x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii 12 reguli simple pentru o viață extraordinară

12 reguli simple pentru o viață extraordinară

de Anastasia Paul    |    23 Iul 2024   •   20:15
12 reguli simple pentru o viață extraordinară

Fără reguli devenim rapid sclavii pasiunilor noastre - și nu este nimic eliberator în asta. Cele mai bune reguli nu ne limitează, ele ne ajută să ne atingem obiectivele și ne asigură o viață mai plină și mai liberă.

Aceste reguli sunt exigente. Ele ne cer să ne aventurăm în necunoscut și să mergem până dincolo de limitele sinelui actual. Asta necesită alegerea cu atenție și apoi urmărirea idealurilor: idealuri care sunt acolo sus, deasupra, superioare  - și pe care nu putem fi întotdeauna siguri că le vomatinge. 

Iată 12 reguli simple pentru o viață fabuloasă:

1. Demnitate
Partea veche a creierului tău, specializată pentru evaluarea dominanței, urmărește modul în care ești tratat de alți oameni. Dacă ești judecat de către colegii tăi ca neavând valoare, contorul restricționează disponibilitatea serotoninei. Serotonina este substanța chimică care guvernează postura și evacuarea. Serotonina scăzută înseamnă mai puțină încredere. O cantitate mică de serotonină înseamnă un răspuns mai mare la stres și o pregătire fizică mai costisitoare pentru situații de urgență. Serotonina scăzută înseamnă mai puțină fericire, mai multă durere și anxietate, mai multe boli și o durată de viață mai scurtă.

Acordă atenție poziției tale. Formulează-ți dorințele înainte. Stai drept și privește înainte. Îndrăznește să fii periculos. Încurajează serotonina să curgă din abundență prin căile neuronale pentru a-ți aduce calmul.

Oamenii se ridică reciproc, parțial ca o consecință a poziției lor. Dacă începi să te îndrepți, atunci oamenii te vor privi și te vor trata diferit. Oamenii, inclusiv tu însuți, vor începe să presupună că ești competent și capabil. Încurajat de răspunsurile pozitive pe care le primești acum, vei începe să fii mai puțin anxios.

Atunci îți va fi mai ușor să fii atent la indiciile sociale subtile pe care oamenii le schimbă atunci când comunică. Conversațiile tale vor curge mai bine, cu mai puține pauze incomode. Acest lucru va face mai probabil să întâlnești oameni, să interacționezi cu ei și să îi impresionezi. Făcând acest lucru, nu numai că va crește cu adevărat probabilitatea ca lucruri bune să ți se întâmple, dar te vei bucura atunci când se întâmplă.

2. Responsabilitate
Oamenii sunt mai buni la completarea și administrarea corectă a medicamentelor prescrise animalelor lor de companie decât pentru ei înșiși. Asta nu e bine. Chiar și din perspectiva animalului tău de companie, asta nu este bine. Animalul tău de companie te iubește și ar fi mai fericit dacă ți-ai lua medicamentele.

Oamenii prevăzători pot vedea  necazurile venind și trebuie să se pregătească pentru toate situațiile și posibilitățile. Pentru a face asta, va trebui să sacrifici veșnic prezentul pentru viitor. Trebuie să lași deoparte plăcerea pentru securitate. Pe scurt: va trebui să muncești - și va fi dificil.

Trebuie să te gândești la viitor și să te gândești: „Cum ar arăta viața mea dacă aș avea grijă de mine așa cum trebuie? Ce carieră m-ar provoca și m-ar face productiv și util, astfel încât să îmi pot suporta partea mea din sarcină și să mă bucur de rezultate? Ce ar trebui să fac, când am ceva libertate, pentru a-mi îmbunătăți sănătatea, a-mi extinde cunoștințele și a-mi întări corpul?”

Trebuie să știi unde te afli, astfel încât să poi planifica viitorul. Trebuie să știi cine ești, astfel încât să-ți înțelegi armamentul și să te întărești în ceea ce privește limitările tale. Trebuie să știi unde mergi, astfel încât să poți limita amploarea haosului din viața ta, să restabileștii ordinea și să aduci forța divină a speranței în lume.

Meriți puțin respect. Ai un rol vital de jucat în destinul care se desfășoară al lumii. Ești, așadar, obligat moral să ai grijă de tine. Ar trebui să ai grijă, să ajuți și să fii bun cu tine însuți, în același mod în care ai avea grijă, ai ajuta și ai fi bun cu cineva pe care l-ai iubit și prețuit. Prin urmare, este posibil să trebuiască să te comporți în mod obișnuit într-o manieră care să-ți permită un anumit respect pentru tine însuți.

Trebuie să te disciplinezi cu grijă. Trebuie să îți ții promisiunile pe care ți le faci și să te răsplătești astfel încât să poți avea încredere și să te motivezi. Trebuie să știi cum să acționezi față de tine, astfel încât să ai șanse mari să devii și să rămâi o persoană bună. Ar fi bine să facem lumea un loc mai bun.

