x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii Cum a aparut prezervativul

Cum a aparut prezervativul

14 Iun 2005   •   00:00

Marturiile atesta ca vechilor egipteni nu le era necunoscut prezervativul. Cu cateva milenii in urma – 1250 i.Hr. –, egiptenii foloseau o teaca confectionata din panza prin care se protejau de intepaturi de insecte, muscaturi de animale, dar si de boli.

 

Vechii chinezi isi bandajau penisul cu o foita din hartie sau cu matase, imbibate in uleiuri speciale. Romanii apelau la un fel de tampoane, si ele imbibate in solutii din ierburi. Picturile rupestre descoperite la Combarelles, in sudul Frantei, datate intre 100 si 200 d.Hr., sunt primele dovezi despre folosirea prezervativului pe continentul nostru.

 

Prima atestare, in Europa, prin anul 1500 d.Hr., a unei epidemii de sifilis coincide cu prima mentionare a prezervativului in volumul "De Morbo", apartinand lui Gabrielle Fallopius, anatomist italian. El face un prezervativ din panza si matase si il testeaza pe 1.100 de barbati, scapandu-i astfel de pericolul sifilisului. Pasim de acum in era perfectionarii prezervativului.

 

Dar mai intai sa precizam ca despre prezervativ ca mijloc de controlare a sarcinii s-a stiut mult mai tarziu. La finele secolului al XVI-lea, prezervativele devin mai sigure prin impregnarea cu o solutie din sare si ierburi.

 

Din piele, intestine, carapace...


Kawagata sau Kyotai sunt doua tipuri de prezervative, confectionate din piele subtire, ale japonezilor. Nu se stie daca acestea erau mai eficiente decat Kabutogata, prezervativ realizat din carapace de testoasa sau corn.

 

Filologii au stabilit doua teorii privitoare la etimologia cuvantului "condom". Prima se duce la numele colonelului Quondam, medic, dar si furnizor oficial de prezervative al lui Carol al II-lea. Astfel, regele s-a putut lasa in voie in bratele prostituatelor, fiind la adapost de boli, dar si de bastarzi. Aceasta teorie cu multe picanterii este completata cu o a doua, mai pe placul filologilor, care sustine ca din latinescul "condos", ce inseamna "recipient", provine "condom".

 

Prin secolul al XIII-lea, prezervativele erau facute din intestine de animale. Erau scumpe si, evident, si le permiteau cei cu bani, cu educatie, dar si amatori de aventuri. Ca erau piperate la pret o dovedeste si faptul ca si cei avuti refoloseau prezervativele. In cronicile vremii se relateaza extrem de sugestiv: "O armura impotriva placerii si o panza de paianjen impotriva infectiilor". In a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, la Londra inmugureste comertul cu prezervative realizate "de mana". In centrul business-ului s-au aflat, incredibil, dar adevarat, doua doamne: doamna Phillips si doamna Perkins. Fiecare avea cate un magazin de prezervative, iar principala metoda de reclama erau... pamfletele rimate si amuzante. Scopul era atins, deoarece lumea a retinut mesajul si, o data cu el, produsul. Ambele doamne au dat lovitura, vanzand cu succes prezervativele spiterilor, calatorilor si ambasadorilor.

 

Epoca descoperirii cauciucului


Producerea prezervativelor a fost revolutionata de descoperirea vulcanizarii cauciucului, de catre Goodyear si Hancock, pe la 1800. Noua tehnica a permis producerea "pe banda" a unor bunuri realizate din cauciuc, inclusiv a unor prezervative ieftine. In 1861 a fost publicata in New York Times prima reclama la prezervative. Este o reclama pentru "Prezervativele frantuzesti ale Doctorului Power".

 

In 1873 este votata Legea Comstock. Numita dupa initiatorul sau, Anthony Comstock, Legea Comstock interzice in 1873 reclama la absolut orice fel de produse contraceptive/anticonceptionale si, de asemenea, a permis serviciilor postale sa confiste toate prezervativele vandute prin posta.

 

In secolul trecut, bolile cu transmitere sexuala se tratau relativ usor, pilula si steriletul erau mijloace eficiente de contraceptie. Abia cand a fost identificat si detectat virusul HIV, s-a inteles, in fine, ca folosirea prezervativului poate fi o masura de protejare impotriva virusului.

 

STIATI CA...
  • In 1920, cele mai multe prezervative erau fabricate prin introducerea unei forme intr-o baie de substanta cauciucata, apoi vulcanizata si trecuta printr-un jet puternic de apa rece. Aceste prezervative insa aveau o calitate si o rezistenta indoielnice.
  • In anii ’20, Frederick Killian a inceput fabricarea unor prezervative din latex. Acestea aveau avantajul de a rezista mai mult timp, de a fi mai subtiri si de a nu avea nici un miros. Abia acest tip de prezervative s-a bucurat de un real succes pe piata. Inainte de 1940, cei mai mari 15 producatori de prezervative din Statele Unite scoteau pe piata 1,5 milioane de prezervative zilnic.
  • La inceputul anilor ’60, in perioada revolutiei sexuale, folosirea prezervativului pe post de contraceptiv a scazut drastic, o data cu aparitia pilulei, a diafragmei si a steriletului. Totusi, in anii ’80, o data cu fenomenul HIV, prezervativul cunoaste o redresare puternica. De aici, nimic n-a mai stat in calea "caciulitei". Apar prezervativele din material poliuretanic, apoi, prezervativul pentru doamne, prezervative cu felurite arome, culori, forme si marimi, menite sa atraga cat mai multi doritori de "placeri fara neplaceri".
  • Acum, prezervativele se pot cumpara in baruri, cluburi, benzinarii. Exista si automate ce ofera "siguranta la pachetel".
  • E bine de retinut ca la infectiile transmisibile sexual (ITS), de care prezervativul ne protejeaza in proportie de 98%, nu e vorba doar de un disconfort temporar, ci de unul care poate avea urmari grave: sanatate subrezita, infertilitate sau cancer.

 

 
MASCULIN. Prezervativul masculin impiedica trecerea spermei in caile genitale feminine. Din cauza amplificarii bolilor cu transmitere sexuala, mai ales SIDA, folosirea prezervativului este azi indispensabila. O crema spermicida aplicata pe prezervativ poate asigura o protectie mai buna. Prezervativele lubrifiate sunt recomandate pentru raporturile genitale, iar modelele nelubrifiate in cursul relatiilor orale.

 

FEMININ. Prezervativul feminin este un sac in forma de deget de manusa care se introduce in vagin. De fabricatie recenta, el este comercializat in cateva tari – SUA, Spania, Elvetia, Marea Britanie.
Eficacitatea sa impotriva riscului de infectie cu boli transmisibile sexual nu este totala, indeosebi la barbat. Diafragma poate fi asimilata prezervativului feminin, deoarece impiedica trecerea spermatozoizilor in colul uterin.
×