Astfel că o soluție este comunicarea deschisă iar acest lucru se poate realiza atunci când copilul se simte în siguranță să-și exprime emoțiile și gândurile. Este cu atât mai important cu cât el va dezvolta mai târziu relații armonioase cu familia și prietenii, va avea o imagine mai bună despre el. Copilul învață astfel să-și gestioneze mai eficient emoțiile, înțelege ce înseamnă empatia și se va dezvolta sănătos.
Comunicarea deschisă îl ajută pe copil să-și dezvolte capacitatea de a rezolva conflictele și de a lua decizii.
Iată câteva metode prin care să-ți încurajezi copilul să fie sincer cu tine:
1. Mediu sigur în care se poate deschide
Copil are nevoie să se simtă în siguranță atunci când âși exprimă sentimentele, fără să-i fie teamă că este judecat ori pedepsit. Arată-te interesat de povestirile lui, nu-l întrerupe și oresă-i soluții scurte și rapide. Încurajează-l să vorbească despre orice.
2. Fii un model pentru el
Copilul învață îmitându-și părinții.Are nevoie ca părintele lui să facă ceea ce cere de la el. Așa că exprimă-ți propriile emoții și gânduri, cu respect și simplu, astfel încât să înțeleagă.
3. Rutine de comunicare
Stabilește rutine de comunicare zilnice ori săptămânale, în care să vorbiți deschis despre ceea ce vi s-a întâmplat.
4. Ajută-l să recunoască emoțiile și să le exprime
Copilul trebuie să înțeleagă și să-și exprime emoțiile. Folosește jocuri și cărți care au ca subiect identificarea emoțiilor. Jucați-vă cu ele ână când copilul le înțelege. Utile pot fi jocurile de rol în care strecori diverse comportamente.
5. Răspunde pozitiv la poveștile copilului
Atunci când copilul îți povestește despre un subiect sensibil sau dificil, modul în care răspunzi îl poate determina să aibă încredere în tine și în felul cum reacționezi. Evită critica și oferă-i sprijin, dacă are nevoie, să găsească soluții la problemele care îl frământă, notează deparinti.ro.