3. Prieteni
Te asociezi cu oameni care sunt răi pentru tine deoarece este mai ușor. Viciul este ușor. Eșecul este, de asemenea, ușor. Este mai ușor să nu iei o povară. Este mai ușor să nu gândești, și să nu faci, și să nu-ți pese. Este mai ușor să amâni până mâine ceea ce trebuie făcut astăzi, și să îneci lunile și anii următori în plăcerile ieftine de astăzi.

Lucrurile se destramă, de la sine, dar păcatele oamenilor le grăbesc degenerarea. Dacă te afli într-o prietenie pe care nu i-ai recomanda-o surorii tale, sau tatălui tău sau fiului tău, de ce ai vrea un astfel de prieten pentru tine? Nu ești obligat moral să sprijini pe cineva care face lumea un loc mai rău. Ar trebui să alegi oameni care vor ca lucrurile să fie mai bune, nu mai rele. Este un lucru bun, nu un lucru egoist, să alegi oameni care sunt buni pentru tine. Este potrivit și demn de lăudat să te asociezi cu oameni ale căror vieți ar fi îmbunătățite dacă ar vedea că viața ta se îmbunătățește.

Dacă te înconjori de oameni care îți susțin scopul ascendent, ei nu vor tolera cinismul și distructivitatea ta. În schimb, ei te vor încuraja atunci când faci bine pentru tine și pentru alții, și te vor pedepsi cu grijă atunci când nu faci.

4. Îmbunătățire constantă
Indiferent cât de bun ești la ceva, există cineva care te face să pari incompetent. Nu suntem egali în abilități sau rezultate, și nu vom fi niciodată. Dacă vocea interioară te face să te îndoiești de valoarea eforturilor tale, poate că ar trebui să încetezi să asculți. Trăim într-un cadru care definește prezentul ca fiind rău și viitorul ca veșnic mai bun. Dacă nu am vedea lucrurile în acest fel, nu am acționa deloc.

Viitorul este ca trecutul. Dar există o diferență crucială. Trecutul este fix dar viitorul ar putea fi mai bun. Ar putea fi mai bine, o sumă precisă - suma care poate fi atinsă, poate, într-o zi, cu un angajament minim. Ai putea să îți folosești judecata și să te întrebi ce ar putea fi mai bine mâine?

În primul rând, nu vrei să îți asumi prea mult, având în vedere talentele tale limitate, tendința de a înșela, povara resentimentelor și capacitatea de a te micșora în mod responsabil. Să-ți faci viața mai bună înseamnă să îți asumi multă responsabilitate, iar asta necesită mai mult efort și grijă decât să trăiești prost, în durere și să rămâi arogant, înșelător și supărător. 

5. Nu-ți lăsa copiii să facă nimic care te face să nu-i placi
Copiii trebuie să fie modelați și educați, altfel nu pot prospera. Copiii sunt mult mai probabil să se rătăcească complet dacă nu sunt instruiți, disciplinați și încurajați corespunzător.

6. Pune-ți viața în ordine perfectă înainte de a critica lumea
Ai profitat din plin de oportunitățile care ți se oferă? Lucrezi din greu la cariera ta sau chiar la locul de muncă, sau lași amărăciunea și resentimentele să te tragă înapoi? Ai făcut pace cu fratele tău? Îți tratezi soțul/soția și copiii tăi cu demnitate și respect? Ai obiceiuri care îți distrug sănătatea și bunăstarea? Îți asumi cu adevărat responsabilitățile? Ai spus ce trebuie să le spui prietenilor și membrilor familiei tale? Există lucruri pe care le-ai putea face, pe care știi că le-ai putea face, care ar face lucrurile din jurul tău mai bune?

Nu mai spune acele lucruri care te fac slab și rușinat. Spune doar acele lucruri care te fac puternic. Fă numai acele lucruri despre care ai putea vorbi cu onoare.

7. Urmărește ceea ce este semnificativ (nu ceea ce este oportun)
Este nevoie de mult timp să înveți să păstrezi pentru tine sau să-l împărtășești cu altcineva. Este mult mai ușor și mult mai probabil să distrugi în mod egoist și imediat tot ce se vede.

Un astfel de sacrificiu – munca – este o întârziere a satisfacției. Comportându-ne corect acum, în prezent – ​​reglarea impulsurilor noastre, luând în considerare situația celorlalți – ar putea aduce recompense în viitor, într-un timp și un loc care încă nu existau. Am început să inhibăm, să controlăm și să ne organizăm impulsurile imediate, astfel încât să nu mai interferăm cu alți oameni și cu eul nostru viitor.

Sacrificiile sunt necesare pentru a îmbunătăți viitorul, iar sacrificiile mai mari pot fi mai bune.

A împărți înseamnă a iniția procesul de comerț. Un copil care nu poate împărtăși – care nu poate face schimb – nu poate avea prieteni, pentru că a avea prieteni este o formă de comerț.

