x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii 10 semne că o persoană este extrem de nefericită

10 semne că o persoană este extrem de nefericită

de Anastasia Paul    |    05 Oct 2024   •   06:00
10 semne că o persoană este extrem de nefericită
Sursa foto: Andrei Caliman - Unsplash.com

Fericirea este o parte esențială a unei existențe împlinite. La urma urmei, oamenii fericiți tind să trăiască mai mult.  Unii oameni ar putea să-și exprime mulțumirea față de viața lor, împărtășind toate lucrurile vesele pe care trebuie să le facă în fiecare zi. Alteori, oamenii fericiți păstrează o dispoziție neutră, alegând în schimb să-și păstreze bucuria ascunsă. Pe de altă parte, alții pot avea o anumită vibrație care indică nemulțumirea.

Iată 10 semne care arată că o persoană este profund nefericită:

1. Izolare
Ființele umane tânjesc dup[ conexiuni sociale, așa că atunci când cineva începe să se izoleze, este puțin alarmant. Oamenii care petrec timp împreună o fac dintr-un impuls instinctual, ceea ce înseamnă că trebuie să-și satisfacă nevoile de bază.

Dacă cineva nu caută socializarea, este probabil pentru că este nefericit și poate deprimat. Potrivit unui studiu, izolarea este un mecanism de adaptare conceput pentru a face față grijilor și stresului, și pentru a evita interacțiunea umană. Cu toate acestea, persoanele care au acest comportament sunt susceptibile de a suferi de depresie și anxietate, fiind profund nefericite.

2. Obiceiuri alimentare nesănătoase
În mod evident, oamenii au nevoie de hrană pentru a supraviețui, așa că atunci când cineva are un model ciudat de alimentație, este motiv de îngrijorare. Fără mese consistente, oamenii nu au energia necesară pentru a trece peste zi, ceea ce duce la un comportament prost și la o etică a muncii și mai proastă.

Un studiu din 2017 a constatat că mâncatul prost poate afecta sănătatea unei persoane. S-a descoperit că mâncatul excesiv sau prea puțin crește riscul de a dezvolta boli de inimă, accident vascular cerebral sau diabet de tip 2.

Cu toate acestea, mâncatul prost poate afecta și sănătatea mintală. Cercetările din Jurnalul Asociației Medicale de Stat din Missouri au determinat că o deficiență de vitamina B12, B9 și zinc duce la depresie, stare de spirit proastă, oboseală, declin cognitiv și iritabilitate.

O dietă sănătoasă include carbohidrați, alimente bogate în fibre, fructe, legume și pește.

3. Epuizare
Să te simți obosit tot timpul nu este normal și ar putea fi un semn de epuizare.

Potrivit Institutului pentru Calitate și Eficiență în Îngrijirea Sănătății, stilurile de viață stresante pun oamenii sub presiune și duc la stări de epuizare. Deși epuizarea poate părea nesemnificativă, afectează sănătatea mintală a unei persoane, ducând la epuizare emoțională și spirituală, oboseală, depresie și anxietate.

Pentru a ajuta pe cineva să evite epuizarea, Asociația Psihologică Americană recomandă: evaluarea auto-îngrijirii, încercarea tehnicilor de mindfulness, abținerea de la munca acasă și mișcarea.

4. Schimbări de dispoziție
Să te simți iritabil este un semn de nemulțumire, fie că din cauza relațiilor, a slujbei sau a unor factori care nu sunt controlați.

Oamenii calmi nu simt, de obicei, nevoia de a sparge sau de a se răsti la cineva pentru a-si dovedi punctul de vedere; mai degrabă, dacă cineva este cu adevărat adunat și în pace, va pleca sau va avea o conversație civilizată. Cu toate acestea, oamenii nefericiți simt că nu au loc de respirat, ceea ce duce la schimbări de dispoziție. Jurnalul Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătate Publică spune că oamenii care lucrează mult timp au mai multe șanse de a avea depresie, anxietate, gânduri periculoase și o bunăstare emoțională mai proastă.

Dacă cineva este suprasolicitat, trebuie să se angajeze într-o rutină bună de îngrijire de sine, cum ar fi să citească o carte bună, să facă o baie fierbinte sau un masaj.

5. Lipsa concentrării
În timp ce unii oameni tind să viseze cu ochii deschiși, este un mare semn de întrebare când cineva pare mereu absent.

Cercetările din revista „Chronic Stress” au descoperit că suprasolicitarea cauzează un dezechilibru al circuitelor neuronale din creier, ceea ce duce la abilități slabe de luare a deciziilor, anxietate, depresie și o schimbare a dispoziției și comportamentului. Pentru o persoană care se îndepărtează, mintea sa se confruntă cu un dezechilibru și are nevoie de mai mult timp pentru a procesa informațiile.

Ar fi utilă implicare în activități precum yoga, exerciții fizice sau pictură pentru a-și îndepărta mintea de orice provocări prin care trec.

6. Somn prea mult
Oamenii au nevoie de odihnă dar somnul excesiv poate fi un semn de depresie sau epuizare. Potrivit unei cercetări clinice publicate în „Dialogues in Clinical Neuroscience”, 40% dintre adulții tineri depresivi și 10% dintre adulții în vârstă depresivi suferă de hipersomnie, o tulburare neurologică în care oamenii se simt excesiv de somnoroși sau dorm perioade lungi de timp. Prea mult somn poate fi un lucru rău deoarece duce la boli psihiatrice și la un IMC mai mare.

Fundația pentru somn recomandă să stabilească un program regulat de somn, să creeze o rutină de culcare, să se mențină activ. 

7. Pierderea interesului

Anhedonia este atunci când cineva își pierde interesul sau plăcerea pentru ceva. Este un semn cheie al depresiei, dar este rareori vizat atunci când se tratează pacienții cu această tulburare mintală. Din această cauză, persoanele care se confruntă cu anhedonie ajung să aibă rezultate slabe ale tratamentului, ceea ce îi face să cadă înapoi în depresie. Anhedonia duce la pierderea motivației, a simțului conexiunii și a înțelegerii situațiilor.

Pierderea interesului pentru hobby-uri este unul dintre cele mai mari semne că cineva este profund nefericit.

8. Excesiv de critici cu ei înșiși
Oamenii care sunt excesiv de critici cu ei înșiși tind să aibă o stimă de sine scăzută deoarece nu au autocompasiune. Poate fi alarmant pentru prietenii apropiați și familia acestei persoane atunci când acea autocritică pur și simplu nu pare să se încheie și poate indica faptul că sunt nefericiți. La urma urmei, stima de sine scăzută este legată de depresie, abuz de substanțe, comportament antisocial și gânduri periculoase.

9. Dureri fizice inexplicabile
Experimentarea în mod constant a unei dureri inexplicabilr ar putea fi un semn că cineva este profund nefericit.

Durerea fizică cronică poate fi asociată atât cu abuzul de substanțe, cât și cu boli mintale. Mulți oameni care se confruntă cu dureri cronice suferă și de depresie, precum și de tulburări de personalitate, ceea ce duce la nemulțumiri.

10. Negativism
A nu putea experimenta bucuria sau a găsi constant răul în orice situație bună este un semn că cineva este profund nefericit. Majoritatea oamenilor pot comuta între gândurile pozitive și cele negative, totuși, a avea gânduri negative constante nu face decât să înrăutățească sănătatea mintală, potrivit yourtango.com.

×
Subiecte în articol: nefericit