clestii si cand reapar, nu iert niciodata. Sunt foarte sever cu cei alaturi de care lucrez, pentru calitatea rezultatelor. Sunt, hai sa ma laud, un tata bun! Nu mi-am batut copiii niciodata. Sunt, atat cat pot sa fiu, din cauza ocupatiei mele, un sot bun, in sensul de a-mi intelege sotia, dar mai ales ea ma intelege pe mine.

  • Aveti o familie numeroasa!

    Am patru copii, dar mi-am dorit foarte mult sa mai am gemeni. Cum nu s-a intamplat asa, sper ca macar nepotii mei sa fie gemeni. Ramane de vazut care dintre copiii mei imi va indeplini dorinta. Valentin, baiatul cel mare, este inginer si reporter la o televiziune particulara, Svetlana este profesoara la un liceu din Capitala, Livia este studenta la Facultatea de Drept din Sibiu, iar Florin este student laInformatica din Sibiu si membru al Grupului "Teleormanul".

    DISTINCTII

    PASIUNE. O viata de om, artistul a cantat in Ansamblul de Cantece si Dansuri "Burnasul" din Alexandria
    Cu Ansamblul de Cantece si Dansuri "Burnasul", Liviu Vasilica a facut numeroase turnee atat in tara, cat si in strainatate. Pentru calitatile sale vocale, interpretul a fost solicitat sa joace in "Hanul dintre dealuri" si "Terente - Regele baltilor", acesta din urma in regia lui Andrei Blaier. Distinctii primite: Premiul de excelenta al Consiliului Judetean Teleorman; Premiul Mass-Media al postului de televiziune Antena 1; Premiul Ethnos al Centrului National al Creatiei Artistice si Ministerului Culturii; Premiul de excelenta al Jandarmeriei Romane pentru intreaga sa activitate de promovare a folclorului romanesc autentic. Liviu Vasilica va fi inmormantat sambata, 23 octombrie a.c., la cimitirul din Alexandria. Condoleante familiei indurerate!

    IUBESC CANTECUL

    S-a nascut la 2 iulie 1950 in comuna Plosca, judetul Teleorman. Provine din bunici pe jumatate englezi (bunica lui era englezoaica). Tatal artistului a fost director la scoala din sat, iar mama, profesoara. Liviu Vasilica a prins dor de cantec inca de pe vremea copilariei. Primele cantece le-a invatat de la Gogu Ivascu, un mare rapsod al Teleormanului, din Plosca. In 1980 a absolvit Facultatea de Pediatrie din Bucuresti. Activitatea artistica si-a inceput-o inca din perioada studentiei (1974-1980). S-a clasat pe primul loc la toate etapele nationale ale Festivalurilor Artei Studentesti datorita originalitatii, autenticitatii repertoriului si a stilului de interpretare. Dupa ce a absolvit facultatea, a continuat sa cante, obtinand numeroase premii I si distinctii speciale la festivaluri si concursuri de folclor ("Maria Tanase" - Craiova, "Maria Lataretu" - Targu-Jiu, "Cantecele muntilor" - Sibiu, "Florile Ceahlaului" - Piatra-Neamt, "Trandafir de la Moldova" - Iasi etc). Primele inregistrari le-a facut cu etnomuzicologii Steluta Popa si Speranta Radulescu, la Institutul de Cercetari Etnologice si Dialectologice din Bucuresti.
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden liviu vasilica