x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii 12 Pași prin care o femeie poate scăpa de un bărbat abuziv

12 Pași prin care o femeie poate scăpa de un bărbat abuziv

de Andreea Tiron    |    21 Oct 2024   •   10:15
12 Pași prin care o femeie poate scăpa de un bărbat abuziv

Cele mai eficiente instrumente ale unui terapeut pentru încheierea relațiilor cu bărbați cruzi.

Într-o relație pe termen lung, vor exista momente în care fiecare partener poate fi rău. Dar când începi să observi un tipar în care un bărbat te tratează rău, trebuie să te trezești. Din păcate, aceste relații nesănătoase durează prea mult, în parte pentru că femeile nu au învățat cum să recunoască devreme comportamentele toxice.

Bărbații manipulatori din punct de vedere emoțional, nepoliticoși sau chiar abuzivi nu pot fi „reparați”. Nu ignora problema și nu încerca să te lupți să-l schimbi. Acest lucru nu va face decât să agraveze situația. 

Iată 12 modalități prin care o femeie poate scăpa de un bărbat abuziv:

  1. Fii conștientă de realitate
    Trebuie să înveți tot ce poți despre agresor și despre abuz. De asemenea, trebuie să încetezi să mai crezi prostiile pe care ți le-a spus abuzatorul. Poți alege să pleci. Amintește-ți, cu cât stai mai mult în relație, cu atât durează mai mult să te vindeci.
  2. Dacă decizi să pleci, recunoaște-ți greșeala
    Ai ales bărbatul greșit și asta e în regulă. Acum știi ce nu-ți place. Ai fi surprinsă câte persoane au trecut prin asta. Multe persoane nu vor să vorbească despre acest lucru. Există multă rușine. Dar Dr. Sylvie Lo Fo Wong a descoperit că a vorbi despre asta te poate ajuta.
  3. Amintește-ți cine erai
    Cum te simțeai în legătură cu tine înainte de relația nesănătoasă? Ce tipuri de activități îți plăceau? Care erau visele și obiectivele tale? E ușor să te pierzi pe tine, dar poți strânge cioburile și să mergi mai departe.

  4. Stabilește noi standarde pentru relații
    Ce semnale de alarmă ai ignorat la începutul relației? Cercetările care compară abuzul domestic și simptomele PTSD, publicate în Counseling & Psychotherapy Research Journal, au arătat similitudini. Fii întotdeauna conștientă că nu poți schimba un bărbat. Întreabă-te de ce i-ai oferit atât de multe ocazii. 

  5. Nu te aștepta să fii fericită imediat
    A depăși o relație emoțional abuzivă necesită timp. Ia-o pas cu pas. Amintește-ți să respiri. Respirația ta este liniștitoare. Inspiră încet și expiră încet. Rămâi în prezent. Nu putem merge înapoi și nu putem prezice viitorul. E ca și cum ai curăța o cameră. Camera trebuie curățată, vopsită și apoi reorganizată.
  6. Învață să crezi în tine
    Cu toții facem greșeli. Asigură-te că îți spui că ești mult mai înțeleaptă acum. Începe-ți ziua cu o afirmație pozitivă. Poate fi simplă, gen „Sunt suficientă”. Pe măsură ce timpul trece, îți vei construi forța și vei putea să ai din nou încredere în tine.
  7. Crede că există cineva mai bun pentru tine
    E ușor să te simți lipsită de speranță. Chiar și după o serie de relații proaste, mai există cineva acolo care este mai potrivit pentru tine. Cineva care merită mai mult și care te va aprecia. Te va iubi pentru cine ești. Nu va aștepta să fii perfectă tot timpul. Și îți va fi alături, indiferent de situație.
  8. Dacă decizi să pleci, cel mai bine este să întrerupi orice contact cu fostul
    Asta înseamnă fără mesaje inofensive sau prânzuri. Rezistă tentației de a-l verifica pe Facebook sau pe orice altă rețea socială, de altfel. Acest lucru te va menține blocată. Dacă ai deja copii, un articol din Feminist Criminology, Journal explică cum plecarea este posibilă, dar poate fi complicată.

  9. Permite-ți să te simți singură
    O despărțire nu este niciodată ușoară, chiar și atunci când tu ești cea care pune capăt relației. A te simți singură este parte din proces. Când închei o relație, plângi. Când procesul de doliu se încheie, vei fi învățat ceva. După ce oamenii încheie o relație proastă, se simt mult mai bine decât se simțeau în relație.

  10. După ce ai încheiat relația, este important să-ți amintești de ce ai încheiat-o
    E ușor să-ți amintești lucrurile bune despre relație și despre fost. Poate, la început, a fost bine și de aceea ai rămas. Poate trebuie să-ți scrii o listă cu motivele pentru care ai plecat. Repet-o de mai multe ori; acest lucru te va ajuta să devii mai puternică. 
  11. Ai grijă de tine
    Oferă-ți tot timpul de care ai nevoie pentru a depăși situația. O cutie de înghețată, reviste și o doză bună de TV sunt perfect acceptabile. Poate că decizi să stai acasă pentru un weekend sau două, atâta timp cât nu durează prea mult și poți reveni în rutina ta obișnuită. Apoi, poți merge la sală sau la o plimbare lungă pe plajă.
  12. Când ești pregătită să pleci, asumă-ți asta
    Când simți că poți merge mai departe, felicită-te pentru că ești suficient de puternică și înțeleaptă să pleci. Știi că nu este ușor. Plecând, ți-ai făcut un cadou. Spui adio unei relații care nu funcționează pentru tine și permiți fericirii să intre în viața ta. Dacă ai decis să pleci, atunci asumă-ți asta. Asigură-te că ai o echipă de suport bună care să te mențină pe drumul cel bun. Acesta este, de asemenea, un moment bun pentru a vorbi cu un profesionist. Acest lucru te va ajuta în procesul de vindecare, ceea ce te va ajuta să faci alegeri mai bune în viitor.
×
Subiecte în articol: relatii toxice abuz