x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii 8 obiceiuri de evitat dacă vrei să ai o legătură apropiată cu copiii tăi

8 obiceiuri de evitat dacă vrei să ai o legătură apropiată cu copiii tăi

de Anastasia Paul    |    08 Oct 2024   •   22:30
8 obiceiuri de evitat dacă vrei să ai o legătură apropiată cu copiii tăi
Sursa foto: Hepta

Menținerea unei legături strânse cu copiii, pe măsură ce aceștia cresc, nu este întotdeauna ușoară. Ei se schimbă de-a lungul anilor, își câștigă independența, descoperă cine sunt și, uneori, se retrag în acest proces.

Este firesc ca ei să evolueze, dar unele dintre obiceiurile părinților pot crea distanță în loc de conexiune.

1) Îl lași mereu să câștige
Cât de des îi lăsăm pe copiii noștri să câștige fiecare joc sau ceartă, crezând că acest lucru le va menține stima de sine și fericirea?

Ei bine, acest obicei poate crea copilului, din neatenție, un sentiment fals de drepturi și așteptări nerealiste.

Pe măsură ce cresc, vor păși într-o lume în care nu fiecare joc va fi în favoarea lor și nici orice ceartă nu se va termina cu victorie.

Dacă vrei să-ți întărești legătura cu copilul tău, este timpul să-ți iei rămas bun de la acest obicei.

În schimb, învață-l valoarea de a pierde cu grație și de a învăța din eșecuri. Acest lucru nu numai că încurajează reziliența, dar îl și pregătește să înfrunte suișurile și coborâșurile vieții cu curaj și smerenie.

Desigur, nu vrei să îi frângi spiritul, ci să-l faci să înțeleagă că viața nu înseamnă întotdeauna să câștigi. Este vorba de a juca corect și de a învăța din fiecare experiență, indiferent de câștig sau pierdere.

2) Ești prieten, nu părinte
În anii de adolescență ai copiilor, părinții cad în capcana, deja clasică, de a fi prietenul lor, mai degrabă decât părinte. Și acest lucru funcționează o perioadă. 

Apoi, însă, limitele dintre părinte și prieten încep să se estompeze și te rezești în situații în care trebuie să renunți la disciplină pentru a-ți menține statutul de „prieten”.

Însă copiii au nevoie de părinți. Au mulți prieteni, deci nu duc lipsă. 

Așa că trebuie stabilite limite. Ești acolo pentru a asculta și a sfătui, dar părintele stabilește rerguli și primește respect. Astfel se crează o legătură mai puternică între părinte și copil. 

Ia-ți rămas bun de la obiceiul „prieten-părinte”. Nu-l va alunga pe copil, dimpotrivă, îl va apropia pentru că își va da seama că poate conta pe tine să- ghidezi corect. 

3) Ignorarea intereselor copilului
Pe măsură ce copilul tău crește, interesele și hobby-urile lui se schimbă și evoluaează. S-ar putea să treacă de la iubirea dinozaurilor la a fi fascinați de spațiu sau de la fotbal la a dori să învețe chitara.

Unul dintre obiceiurile cheie la care trebuie să renunți este ignorarea acestor interese în evoluție sau respingerea lor ca faze trecătoare.

Îmbrățișează-i noile pasiuni, chiar dacă ți se par străine sau nepractice. Arată interes real pentru ceea ce iubește. Ascultă-l când vorbește despre ele, pune întrebări și chiar participă atunci când poți.

Menținerea minții deschise și susținerea intereselor copilului nu numai că vă întărește legătura, ci îl încurajează și să exploreze și să învețe lucruri noi, stimulându-i creativitatea și individualitatea. Transmite un mesaj că pasiunile lui contează pentru tine, făcându-l să se simtă apreciat și înțeles.

4) Supraprotecție
Știi că vulturii îndepărtează în mod deliberat penele moi din cuiburi atunci când pui lor sunt gata să zboare? Acest lucru face cuibul inconfortabil și îi încurajează să-și părăsească zona de confort și să învețe să zboare.

La fel ca aceste păsări înțelepte, în calitate de părinți trebuie să rezistam nevoii de a ne proteja copiii de orice disconfort sau provocare cu care se confruntă. 

