x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii 9 semne că ești nefericit. Cum să fii mai mulțumit de viața ta

9 semne că ești nefericit. Cum să fii mai mulțumit de viața ta

de Anastasia Paul    |    19 Dec 2023   •   19:00
9 semne că ești nefericit. Cum să  fii mai mulțumit de viața ta
Sursa foto: Hepta

Fericirea este Sfântul Graal pentru mulți oameni. Despre ea au fost scrise mii de cărți, poezii și cântece.

Și, în timp ce unii oameni par să fie fericiți și mulțumiți în viață, există alții care pur și simplu nu par să capteze fericirea în viața lor.

Iată câteva semne că nu ești mulțumit cu viața ta:

1) Izolare de prieteni și familie
Unul dintre cele mai evidente semne de nefericire și nemulțumire în viață este atunci când cineva începe să se izoleze de prieteni și familie. Dacă cineva evită în mod constant interacțiunile sociale sau anulează planuri, ar putea fi un semn de suferință emoțională.

Retragerea socială poate fi semn de anxietate socială ori, depresie. Înțelegerea factorilor psihologici de bază  poate ajuta la dezvoltarea de relații sociale adecvate.

2) Lipsa entuziasmului pentru activitățile care anterior aduceau bucurie
Când cineva își pierde interesul pentru activitățile care i-au plăcut cândva, poate arăta o lipsă de plăcere sau împlinire în viața sa. Hobby-urile sau pasiunile care obișnuiau să aducă bucurie nu mai reprezintă aceeași atracție. .

Acest interes diminuat pentru activitățile odată plăcute este un simptom clasic al depresiei. În ceea ce privește cauza depresiei, ar trebui determinată de un profesionist dar o soluție poate veni de la noi modalități de abordare a hobby-urilor, descoperirea de interese noi și chiar controlul gândurilor și sentimentelor care ar putea bloca plăcerea. 

3) Modificări ale tiparelor de somn
Insomnia este un indicator al luptelor emoționale și provoacă stres și anxietate. Totodată, somnul excesiv ar putea fi o încercare de a fugi de realitate.

4) Oboseală constantă și lipsă de energie
Somnul prea mult ori insuficient aduce oboseală și lipsă de energie. 

Dar suferința emoțională poate fi și epuizantă din punct de vedere fizic. Oboseala constantă ar putea fi, de asemenea, un rezultat al energiei mentale și emoționale cconsumate în luptele interioare.

Nu este doar oboseala obișnuită după o zi plină. Este mai degrabă ca un rezervor de energie care funcționează pe gol, iar realimentarea pare o luptă dificilă.

Dintr-o perspectivă psihologică, oboseala constantă este ca un mare semn de exclamare care spune: „Hei, se întâmplă ceva aici!”

Este din cauza stresului, a muncii, a relațiilor sau a schimbărilor în viață? Este legat de o stare de sănătate mintală subiacentă, cum ar fi depresia, în care chiar și cele mai simple sarcini devin obstacole care consumă energie?

5) Schimbări rapide sau extreme ale dispoziției
Totul pare în regulă și apoi, din senin, un val de frustrare sau tristețe lovește,ca o întorsătură surpriză într-un film. Schimbările de dispoziție extreme și imprevizibile semnalează tulburări interne. Cine le experimentează s-ar putea să se confrunte cu emoții intense și necontrolate. 

Apoi, există o iritabilitate crescută. Lucrurile mici și deranjante înainte devin brusc incredibil de iritabile. Acesta poate fi un simptom al diferitelor stări psihologice, inclusiv tulburări de dispoziție și anumite tulburări de personalitate, dintre care niciuna nu aduce fericire.

6) Întârziere la muncă

Lista de sarcini devine brusc un munte intimidant pe care pare imposibil de urcat. Aceasta nu este o amânare obișnuită, ci o luptă persistentă pentru a ține pasul cu cerințele vieții de zi cu zi.

Din punct de vedere psihologic, nu este vorba doar de a fi dezorganizat sau leneș. Dimpotrivă, ar putea exista multe motive în spatele acestei lupte aparente, iar stresul și încărcăturile mentale sunt din nou mari. Ar putea exista, de asemenea, sentimente subiacente de tristețe sau anxietate, ceea ce face dificilă concentrarea asupra sarcinilor.

Scopul nu este doar acela de a prelua responsabilitățile. Trebuie creat un spațiu de navigare prin cerințele vieții fără a fi copleșit de greutatea responsabilităților. 

7) Lipsa de grijă pentru igiena personală și aspectul fizic
Uneori, rutina obișnuită de a arăta și a te simți proaspăt poate fi lăsat deoparte. Acest lucru vine din cauza unor nemulțumiri. 

Din punct de vedere psihologic, schimbarea este un indiciu vizual că ceva se întâmplă , dincolo de aparențe. Bunăstarea emoțională este afectată.  Mintea este ocupată cu ceva mai presant, iar ritualurile zilnice de îngrijire de sine trec în fundal.

8) Deznădejde
Din ce în ce mai mulți oameni care se simt fără speranță. Nu neapărat cu privire  la propria lor situație, ci pur și simplu pentru că lumea se mișcă în direcția greșită.

Lipsa de speranță (și neputința) este mai personală decât situația din lume. Este ca și cum visele și obiectivele au rămas nerealizate. Fiecare pas înainte se simte ca o luptă împotriva unei forțe invizibile care te trage înapoi.

Motivele care stau la baza acestei deznădejdi variază foarte mult și sunt adesea complexe, respectiv traume, stres (din nou), durere nerezolvată, gânduri negative, probleme financiară, așteptări nerealiste...

9) Comportament autodistructiv
Adesea, comportamentele autodistructive sunt mecanisme de copiere, deși nesănătoase. Ele reprezintă o încercare de a obține un sentiment de control, de a exprima durerea emoțională sau chiar de a servi ca o distragere a atenției de la problemele subiacente.

Pe de altă parte, abuzul de substanțe maschează adesea problemele subiacente de sănătate mintală, cum ar fi traumele, depresia sau anxietatea. Poate fi o încercare de a găsi o ușurare temporară a durerii emoționale.

Din punct de vedere psihologic, atât comportamentul autodistructiv, cât și abuzul de substanțe sunt privite ca indicii că cineva se luptă să facă față durerii emoționale.

Cum să fii mai fericit în viață 
Recăpătarea fericirii este o călătorie iar strategiile sunt diferite, în funcție de personalitatea fiecărei persoane. 

Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care le poți începe astăzi pentru a fi mai mulțumit în viață.

-Fă-ți timp pentru a reflecta asupra vieții, valorilor și obiectivelor tale pentru a înțelege ce contează cu adevărat pentru tine și ce îți aduce bucurie.

-Petrece timpul cu prietenii și familia sau alătură-te unor grupuri sociale în care vei întâlni oameni cu gânduri similare.

-Fă sport în mod regulat, menține o dietă echilibrată și acordă prioritate unui somn adăcvat, deoarece bunăstarea fizică este strâns legată de bunăstarea mentală.

-Și, poate cel mai important, limitează expunerea la influențe negative, precum oamenii toxici, știrile negative și gândurile autocritice, potrivit ideapod.com.

×
Subiecte în articol: nefericire relaţii bucurie fericire