x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Nomofobia, groaza de a rămâne fără telefon mobil. Cum se manifestă această tulburare de care suferă din ce în ce mai mulți români

Nomofobia, groaza de a rămâne fără telefon mobil. Cum se manifestă această tulburare de care suferă din ce în ce mai mulți români

de Redacția Jurnalul    |    06 Ian 2024   •   11:20
Nomofobia, groaza de a rămâne fără telefon mobil. Cum se manifestă această tulburare de care suferă din ce în ce mai mulți români
Sursa foto: Hepta

Potrivit specialiștilor, fobiile evoluează odată cu vremurile. De exemplu, nu ar fi existat oameni aerofobi, adică cei speriați de zbor, înainte de apariția baloanelor cu aer cald și a avioanelor. În acest articol vom discuta despre nomofobie - care este definită ca frica de a fi fără smartphone.

Nu mai e un secret pentru nimeni fapul că, în prezent, celor mai multe persoane li se pare imposibil să funcționeze fără telefoane mobile. Fie că vorbim despre sarcini simple, cum ar fi să verifice ora, să afle ce zi este, sau să verifice prognoza meteo, până la activități cruciale, cum ar fi conectarea cu cei apropiați și dragi, comunicarea cu asociații de la locul de muncă și chiar participarea la cursuri online, mulți oameni sunt dependenți de telefoane, transmite spynews.ro.

Tot mai mulți români suferă de nomofobie fără să știe

Unii experți au sugerat că nomofobia este o formă de dependență cauzată de dependența extremă a telefonului mobil. Oferându-ne divertisment, știri, servicii bancare și opțiuni de cumpărături online, acționând ca un player muzical, cameră și alarmă, fiind un dispozitiv de stocare pentru multe dintre documentele noastre importante și, foarte important, conectându-ne la internet, telefoanele mobile au devenit o parte inextricabilă a omenirii, fără de care multe persoane s-ar simți incapabile să își petreacă ziua.

Nomofobia nu este încă listată oficial ca tulburare mintală. Specialiștii spun că nomofobii se confruntă cu suferință mentală, simptome fizice precum transpirația și chiar condiții periculoase, cum ar fi dificultăți de respirație, dacă nu au acces la smartphone-ul lor. Conform unor studii, aproape trei sferturi din populație are cel puțin nomofobie moderată, și devine din ce în ce mai frecventă, scrie oddee.com.

Cât de comună este nomofobia?

Smartphone-urile și telefoanele mobile au devenit parte din viața fiecărei persoane. Când termenul „nomofobie” a fost inventat pentru prima dată în anul 2008, un studiu a constatat că deja pe atunci, 53% din populație prezenta cel puțin simptome nomofobe ușoare.

Un studiu din 2021 a arătat că aproape 71% din populație suferea de nomofobie moderată până la severă. Între timp, 21% dintre oameni se confruntă cu simptome nomofobe severe până la extreme. Studenții și persoanele din aceeași grupă de vârstă sunt cei mai grav afectați, 25% dintre ei fiind nomofobi severi, mai scrie sursa menționată anterior.

×
Subiecte în articol: nomofobie telefon mobil tulburare