x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii 5 soluții eficiente atunci când copiii îți răspund obraznic

5 soluții eficiente atunci când copiii îți răspund obraznic

de Anastasia Paul    |    20 Mar 2024   •   00:20
5 soluții eficiente atunci când copiii îți răspund obraznic
Sursa foto: Hepta

A avea de-a face cu un copil care dă mereu replica este una dintre multele provocări pentru un părinte. Deși uneori poate fi enervant și chiar lipsit de respect, este important să avem o atitudine de toleranță și compasiune.

Pentru a încuraja respectul și comunicarea în cadrul dinamicii familiei, iată 5 reacții utile atunci când copilul "întoarce vorba" părintelui:

1. Poți, te rog, să exprimi asta mai respectuos?

În orice relație, în special cea dintre părinți și copii, este esențial să promovăm comunicarea politicoasă. Amintiți-i calm copilului să-și transmită cu respect ideile sau sentimentele atunci când răspunde. Făcând acest lucru, copiii vor învăța bunătatea și considerația față de ceilalți, în plus față de a se ocupa de comportamentul lor.

2. Te rog să te exprimi altfel

Încearcă să influențezi direcția conversației în mod mai constructiv redirecționân ad limbajul copilului. Nu vă certați înainte și înapoi; în schimb, sugerează politicos să-și reformuleze declarația mai util. Această metodă încurajează practici de comunicare mai bune și îl face să se gândească înainte de a vorbi.

3. ​Să continuăm să vorbim când ești mai calm

Emoțiile pot crește în timpul momentelor de conflict, ceea ce face ca o conversație productivă să fie dificilă. Sugerând reluarea discuției atunci când emoțiile s-au așezat, înveți copilul valoarea autoreglării și inteligenței emoționale. Acest lucru permite ambelor părți să comunice mai eficient și să rezolve problemele într-un mod mai calm și mai respectuos.

4. Vreau să înțeleg ce te deranjează. Îmi poți explica?

Uneori, răspunsul se datorează frustrărilor sau preocupărilor subiacente pe care le poate experimenta un copil. În loc să îi respingi pur și simplu comportamentul, profită de ocazie pentru a empatiza și a-i înțelege perspectiva. Arătând interes real pentru sentimentele sale, creează încredere și deschidere în relație.

5. Părinții trebuie să înțeleagă care este motivul din spatele reacției

Încurajează copilul să-și exprime deschis gândurile și sentimentele, subliniind importanța înțelegerii perspectivelor celuilalt. Acest lucru nu numai că îi validează emoțiile, dar promovează un sentiment de respect reciproc și empatie în cadrul dinamicii familiei. Recunoscând nevoia de a fi auzit a copilului, fiecare părinte pune bazele pentru o comunicare mai sănătoasă și abilități de rezolvare a conflictelor.

6. De ce este important să disciplinezi un copil

Disciplinarea unui copil este importantă pentru că ajută la stabilirea granițelor, la predarea autocontrolului și la insuflarea unor valori importante și abilități sociale necesare dezvoltării și succesului său în viață. Disciplina oferă structură și consistență, ajutând copilul să înțeleagă ce comportament este acceptabil și ce nu.

Fiecare părinte își dorește ca ai lor copii să devină adulți fericiți, împliniți și de succes. Dar ce este nevoie? Deși nu există o formulă clară, există câteva principii cheie care ne pot ajuta să ne ghidăm în educarea copiilor pentru a-i ajută să-și atingă potențialul maxim, notează indiatimes.com.

 

×
Subiecte în articol: raspuns copii parinti replică