x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Povestea fascinantă a româncei vândute unui dictator african. Cum a ajuns o fată de 18 ani într-un palat înconjurat de crocodili

Povestea fascinantă a româncei vândute unui dictator african. Cum a ajuns o fată de 18 ani într-un palat înconjurat de crocodili

de Redacția Jurnalul    |    22 Noi 2023   •   19:30
Povestea fascinantă a româncei vândute unui dictator african. Cum a ajuns o fată de 18 ani într-un palat înconjurat de crocodili
Sursa foto: antena3CNN

Președintele Republicii Centrafricane, Jean-Bedel Bokassa, s-a întâlnit cu Nicolae Ceaușescu în 1973. Cei doi dictatori voiau să pună bazele unor relații economice.

Astfel că partea română se angaja să contruiască șosele, fabrici, irigații, prospecții de  zăcăminte iar partea centrafricană plătea în pietre prețioase. 

Diamante și crocodili

Dar lucrurile s-au complicat. Vizita lui Bokassa a avut loc pe 28 iulie 1973, când acesta i-a vorbit lui Ceaușescu despre faptul că s-a îndrăgostit de Gabriela Drâmbă. El a întâlnit-o primă oară în Bangui, capitala Republicii Centrafricane, unde aceasta a însoțit un ansamblu folcloric ca traducătoare de limbă franceză.

Poveștile despre Bokassa sunt, pe cât de incredibile, pe atât de înspăimântătoare. Se spune că își omora dușmanii, după care îi mânca. Însă era darnic și excentric în dorințele sale. El trăia într-un palat iar tronul său era alcătuit din aur și diamante. 

Fascinat de frumusețea româncei de 20 de ani, el i-ar fi propus lui Nicolae Ceaușescu să-i dea 10% din producția de diamante a țării în locul fetei. Gabriela era tânără, blondă cu părul lung și ochi albaștri. Ea a devenit astfel cea de-a 12-a soție a dictatorului african.

A fost forțată de securitate să se mărite. Bokassa a închis-o într-un palat înconjurat de un lac, populat de crocodili. Căsătoria a avut loc în aprilie 1975. După ce a aterizat la Bangui, Gabriela a fost însoțită de o escortă impresionantă până la palatul prezidențial. Nunta a avut loc imediat și a fost de dimensiuni uriașe.

Gelozie și canibalism

”Am trăit acolo aproape 3 ani. Nu l-am iubit niciodată pe Bokassa, dar nu puteam evada. Eram păzită peste tot, zi și noapte. În casă erau trei bone și nici un bărbat nu avea voie pentru că soțul meu era foarte gelos. Nu ieșeam din palat decât la întâlniri oficiale, la dineuri pentru opere de caritate sau în vizite de stat în străinătate. În fiecare caz mergeam cu Rolls-Royce sau Mercedes 600, cu câte 12 motocicliști ca antemergători. Eram păziți, și eu și soțul meu, extrem de drastic”, a povestit aceasta.

Cuplul a avut o fetiță, pe nume Anne, alintată Titina, pe care Bokassa o adora. Cele două, mamă și fiică, nu sunt foarte apropiate. Anne Bokassa are 41 de ani și trăiește în Franța. Ea refuză orice contact cu presa.

În timpul procesului împotriva lui Bokassa, acesta a fost acuzat și de canibalism. Gărzile sale de corp ar fi povestit că în 1977, dictatorul ar fi aflat că Gabriela ar avea 3 amanți. Aceștia au fost arestați și bătuți cu lanțurile până la moarte. 

Într-un final, Bokkasa a acceptat divorțul după ce Gabriela a amenințat că se sinucide.

”Îmi doream să mor. Atunci am spus că vreau să mă întorc în țara mea, la familia mea. De teama unui scandal diplomatic, el a acceptat cu greu să divorțăm. Urma să fie încoronat împărat și nu avea nevoie de scandal. Soțul meu s-a purtat foarte frumos. N-a ridicat niciodată mâna la mine, nu m-a jignit. Am auzit că i-a trimis un fax lui Ceaușescu în care i-a cerut voie să mă ia de nevastă”, a declarat Gabriela.

Legende și minciuni

Ea a negat însă că liderul african ar fi fost canibal.

”Este o minciună că a omorât bărbați pentru că aș fi avut vreo legătură neprincipială cu ei. De ce să-i omoare? I-am fost fidelă lui Bokassa. Chiar dacă voiam să fac ceva, era imposibil. E ca și minciunile care s-au tot vehiculat despre fostul meu soț, cum că era canibal. Felul lui de mâncare preferat era vita cu legume africane, nu mânca oameni”, mai spune fosta soție a lui Bokassa.

Gabriela locuiește la București, unde are afaceri în domeniul imobiliar. Foștii săi angajați o descriu ca pe o femeie distantă.

Totodată, fostul șef al spionajului românesc, Ioan Mihai Pacepa, a acuzat-o în cartea sa, de colaborare cu securitatea, spunând că, de fapt, în 1975 ea ar fi fost infiltrată în patul lui Bokassa, ca spion.

Dictatorul centrafrian a murit în 1996, în urma unui atac de cord. A avut 18 neveste și 39 de copii legitimi, potrivit antena3CNN.

Bokassa

×