
O căsnicie sănătoasă nu se autosusține; este o dinamică reciprocă care necesită efort intenționat din ambele părți. Dacă vrei, tu și soțul tău trebuie să lucrați împreună pentru asta. Și dacă doriți să lucrați împreună eficient, sunt două lucruri pe care trebuie să le acceptați mai întâi.
1. Nu poți schimba nevoile partenerului tău
Anumite dorințe pot fi diferite, dar a le accepta, poate să vă aducă fericirea.
În majoritatea căsătoriilor, obiceiurile și mecanismele de adaptare ale unui partener pot fi enervante sau deranjante pentru celălalt, dar în cele din urmă sunt inofensive pentru ambii pe termen lung. Doar pentru că nu îți plac aceste obiceiuri, nu înseamnă că trebuie „remediate”. Încercarea de a-ți schimba partenerul pentru a bifa o casetă idealizată pe care o ai în cap nu va face decât să-i aducă resentimente față de tine.
Desigur, acest lucru nu este cazul dacă aceste obiceiuri sunt în mod evident detestabile sau nesănătoase. Dar a avea o nevoie sau o preferință ciudată care nu se aliniază cu a ta, nu este o problemă - este sănătos.
Ocazional „noaptea de băieți” sau „noaptea de fete”, angajarea în hobby-uri solo sau pur și simplu să vă bucurați de timpul în singurătate înseamnă doar că grijă de propria bunăstare. Acestea sunt obiceiuri care pot fi menținute în același timp cu o relație. De fapt, ele pot contribui la bunăstarea căsătoriei în sine.
Potrivit cercetărilor din Journal of Marriage and Family, noțiunea predominantă conform căreia compania permanentă este cheia unei căsnicii fericite nu este neapărat universală. În schimb, studiul sugerează că timpul liber individual joacă, de asemenea, un rol foarte important în satisfacția conjugală. Cu alte cuvinte, petrecerea timpului făcând lucruri care vă plac singuri, precum și lucruri de care vă bucurați amândoi, pot duce la o căsnicie mai fericită.
Așadar, în loc să privești urât la obiceiurile și hobby-urile partenerului tău, poți lua asta ca pe o oportunitate de a-ți găsi propria sursă de îngrijire de sine.

Alegerea vă aparține: să vă găsiți sursa de fericire pentru acele câteva ore sau să o petreceți simțind resentimente. În cele din urmă, cheia unei căsnicii echilibrate este să renunți la mentalitatea că fericirea individuală a celuilalt este o amenințare pentru a ta. Îmbrățișați realitatea că individualitatea într-o căsnicie nu este doar normală, ci și sănătoasă - și profitați la maximum de timpul pe care îl aveți pentru a vă hrăni și propriile interese.
2. Partenerul nu ghicește ce gândești
Într-o lume perfectă, partenerii ar ști exact când, ce și cum avem nevoie de ajutor pentru anumite sarcini, fără a fi nevoie să le spunem. Dar nu este o lume perfectă. Partenerul tău ar trebui să-ți poată citi în gânduri pentru a cunoaște exact detaliile și, din păcate, citirea minții este încă science-fiction.
De fapt, cercetările din Marriage and Families sugerează că aceasta este una dintre cele mai proeminente convingeri disfuncționale despre satisfacția conjugală - că un soț ar trebui să poată citi gândurile celuilalt. Aceste „credințe de citire a minții”, așa cum le numesc cercetătorii, sunt mitice; ele presupun o legătură psihică inexistentă între parteneri.
În realitate, căsătoria ne învață că dacă ai nevoie de ceva, trebuie să comunici. În timp ce unele probleme rezolvabile sunt clare cu ochiul liber - cum ar fi un robinet care curge sau un frigider gol - altele sunt invizibile. Acesta este motivul pentru care comunicarea este esența și sângele vital al unei căsnicii funcționale.
Partenerul tău nu te va ajuta să iei cumpărături după o călătorie de cumpărături de care nu știa. Nu-i vor scoate pe copii pentru o zi dacă nu sunt conștienți de faptul că ai nevoie disperată de ceva timp singur. Cu alte cuvinte, partenerul tău nu poate fi eroul care trebuie să fie dacă este orb la faptul că ai nevoie de un salvator.
Dacă te aștepți ca partenerul tău să cunoască în mod intuitiv nevoile tale, nu te va face decât să fii dezamăgit. O căsnicie fericită necesită o comunicare deschisă, consecventă și transparență, chiar și atunci când te simți vulnerabil sau este sâcâitor să spui ceea ce ai nevoie cu adevărat. Dacă știi că partenerul tău își dorește o căsnicie fericită la fel de mult ca tine, trebuie să ai încredere că va fi acolo pentru tine atunci când ai nevoie și va cere ajutor, potrivit forbes.com.