Expediența este urmărirea impulsului orb. Este un câștig pe termen scurt. Este îngust și egoist. Nu ține cont de nimic. Este imatur și iresponsabil. Sensul este înlocuirea sa matură. Sensul apare atunci când impulsurile sunt reglate, organizate și unificate. Sensul reiese din interacțiunea dintre posibilitățile lumii și structura valorilor care operează în acea lume. Dacă structura valorică vizează îmbunătățirea ființei, sensul dezvăluit va fi de susținere a vieții. Va oferi antidotul pentru haos și suferință. Va face ca totul să conteze. Va face totul mai bine.

Dacă acționezicorect, acțiunile tale îți permit să fii integrati psihologic acum, mâine și în viitor, în timp ce beneficiezi de lumea din jurul tău. Totul se va stivui și se va alinia de-a lungul unei singure axe. Totul va veni împreună. Aceasta produce sens. Sensul înseamnă că ești în locul potrivit, la momentul potrivit, echilibrat corespunzător între ordine și haos, unde totul se aliniază cât mai bine în acel moment.

8. Spune adevărul sau, cel puțin, nu minți
Ce ar trebui să faci, când nu știi ce să faci? Spune adevarul. Dacă trădezi, dacă spui lucruri neadevărate, dacă spui o minciună, îți slăbești caracterul. Dacă ai un caracter slab, atunci adversitatea te va lovi. Te vei ascunde, dar nu vei avea unde. Și atunci te vei trezi că faci lucruri groaznice.

Dacă ești atent la ceea ce faci și spui, poți învăța să simți o stare de diviziune internă și slăbiciune atunci când te comporți și vorbești greșit. Este o senzație, nu un gând. Când minciunile devin destul de mari, întreaga lume se strică. Dacă te uiți suficient de atent, cea mai mare minciună este compusă din minciuni mai mici, iar acelea sunt compuse din minciuni și mai mici - și cea mai mică dintre minciuni este de unde începe marea minciună. Nu este o simplă denaturare a realității. Este, în schimb, un act care are aspectul celei mai serioase conspirații.

Dacă viața ta nu este ceea ce ar putea fi, încearcă să spui adevărul. Dacă te agăți cu disperare de o ideologie sau te bălăcești în nihilism, încearcă să spui adevărul. Dacă te simți slab sau respins, disperat și confuz, încearcă să spui adevărul. În paradis toată lumea spune adevărul. De aceea se numește paradis.

9. Ascultă cu atenție
A asculta înseamnă a fi atent. Este uimitor ce îți vor spune oamenii dacă asculți. Uneori, dacă asculți oamenii, chiar îți vor spune ce este în neregulă cu ei. Poate chiar îți vor spune cum plănuiesc să repare lucrurile. Uneori, asta te ajută să repari ceva în neregulă cu tine însuți.

Dacă viața ta nu este perfectă, ceea ce știi nu este suficient. Dacă ai ști suficient, ai putea fi mai sănătos și mai sincer. Ai suferi mai puțin. Ai putea recunoaște, rezista și chiar triumfa asupra răutății și a răului. Nici nu ai trăda un prieten, și nici nu ai fi mincinos și înșelător în afaceri, politică sau dragoste. Cu toate acestea, cunoștințele tale actuale nu te-au făcut perfect, și nici nu te-au ținut în siguranță. 

Socrate a căutat întotdeauna adevărul. Cel mai înțelept om  pentru că știa că ceea ce știa nu era suficient. Ascultă, pe tine și pe cei cu care vorbești. Înțelepciunea ta nu constă în cunoștințele pe care le ai deja, ci în căutarea continuă a cunoașterii, care este cea mai înaltă formă de înțelepciune.

10. Corectează-te
Poate că vina e a ta și ar trebui să crești, să te aduni și să taci. Spune ce vrei să spui, ca să poți afla ce vrei să spui. Ia în considerare ceea ce spui, astfel încât să poți afla ce se întâmplă. Deci fii atent. Observă erorile tale. Articulează-le. Străduiește-te să le corectezi. Așa descoperi sensul vieții tale. Asta te va proteja de tragedia vieții tale.

11. Lasă copiii să se dezvolte
Putem fi încrezători în experiența noastră și să ne confruntăm cu haosul care ne ajută să ne dezvoltăm. Ne simțim revigorați și entuziasmați atunci când lucrăm pentru a ne optimiza performanța viitoare, în timp ce jucăm în prezent.

Copiii încearcă lucruri care par nebunești, iubesc și se joacă, astfel încât să realizeze ceea ce își doresc, dar se forțează, astfel încât să continue să se dezvolte.

12. Alintă o pisică de pe stradă
Când iubești pe cineva, nu este în pofida limitărilor sale. Este din cauza limitărilor lor. Ar trebui să încerci mereu să faci viața mai bună și să accepți suferința. A deveni înseamnă a deveni ceva mai mult, sau cel puțin ceva diferit. Acest lucru este posibil doar pentru ceva limitat.

Poate că atunci când mergi la plimbare și capul tău se învârte, va apărea o pisică și, dacă îi vei fi atent, vei primi un moment de doar 15 secunde că ființa din fața ta ar putea compensa suferința în care te afli, notează yourtango.com.

 

×
Subiecte în articol: reguli viata