x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Ce înseamnă Postul Mare. Preotul Florin Danu: ”Nu înseamnă fără lapte, brânză, ouă, carne”

Ce înseamnă Postul Mare. Preotul Florin Danu: ”Nu înseamnă fără lapte, brânză, ouă, carne”

de Redacția Jurnalul    |    10 Apr 2023   •   19:00
Ce înseamnă Postul Mare. Preotul Florin Danu: ”Nu înseamnă fără lapte, brânză, ouă, carne”

Postul Paștelui este cel mai greu din an deoarece avem voie să consumăm doar produse de origine vegetală iar dezlegările la Pește sunt puține.

Însă postul nu este doar despre mâncare, după cum explică preotul Florin Danu. Acesta spune ce pot face credincioșii care nu reușesc să mănânce de post înaintea Sărbătorilor Pascale. 

El amintește că Isus Hristos a fost răstignit pe cruce între doi tâlhari. 

”Cel din dreapta s-a pocăit, s-a întors la dreapta credință și la bine. I-a părut rău de ce făcuse și a spus ”pomenește-mă, Doamne, și pe mine când voi veni întru împărăția Ta” și Mântuitorul îi spune ”astfel vei fi cu mine în Rai”. Pentru cine nu știe, e primul om care a fost în Rai. Primul om din Rai este tâlharul de pe crucea din dreapta, care o viață a fost tâlhar și în ultimul ceas s-a pocăit de tot ce făcuse și i-a cerut iertare lui Iisus Hristos” a precizat părintele Florin Danu, la dcnews.ro.

Postul nu este doar despre mâncare.

”Mai avem șase zile până la Paști. Nu aruncăm cu piatra în cine nu a ținut post, sunt destui de mulți care nu vor reuși să țină post, însă eu mereu spun că nu mâncarea este primul subiect al postului - a nu înțelege că nu încurajăm să postim. Postul nu înseamnă, sub nicio formă, fără lapte, brânză, ouă, carne. Postul înseamnă nevoință, înfrânare, fapte bună, dragoste, iertare. Eu, în parohia mea, am spus și-mi asum: vă dezleg, în Vinerea Mare, să mâncați grătar cu vecinul cu care nu ați vorbit o viață. O spun metaforic”, atrage atenția acesta.

El atrage atenția și asupra faptului că Paștele nu începe în Vinerea Mare. 

”Cine nu a reușit până acum să se înfrâneze culinar are timp, că e de mâine, că e de miercuri, dar ar fi păcat, pentru un creștin ortodox, să serbeze Paștele de vineri sau de sâmbătă seară” spune preotul. 
×
Subiecte în articol: florin danu postul paştelui