x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae. Când aduce cadouri în ghetuțele copiilor

Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae. Când aduce cadouri în ghetuțele copiilor

de Redacția Jurnalul    |    05 Dec 2024   •   19:00
Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae. Când aduce cadouri în ghetuțele copiilor

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae în fiecare an pe 6 decembrie. Acesta aduce dulciuri copiilor cuminți iar celor năzdrăvani o nuielușă.

Sfântul Nicolae mai este numit și Sân-Nicoară. Se spune că el păzește Soarele care vrea să ajungă la tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără căldură și lumină.

În unele zone ale țării, oamenii aduc în casă cregunte de pomi fructiferi, pe care le păstrează în apă lângă icoane ca să înflorească până de Anul Nou. Dacă aceste crenguțe vor înflori, anul care vine va fi unul foarte roditor.

În alte regiuni, fetele se adună în ajunul sărbătorii pentru a face plăcinte, iar la ora 9 seara, vin băieții ș începe petrecerea.

La sate, de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete și își aleg gazda în casa căreia fac repetițiile pentru colindele de Crăciun și de Anul Nou.

Se crede că de Sfântul Nicolae începe  iarna. În această zi, Moșul își scutură barba sură și începe să ningă. Dacă nu ninge înseamnă că Moș Nicolae a întinerit. Moș Nicolae apare pe un cal alb și îi ajută pe săraci, orfani și văduve. protejează de înec și de război. 

În ajun, copiii își curăță ghetuțele pentru ca Moș Nicolae să le lase cadouri, mai ales dulciuri. Totodată, scriu și o scrisoare cu dorinețele pe care le au. Acesta se uită pe geam și vede care copil este cuminte și care nu ascultă de părinții lor. Aceștia din urmă primesc o nuielușă în  ghetuțe. 

Tradiția spune că nuieluşa pe care o primesc copiii trebuie să fie din măr, iar aceasta este pusă apoi în apă şi dacă va înflori până la Crăciun înseamnă că sfântul i-a iertat.

Cine își serbează onomastica de Sfântul Nicolae

În această zi sunt sărbătoriți toți cei care poartă numele de Nicolae, Nicoleta, Nicu, Nicușor, Neculai, Nicol, Nicolaie, Niculina, Nicolina, și alte derivate

Colind de Sfântul Nicolae

Bucură-te, bucură-te, Nicolae Mare Sfinte. De la Mira Arhiereu Temător de Dumnezeu Îndreptător în credință Ajutor în suferință Când pe lume ai venit Semnul crucii ai făcut

Nicolae Arhiereu Temător de Dumnezeu Miercurea și vinerea Niciodată nu mânca Pe bolnavi i-ai vindecat Pe săraci i-ai ajutat Creștinii din acest sat Ție s-au încredințat Creștinii din acest sat Ție s-au încredïnțat…, potrivit crestinortodox.ro

 

 

×
Subiecte în articol: moş nicolae decembrie