„Părintele supraprotector poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale și relațiilor copiilor”, a spus Kevin Bennet, profesor la Universitatea Penn State. 

Când le rezolvăm continuu problemele, ei nu au ocazia să dezvolte abilități de rezolvare a problemelor sau rezistență. S-ar putea chiar să înceapă să se îndoiască de propriile abilități, ceea ce le poate afecta încrederea în sine.

Pentru a menține o legătură puternică cu copilul tău în creștere, este important să-l lași să facă față provocărilor, să facă greșeli și să învețe din ele. Acest lucru nu numai că le construiește încrederea, ci îi pregătește și pentru experiențele din lumea reală.

5) Neglijând să spui „Te iubesc”

În vârtejul vieții de zi cu zi, al școlii, al gătirii meselor, al serviciului și al conducerii unei gospodării, este surprinzător de ușor să treci cu vederea două cuvinte simple – „Te iubesc”.

Aceste cuvinte au o putere imensă. Îți asigură copilul de dragostea și sprijinul tău neclintit, indiferent de greșelile pe care le face sau de provocările cu care se confruntă.

Pe măsură ce copiiicresc, se confruntă cu o lume plină de presiuni și incertitudini. A auzi „te iubesc” de la părinții lor le poate oferi confort și liniștire în aceste momente.

6) Evitarea conversațiilor dificile

Evitarea conversațiilor dificile nu este de ajutor; înrăutățește lucrurile.

AcJennifer Gerlach, psihoterapeut, a remarcat în Psychology Today Post că „Evitarea conversațiilor dificile poate duce la comunicare greșită, ruperea relației și valoare compromisă”

Este bine să îi spui copilului despre propriile tale experiențe – provocările cu care te-ai confruntat în timpul școlii, greșelile pe care le-ai făcut și lecțiile pe care le-ai învățat. Acest lucru îl ajută ​​să înțeleagă că prin ceea ce trece este normal și nu este singur.

Înfruntarea conversațiilor dificile, în loc să fie evitate, te apropie te copilul tău și întărește legătura.

7) Așteptând perfecțiunea
Fiecare părinte își dorește ca al său copil să reușească și să se descurce bine în viață. Dar este esențial să ne amintim că succesul nu echivalează cu perfecțiunea.

Menținerea copilului la standarde imposibil de înalte poate crea o presiune inutilă și poate duce la sentimente de inadecvare, indiferent de realizările sale. Mai mult decât atât, experții au observat că perfecționismul este legat de anxietate.

În schimb, încurajează efortul decât perfecțiunea. Sărbătorește progresul și munca grea pe care o depune pentru a-și atinge obiectivele, mai degrabă decât doar rezultatul final.

Când copilul tău știe că îi prețuiești eforturile, se va simți mai încrezător, în siguranță și, în mod esențial, va fi mai dispus să se deschidă față de tine.

8) Nu îți faci timp pentru el
Până la urmă, nimic nu poate înlocui valoarea timpului de calitate petrecut împreună.

Indiferent de vârsta lor, copiii își doresc atenția și timpul părinților. În aceste momente de experiențe și conversații împărtășite se formează amintirile și se întăresc legăturile.

S-ar putea să ai un loc de muncă solicitant sau alte responsabilități, dar este esențial să acorzi timp dedicat copiilor tăi - timp în care aceștia au atenția ta nedivizată.

Gânduri finale: totul este despre evoluție
Renunțarea la anumite obiceiuri ca părinte nu este întotdeauna ușor, dar este esențială dacă vrei să construiești o legătură puternică și durabilă cu copilul tău, pe măsură ce crește.

Fiind intenționați în ceea ce privește modul în care îi conectăm, îndrumăm și sprijinim, putem cultiva o relație construită pe încredere, respect și iubire necondiționată.

La urma urmei, scopul părinților nu este doar să crească copii fericiți și de succes, ci și o legătură care să reziste cu mult dincolo de anii copilăriei. Micile schimbări pot face o mare diferență și niciodată nu este prea târziu pentru a începe, notează smallbusinessbonfire.com.

×
Subiecte în articol: obiceiuri relaţii copii parinti