x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Nici tu nu ai răbdare să îi lași pe ceilalți să-și termine frazele? Iată ce dezvăluie psihologia despre acest obicei

Nici tu nu ai răbdare să îi lași pe ceilalți să-și termine frazele? Iată ce dezvăluie psihologia despre acest obicei

de Redacția Jurnalul    |    07 Ian 2024   •   06:40
Nici tu nu ai răbdare să îi lași pe ceilalți să-și termine frazele? Iată ce dezvăluie psihologia despre acest obicei
Sursa foto: Hepta

Un nou studiu publicat pe platforma The Vessel explorează trăsăturile de personalitate ale persoanelor care au obiceiul de a nu-i lăsa pe alții să-și termine propozițiile. Studiul sugerează practicarea răbdării și dezvoltarea abilităților de ascultare activă.

 1) Incapacitatea de a asculta activ și profund

Persoanele care îi întrerup adesea pe alții au, în general, o capacitate redusă de a asculta activ și profund. Acest lucru se datorează faptului că sunt prea ocupați să se gândească la ceea ce vor spune în continuare, în loc să se concentreze pe ceea ce spune cealaltă persoană. Există și alte posibile explicații pentru acest comportament, cum ar fi egocentrismul sau nesiguranța.

2) Un sentiment copleșitor de invidie sau o tendință competitivă

În centrul șirului de întreruperi s-ar putea să se afle o nevoie profundă de a-i întrece pe toți cei din conversație. Este ca și cum valoarea de sine a celor care întrerup este legată de capacitatea lor de a-i eclipsa pe toți ceilalți.

3) Niveluri copleșitoare de nesiguranță

Persoanele care îi întrerup continuu pe ceilalți, care intervin ori de câte ori există cea mai mică pauză, permit de obicei ca nesiguranța lor să vorbească în locul lor. Ele ar putea fi îngrijorate că povestea lor nu va fi pe măsura așteptărilor sau că oamenii își vor pierde interesul. Mai mult ca sigur, se luptă cu propria nesiguranță. Cu alte cuvinte, ele întrerup pentru a se asigura că pot rămâne relevante.

4) O capacitate de atenție scurtă

Unii au o capacitate de atenție în mod natural scurtă. În acest caz, nu este vorba de faptul că nu le pasă pe deplin de ceea ce spuneți - ci de faptul că creierul lor este pe o altă cale proprie. Este în permanență în căutarea următoarei emoții, a următoarei idei strălucitoare. Cercetările sugerează că o capacitate de atenție redusă poate avea rădăcini în diverși factori, de la genetică la influențe de mediu.

5) Tendințe narcisiste

Narcisiștii vor validare. Ei ar putea simți această dorință arzătoare de a menține conversația orbitând în jurul lor pentru că sunt vedeta propriului lor spectacol. Nu este vorba că nu vă aud, ci că atracția gravitațională a propriului ego este atât de puternică încât nu pot rezista să nu intervină.

6) Lupta cu procesarea informațiilor

Unii oameni întrerup adesea din cauza unor ușoare probleme de procesare în creierul lor. În loc să aștepte cu răbdare să primească undă verde pentru a procesa informația, creierul lor se grăbește, accelerând fără a lăsa cuvintele celeilalte persoane să treacă linia de sosire.

7) Dorința reală de a contribui la conversație

Există unele persoane care nu îi pot lăsa pe ceilalți să termine ceea ce spun, deoarece sunt cu adevărat entuziasmate să contribuie cu gândurile lor. Ca și cum ar avea o rezervă mentală de idei care așteaptă să fie dezlănțuite, iar entuziasmul le depășește uneori răbdarea, făcându-le să sară în discuție un pic prematur.

8) S-ar putea să aibă ADHD

Persoanele cu ADHD (hiperactivitate cu deficit de atenție) s-ar putea să se trezească sărind în conversații mai des decât ar vrea să recunoască, deoarece ADHD vine cu provocări cum ar fi dificultăți în a rămâne concentrat, a fi impulsiv și a se simți hiperactiv. Aceste aspecte pot face uneori ca socializarea să fie mai dificilă.

9) Le lipsește capacitatea de a percepe indicii sociale

Persoanele care nu reușesc să reziste impulsului de a sări în conversație pot avea o trăsătură comună, și anume o anumită uitare a semnelor sociale. Este ca și cum nu ar reuși să vadă semnalele care se află chiar în fața lor - lucruri pe care alții le iau ca fiind de la sine înțelese. Când o anumită persoană nu poate rezista tentației de întrerupere, ar putea însemna că nu reușește să acorde atenție acestor semnale cruciale.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: narcisism adhd dialog atenţie