x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber (P) 8 lucruri bizare și interesante din istoria jocurilor de noroc

(P) 8 lucruri bizare și interesante din istoria jocurilor de noroc

06 Iul 2023   •   10:24
(P) 8 lucruri bizare și interesante din istoria jocurilor de noroc

Pe această lume s-au întâmplat, se întâmplă și se vor întâmpla multe lucruri aflate la confluența dintre interesant, ciudat și bizar. Multe povești au legătură cu gamblingul, istoria acestui domeniu fiind presărată cu întâmplări ieșite din banal.

Urmează o lectură relaxată, despre 8 lucruri demne de menționat din istoria jocurilor de noroc:

O provocare cu cinci zerouri

Începem în forță, cu o poveste care vine din Australia, care nu este numai Țara Cangurilor, ci și țara în care se mizează cei mai mulți bani la jocuri de noroc pe cap de locuitor. Despre Brian Zembic prietenii spuneau că este capabil să facă orice pentru a câștiga un pariu, dar nimeni nu credea că va merge atât de departe așa cum a făcut-o în 1996. În timpul unui joc de poker pe mize mari, Brian a fost provocat de un alt jucător, care i-a spus că îi dă o sumă cu cinci zerouri dacă își face implanturi de sâni și le ține un an. Zis și făcut. Mr. Zembic a purtat cu mândrie sânii chiar mai mult de un an.

Gamblingul trece prin stomac

Conform istoriei scrise negru pe alb de către cronicarii vremii, sandvișul pe care îl mâncăm astăzi cu mare poftă fost numit după John Montagu, cel de-al IV-lea conte de Sandwich. Unde? Într-un cazinou. Când? Când îi era foarte foame, dar nu voia în niciun chip să se desprindă de masa de joc. Gambler înrăit, contele s-a gândit că îi fuge norocul dacă ia pauză pentru mâncare, așa că i-a cerut unui servitor să îi aducă degrabă o bucată de carne între două felii de pâine.

Celorlalți jucători li s-a părut cu John a avut o idee briliantă și au dorit și ei ceva asemănător. Neștiind cum să numească carnea între două felii de pâine, au spus că doresc și ei ce are „sandwich”. Partea bună este că acum te poți distra de pe mobil la Slot V licențiat România chiar și atunci când ești la masă, în bucătărie.

România poate să îi salveze de penibil...

În încercarea de a ține sub control fenomenul pariurilor înaintea Cupei Mondiale din 2014, agenția pentru combaterea jocurilor de noroc din Singapore a distribuit un spot video în care un copil îngrijorat îi povestea prietenului său cum tatăl său și-a cheltuit toate economiile din viață pariind că Germania va câștiga Cupa Mondială. Spre ghinionul celor care au vrut să servească o pildă, Germania a câștigat competiția, ceea ce ar fi însemnat că tatăl copilului urma să se îmbogățească.

Ulterior, agenția a lansat un nou spot. Prietenul copilului l-a întrebat pe acesta: „Echipa tatălui tău a câștigat, ți-ai recuperat economiile?”. Copilul a răspuns: „Nu, pentru că tata nu se oprește niciodată. Vrea să mai parieze toți banii o dată”. În următorul spot de acest gen, producătorii pot folosi fără niciun risc numele României. Problema e că nu mai ajungem la Cupa Mondială...

Au făcut băutura șah-mat

Locuitorii unui sau din India sunt dependenți de șah. Fără glumă. Zi și noapte joacă șah, neglijându-și alte atribuțiuni familiale și sociale. Cum s-a ajuns la această grozăvie? Ei bine, în urmă cu mai bine de cincizeci de ani, cei din Marottichal căzuseră în patimile alcoolului și jocurilor de noroc. Combinație mai nocivă nici că se putea. Atunci, un bărbat înțelept, a încercat să le țină mintea ocupată cu altceva și i-a învățat să joace șah.

Încă nu este clar prin ce mecanism psihologic acest joc i-a acaparat într-o asemenea măsură pe sătenii indieni. Să vedem ce se inventează pentru ca ei să nu se mai gândească tot timpul la șah.

Și maimuțele pariază câteodată

Doi cercetători, Keith Chen și Laurie Santos, și-au propus să vadă până unde pot copia maimuțele comportamentul uman. A fost ales un grup de capucini, fiecare membru primind discuri de argint cu care puteau să cumpere alimentele care le plăceau. Prețurile în discuri e argint ale alimentelor au fost schimbate periodic. S-a observat că maimuțele cumpărau mai mult când alimentele erau ieftine și mai puțin când prețul creștea.

O fază foarte interesantă a experimentului s-a referit, însă, la gambling. În încăpere, a fost amenajată o zonă de jocuri de noroc. Maimuțele primeau un strugure, pe care îl pariau la dat cu banul. Dacă fața aleasă de maimuță ieșea, „jucătorul” primea două boabe de strugure. Dacă nu ieșea, strugurele mizat era pierdut. Maimuțele au preferat să riște pentru a dubla cantitatea, în loc să mănânce boabele primite ca „buget”.

Michael „Betting” Jordan

Se spune că baschetbalistul Michael Jordan a petrecut toată noaptea de dinaintea finalei Jocurilor Olimpice de la Barcelona cu băutură și jocuri de noroc. Apoi, toată ziua a dat declarații presei și a jucat golf. Seara, „Air Jordan” a adus Dream Team-ului american medalia de aur, având o contribuție majoră la victoria contra Croației.

Jordan a fost un împătimit al pariurilor. Odată, a pus prinsoare cu coechipierii că următorul bagaj de cală care va veni pe banda din aeroport va fi al lui. Nu mică le-a fost mirarea celorlalți când gențile pe care mizase au apărut primele. Apoi, s-a aflat că îi plătise pe angajații aeroportului să pună bagajele în ordinea „corectă”.

Roger Sharpe a salvat Pinball-ul

Jocul de Pinball era considerat odinioară joc de noroc, motiv pentru care autoritățile din New York City l-au și interzis până în 1976. În acel an, un anume Roger Sharpe a mers la tribunal cu un asemenea joc și le-a spus juraților cu precizie unde avea să se ducă mingea lansată de flippere. Astfel, el a demonstrat că Pinball-ul este un joc de îndemânare, nu de șansă. Jurații au fost convinși și l-au scos din categoria „gambling”.

Plimbă leul, că fug clienții

Așa cum se știe, mulți dintre cei care joacă jocuri de noroc sunt din cale-afară de superstițioși. Unii pășesc doar cu un anumit picior atunci când ies din casă spre cazinou, alții caută să stea sub cabluri pe care sunt păsări pentru a fi „binecuvântați” cu un găinaț, alții poartă numai anumite articole vestimentare etc.

Povestea este că MGM Grand din Las Vegas a trebuit să își schimbe intrarea principală, reprezentată de un leu mare de aur pe sub care se trecea, întrucât clienții chinezi începuseră să evite acest cazinou. Ei considerau că poartă ghinion să vezi un leu înainte să faci ceva care să implice bani.

×
Subiecte în articol: istoria jocurilor de noroc