x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Care este pluralul cuvântului „chibrit”?

Care este pluralul cuvântului „chibrit”?

de Andreea Tiron    |    19 Aug 2024   •   09:30
Care este pluralul cuvântului „chibrit”?

Cuvântul „chibrit” este foarte cunoscut și utilizat în limbajul cotidian pentru a desemna micile bețe din lemn sau carton, cu un capăt impregnat cu substanțe chimice inflamabile, folosite pentru aprinderea focului. Însă, o întrebare comună legată de acest substantiv este: care este pluralul corect al cuvântului „chibrit”?

Pluralul corect al cuvântului „chibrit

Pluralul corect al cuvântului „chibrit” este „chibrituri”. Conform regulilor gramaticale ale limbii române, acest substantiv neutru, care denumește un obiect concret, formează pluralul cu sufixul „-uri”, specific pentru majoritatea substantivelor neutre.

Exemplu:

  • „Am cumpărat o cutie plină de chibrituri pentru excursie.”
  • „Îmi amintesc cum, în copilărie, foloseam chibrituri pentru a aprinde focul în sobă.”

De ce nu „chibrite”?

O greșeală frecvent întâlnită este utilizarea formei „chibrite” pentru pluralul cuvântului „chibrit”. Această formă este incorectă din punct de vedere gramatical. Regulile limbii române dictează ca majoritatea substantivelor neutre să își formeze pluralul cu sufixul „-uri”, iar „chibrit” nu face excepție. Astfel, pluralul „chibrite” este considerat incorect și trebuie evitat în vorbire și scriere.

Utilizarea cuvântului „chibrit” și pluralul său în context

„Chibritul” a fost un obiect indispensabil în multe gospodării de-a lungul timpului, folosit pentru aprinderea lumânărilor, sobelor, țigărilor sau grătarelor. Astăzi, chiar dacă tehnologia a evoluat, iar brichetele sau aprinzătoarele electronice sunt mult mai comune, chibriturile încă mai sunt folosite în diverse situații.

Exemple în context:

  • „În seara de camping, am avut nevoie de câteva chibrituri pentru a aprinde focul.”
  • „Bunicul își păstra mereu chibriturile într-o cutie veche, pe care o avea de zeci de ani.”

Pluralul corect al cuvântului „chibrit” este „chibrituri”. Atunci când vorbim despre mai multe bețe de chibrit sau despre cutii de chibrituri, forma corectă de plural este „chibrituri”. Este important să folosim corect acest plural în scriere și vorbire, pentru a ne exprima clar și corect din punct de vedere gramatical.

×
Subiecte în articol: chibrit limba română plural corect