x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Moșii de Florii 2024. Pomana pentru sufletele celor adormiți

Moșii de Florii 2024. Pomana pentru sufletele celor adormiți

de Redacția Jurnalul    |    24 Apr 2024   •   17:45
Moșii de Florii 2024. Pomana pentru sufletele celor adormiți

Sâmbăta lui Lazăr se mai numeşte şi Sâmbăta Floriilor sau Moşii de Florii. În această zi se dă de pomană celor adormiţi dintr-un neam.

Este ultima sâmbătă în care se mai poate face pomenirea celor adormiţi înainte de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

De Moşii de Florii, creştinii ortodocşi merg la biserică dimineaţă pentru a duce pachete cu alimente de post și a le oferi apoi de pomană celor nevoiaşi.

Se dau de pomană doar alimente de post, rerspectiv fructe, legume, colaci, colivă și sarmale din orez, prăjituri. Se mai pot da de pomană haine și diverse obiecte, potrivit Antena3 CNN.

Rugăciune pentru mântuirea celor adormiţi

"Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!".

×
Subiecte în articol: mosi florii florii adormiti ortodox pomana