x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Ajută-ți copilul să scape de emoții în prima zi de școală. Iată cum

Ajută-ți copilul să scape de emoții în prima zi de școală. Iată cum

de Redacția Jurnalul    |    04 Sep 2023   •   14:45
Ajută-ți copilul să scape de emoții în prima zi de școală. Iată cum
Sursa foto: Hepta

Foarte puține zile ne mai despart de momentul în care va suna din nou clopoţelul, iar elevii se vor întoarce în bănci.

Unii vor păşi pentru prima oară pragul unei şcoli, aşa că părinţii boboceilor trebuie să fie pregătiţi şi să ştie cum să-i liniştească pe micii şcolari încă de acum, cu o săptămână înainte, transmite DC News.

Iată cum îl poţi ajuta potrivit The Conversation:

Comunicare deschisă

Încurajează-ți copilul să vorbească despre emoțiile sale. Ascultă-l cu atenție și răbdare. Lasă-l să povestească, astfel se va elibera şi tensiunea poate să dispară.

Vorbiţi despre școală!

Înainte de prima zi, discută cu cel mic despre ce va urma să se întâmple la școală, ca să ştie la ce să se aştepte. Poate fi util să le explici cum va arăta o zi obișnuită de școală și să le povestești despre activitățile pe care le vor face. De asemenea, le poţi povesti micuţilor cum a fost când tu ai mers la şcoală prima dată.

Vizită în prealabil la școală

Dacă este posibil, efectuați o vizită la școală înainte de prima zi. Acest lucru poate ajuta copilul să devină familiarizat cu mediul și să se simtă mai în largul său.

Pregătiţi rechizitele împreună!

Asigură-te că toate lucrurile necesare pentru școală sunt pregătite în avans. Ajută-ți copilul să-și facă ghiozdanul și să-şi pregătească uniforma sau hainele.

Program regulat

Mențineți un program regulat în zilele care preced prima zi de școală. Asigură-te că micul şcolar are timp suficient pentru somn, mâncare și activități relaxante.

Pregătirea mentală

Ajută copilul să-și dezvolte încrederea în sine. Povestește-i despre realizările și succesele lui anterioare și reaminteşte-i că e capabil să se descurce în noua etapă din viaţa lui. Spune-i că îi eşti alături şi orice problemă ar avea e doar la un telefon distanţă, pentru că doamna învăţătoare sau directorul şcolii pot contacta imediat părinţii, la nevoie. Auzind acestea, micuţul se va simţi în siguranţă şi nu va mai gândi că este abandonat într-un spaţiu străin.

Scrisori de încurajare

Poți scrie o scrisoare de încurajare pe care copilul să o poată citi înainte de prima zi de școală. Aceasta poate conține cuvinte încurajatoare și gânduri pozitive.

Participare activă

Dacă este posibil, participă activ la evenimentele sau întâlnirile organizate de școală pentru părinți. Astfel, vei putea să te implici în comunitatea școlară și să fii la curent cu ceea ce se întâmplă la școală.

Mergeţi împreună la şcoală

În prima zi, dacă cel mic este foarte anxios, poți să îl însoțești la școală sau să-l aștepți la sfârșitul zilei. Treptat, îl poți ajuta să devină mai independent.

Fiecare copil este unic, deci abordarea de mai sus poate varia în funcție de personalitatea și nevoile lui. Cu răbdare și susținere, poți ajuta copilul să facă tranziţia către școală cu mai puține emoții și să se simtă mai încrezător în forţele proprii.

×
Subiecte în articol: scoala emoţii copii