x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii 3 lucruri pe care ar trebui să le știi despre partenerul tău

3 lucruri pe care ar trebui să le știi despre partenerul tău

de Anastasia Paul    |    19 Dec 2024   •   22:45
3 lucruri pe care ar trebui să le știi despre partenerul tău
Sursa foto: Unsplash/relatii dragoste

În romanul "Cele 7 principii pentru ca o căsătorie să funcționeze", John și Julie Gottman susțin că o relație puternică este, în multe privințe, similară cu o casă bine construită. Prima sugestie pentru a avea o relație solidă, printre altele, este de a dezvolta o „hartă a iubirii”.

După cum sugerează și numele, o hartă a iubirii este sistemul de navigare în cadrul unei relații. Înfățișează multe detalii fine ale lumii interioare a partenerului - fiecare gând, părere, sentiment și viziune asupra lumii. Și, din moment ce este primul pas în construirea unei relații solide, este adesea primul lucru pe care partenerii îl vor dezvolta, fie cu bună știință, fie fără să știe, în relația lor.

De fapt, pasul esențal în construirea unei relații lungi și iubitoare este să îți cunoști partenerul la un nivel profund, intim. Aceste detalii ale vieții partenerului tău – indiferent cât de banale – sunt relevante pentru sănătatea relației tale.

Iată 3 întrebări la care ar trebui să poți răspune cu ușurință despre partenerul tău:

1. Cine este cel mai bun prieten al lui și de ce?

Pe lângă tine și familia sa, cine este prima persoană pe care partenerul tău o va suna cu vești mari – bune sau rele? Cum a cunoscut această persoană și de ce ocupă un loc atât de special în viața sa? Nu trebuie să subestimezi niciodată rolul pe care cel mai bun prieten al partenerului tău îl joacă în viața lui, precum și în relația ta.

Este cunoscut faptul că prieteniile reprezintă o contribuție esențială la bunăstarea noastră socială și emoțională. Cu toate acestea, ceea ce nu reușim adesea să recunoaștem este rolul pe care îl joacă în relațiile romantice. Potrivit unui studiu din 2021, publicat în The Journal of Genetic Psychology, prieteniile și relațiile romantice nu sunt legate doar în mod independent de bunăstarea noastră, ci interacționează una cu cealaltă.

Mai exact, cercetătorii au descoperit că atunci când indivizii se confruntă cu probleme dificile în relațiile lor, prieteniile sunt linia lor de salvare. Pe de altă parte, atunci când se confruntă cu provocări, atât cu partenerul lor, cât și cu cel mai bun prieten, este mult mai probabil să experimenteze simptome depresive.

Așadar, a înțelege la cine se adresează partenerul tău atunci când viața devine grea sau când este plin de entuziasm este similar cu a privi în inima lui. Cunoscând și respectând rolul pe care îl joacă cel mai bun prieten al său, recunoșt o parte integrantă a sistemului său de sprijin. Demonstrează că prețuiești bunăstarea emoțională a partenerului tău, chiar și dincolo de ceea ce ești personal capabil să-i oferi.

Cele mai apropiate prietenii reflectă valorile, prioritățile și ceea ce admiră cel mai mult la alții.

Făcându-ți timp pentru a afla de ce cel mai bun prieten este atât de special, înveți în același timp ce anume îl face pe partenerul tău să fie bine: gusturile, principiile și tipul de energie pe care îl prețuiește în viața lui. Sărbătorirea și înțelegerea acestei conexiuni înseamnă prețuirea oamenilor cărora îi sunt dragi.

2. Cum se relaxează după o zi lungă?

După o zi obositoare de muncă, cum arată rutina partenerului tău? Există o gustare preferată sau un film, o carte sau serial care îi place? Trebuie să vină  la tine înainte de orice altceva sau este un moment al zilei pe care trebuie să-l petreacă singur? De asemenea, este important să știi dacă este prea copleșit pentru a avea grijă de el însuși și ce să facă pentru a-l ajuta să se destreseze.

Aceasta poate să pară o întrebare simplă. Cu toate acestea, răspunsul conține informații neprețuite. Îngrijirea de sine este o altă variabilă care, pe lângă rolul său fantastic în bunăstarea personală, are beneficii surprinzătoare pentru bunăstarea unei relații romantice. După cum explică un studiu publicat în Journal of Family Issues, îngrijirea de sine îmbunătățește foarte mult relațiile, în special printr-o comunicare mai bună.

Cercetătorii au descoperit că, atunci când partenerii practică îngrijirea de sine, sunt mai capabili să comunice în moduri afectuoase, ceea ce este esențial pentru armonia între parteneri și copiii lor. Ei au descoperit, de asemenea, că auto-îngrijirea permite gestionarea mai sănătoasă a conflictelor, ceea ce reduce foarte mult tensiunea în cadrul unei unități familiale.

În acest fel, să știi cum se decomprimă partenerul tău înseamnă să știi ce îi aduce pacea – precum și să-l ajuți să o păstreze. Cu aceste cunoștințe, puteți interveni atunci când este copleșit și îi poți oferi spațiu când trebuie să se reîncarce.

În multe privințe, este destul de similar cu purtarea unei „truse de prim ajutor” mentală în orice moment. Un partener care știe să ofere confort în momentele dificile este cineva care ajută la crearea unui sentiment de siguranță, stabilitate și rezistență în relație.

În plus, recunoașterea modului în care partenerul tău se relaxează reflectă o apreciere pentru individualitatea sa. Îngrijirea de sine este profund personală, iar înțelegerea acesteia arată că respecți nevoile și idiosincraziile sale unice.

3. Care este cel mai mare vis pe care vrea să-l atingă?

Ce ar fi necesar pentru ca partenerul tău să poată spune că „a reușit” în viață? Ar implica ceva legat de carieră sau ar reflecta o activitate mai personală? Cum ai fi tu implicat, copiii sau familia ? Este esențial să știi cum îl poți sprijini în acest demers și când va fi timpul să contribui la transformarea acestui vis în realitate.

Împărtășirea viselor este un aspect nespus de important al relațiilor. Și, potrivit cercetărilor publicate în Journal of Happiness Studies, poate închega sau rupe o relație. Cercetătorii au descoperit că, atunci când unul dintre parteneri detectează „conflict de obiective” – adică atunci când obiectivele lor se ciocnesc sau când nu sunt capabili să se sprijine unul pe celălalt pentru a le atinge, amândoi suferă de satisfacție și fericire mai scăzută în relație.

Visele sunt sacre; ne mențin motivați, ne oferă un scop și ne dau speranță. Ele încapsulează ceea ce ținem cel mai aproape de inimile noastre iar să le împărtășim cu celălalt și să fie implicat este un act profund și vulnerabil de iubire și angajament.

Relațiile prosperă atunci când partenerii se ridică reciproc, mai ales când vine vorba de astfel de obiective pe termen lung. Chiar dacă visul lor nu te implică în mod direct, dorința ta de a-l sărbători și de a evita ciocnirea cu el întărește alinierea adevărată în relația ta.

A fi capabil să răspunzi la aceste trei întrebări reflectă atât potențialul, cât și profunzimea parteneriatului tău. Afișează grijă, atenție și dorința de a-ți ajuta partenerul să prospere în fiecare sferă a vieții sale. Până la urmă, a-i cunoaște și a onora cine este, înseamnă a-i iubi corect, notează forbes.com.
 

×
Subiecte în articol: relaţii