x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii 6 alegeri banale care atrag fericirea în viața ta

6 alegeri banale care atrag fericirea în viața ta

de Anastasia Paul    |    31 Aug 2024   •   12:20
6 alegeri banale care atrag fericirea în viața ta
Sursa foto: Vitolda Klein - unsplash.com

Imaginează-ți o tabără plină de viață a armatei romane în secolul al II-lea, soldații delectându-se cu prada de război. Pe margine stă împăratul filozof, Marcus Aurelius, găsind mângâiere în contemplare.

„O minte fericită este o viață fericită”, dar fericirea poate fi evazivă. Cu toate acestea, există alegeri pe care le puteți face pentru a ajuta la atragerea fericirii.

Iată 6 opțiuni care atrag fericirea în viața ta: 

1. O minte fericită nu vine de la sine
Circumstanțele vieții nu vor fi întotdeauna în favoarea ta, nu poți controla factorii externi iair cele mai bune încercări pot deraia fără speranță.

În absența mentorilor și a unei îndrumări înțelepte, acest lucru poate fi traumatizant și cu trecerea timpului realizezi că o minte fericită trebuie cultivată. Trebuie să persiști cu plantarea florilor, îndepărtarea buruienilor, fertilizarea și udarea pământului, în timp ce te rogi pentru soare.

O minte fericită nu este o garanție, o stare constantă și, mai puțin, dreptul nostru.

Citiți și 10 paradoxuri care vor schimba modul în care vezi relațiile

2. Părtinirea negativității
Nu pare corect, dar cei mai mulți dintre noi nu suntem pregătiți pentru o mentalitate pozitivă. Anticipăm ce este mai rău și ne simțim copleșiți și inadecvați. Gândurile noastre au mai multe șanse să declanșeze modele de gândire depresive decât genul opus de gânduri, care sunt logice, utile și pline de speranță.

Așa că, atunci când cineva la serviciu spune: „Se fac restructurări” sau „Șeful nu te place”, inima ta se scufundă și orice șansă de fericire iese pe fereastră. Când adolescentul tău face crize sau partenerul tău se împotrivește, energia ta este epuizată de îngrijorare și rănită, cu mult înainte ca răbdarea și soluțiile să vină.

Dacă nu ești atent, îți aplici grijile și supărarea zilei de muncă pentru a decolora binele din viața ta. Așa că, atunci când ajungi acasă la o cină făcută doar pentru tine, ești morocănos, sari peste clubul de carte pe care l-ai organizat și te ofilești când partenerul tău face rezoluții de Anul Nou.

3. Alege să-ți construiești o minte pozitivă
În cartea sa Feeling Good, dr. David Burns identifică obiceiurile comune care au ca rezultat nefericirea. Acestea includ filtrarea mesajelor pozitive, presupunerea, ghicirea și catastrofizarea. Acestea sunt doar câteva dintre numeroasele distorsiuni negative care apar în viața de zi cu zi.

Există și tendința de a reduce un compliment, care se numește filtrare. Ideea este că știi ce crede cineva despre tine, cunoscută și sub denumirea de presupunere. Sentimentul că știi ce lucru negativ se va întâmpla în viitor, se numește ghicit. Sau tendința de a transforma o mică dezamăgire într-o catastrofă.

Construirea unei minți pozitive începe cu conștientizarea părtinirii existente în mintea ta și schimbarea sau remodelarea acelui gând dacă nu este 100% adevărat. Un studiu din American Psychologist (2001) arată că, modelarea minții pozitive este o conversație între tine și mintea ta, și se desfășoară astfel:

Citiți și Prieteni după ce v-ați despărțit: O alegere înțeleaptă sau o capcană emoțională? Răspunsul psihologilor

4. Cultivă o mentalitate de creștere
O modalitate sigură de a rămâne blocat și nefericit este să reziști schimbării necesare. În noi toți există o voce care spune să nu facem ceva puternic și benefic. Acea voce este  frica de eșec, și chiar lângă ea este energia pierdută, lăsându-ne sărăciți și convinși că nu putem reuși.

Progresele recente în neuroștiință arată că, dacă depunem puțin timp și efort în practicarea noilor obiceiuri și strategii, rețelele neuronale formează noi legături pentru a consolida și promova acele noi obiceiuri. Creierul așteaptă să-ți dea un nou început atunci când depui muncă suplimentară.

5. Curajul de a face față provocarilor
Este indicat să faci pariu pe întâlniri, conversații curajoase și circumstanțe de neînvins.

Confruntarea nu este starea naturală, dar când vorbești, alegând acțiunea corectă și riscând eșecul, este lucrul potrivit sau calea către soluția ta. Nu da înapoi, nu nega sau evita. Vorbește, pune întrebări și negociază cu respect și gândire. Când liniștea sufletească este în joc, o minte fericită merită lupta.

Cultivarea unei mentalități de creștere și determinarea de a face față provocărilor vieții este calea de a cultiva o minte fericită, potrivit yourtango.com.

6. Remediază ceea ce poate fi reparat și acceptă ceea ce nu se poate
Fii conștient de ceea ce trebuie să se schimbe în viața ta. Prinzându-te în actul gândirii negative, simți tristețea, îngrijorarea și furia care o însoțesc, contorizezi suferința care te ține treaz noaptea  și angajează-te să rezolvi sau să accepti aceste puncte negative pe rând.

Marcus Aurelius a înțeles bine când ne-a spus: „O minte fericită este o viață fericită”.

×
Subiecte în articol: alegeri fereicire relaţii