x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii Provocările de securitate pentru nunta prințului Harry

Provocările de securitate pentru nunta prințului Harry

12 Apr 2018   •   11:16
Provocările de securitate pentru nunta prințului Harry

Nunta prinţului Harry cu actriţa Meghan Markle se apropie cu paşi repezi, iar interesul publicului creşte. Atunci când peste 100.000 de oameni vor ieşi pe străzile micuţului oraş Windsor, din apropiere de Londra, pentru a vedea alaiul regal, luna viitoare, poliţia britanică va trebui să fie gata de acţiune, oricine din public putând fi un potenţial terorist, un hărţuitor obsedat de familia regală sau pur şi simplu cineva pus pe farse şi dornic să confişte pentru sine un crâmpei din publicitatea de care se bucură cuplul princiar, conform Reuters. 

Poliţia va instala bariere pentru a opri potenţiale atacuri cu camioane asupra mulţimii, vor exista numeroase echipe de poliţişti înarmaţi până în dinţi care vor patrula perimetrul de securitate stabilit, iar la intrarea în zonele de unde cuplul regal va saluta mulţimea vor fi instalate filtre de securitate de tipul celor din aeroporturi. Fără nicio îndoială, remarcă Reuters, asigurarea securităţii pentru nuntaşi va reprezenta cea mai de amploare operaţiune a poliţiei petrecută vreodată la Windsor. 

"Este o adevărată provocare", a declarat Bob Broadhurst, un fost ofiţer de poliţie care a coordonat operaţiunile poliţiei din timpul nunţii fratelui mai mare al lui Harry, prinţul William cu Kate Middleton, în 2011. "Este imposibil să percheziţionezi zeci de mii de oameni care doresc să privească alaiul de pe marginea străzilor, dintre care unul ar putea fi un potenţial terorist sau cineva care are o problemă cu familia regală, şi sunt destui şi aceştia sau pur şi simplu cineva care caută atenţie. Este mai mult decât o provocare pentru că, practic, oricine din acea mulţime de oameni poate fi un potenţial terorist", a susţinut el. 

Prinţul Harry şi Meghan îşi vor spune "da" la 19 mai la Capela St. George's din Castelul Windsor, rezidenţa reginei Elisabeta a II-a care domină oraşul Windsor, aflat la aproximativ 30 de kilometri vest de Londra. 

"În săptămânile următoare rezidenţii, cei care au afaceri locale şi turiştii care vin la Windsor trebuie să se aştepte la o prezenţă crescută a poliţiştilor pe străzi, atât înarmaţi cât şi fără arme, cu câini specializaţi în detectarea explozibililor, dar şi poliţişti călare, ofiţeri ai poliţiei rutiere şi unităţi ale Serviciului Naţional Aerian de Poliţie (National Police Air Service)", conform unui comunicat al poliţiei britanice. 

Turiştii care vor ajunge la Windsor în ziua nunţii, fie cu automobilele, fie cu trenul, vor fi percheziţionaţi aleator "iar orice obiect care ar putea constitui o ameninţare pentru cei din jur va fi confiscat". 

Principala grijă a poliţiei va fi să se asigure că măsurile de securitate adoptate vor fi eficiente dar nu vor umbri evenimentul, a mai susţinut Bob Broadhurst, care s-a ocupat şi de coordonarea poliţiei cu ocazia Olimpiadei din 2012 ce s-a desfăşurat la Londra şi de nunta tatălui lui Harry, prinţul Charles, moştenitorul Coroanei, cu cea de-a doua sa soţie, Camilla Parker Bowles, la Windsor în 2005. 

"De fapt, eşti chemat să te ocupi de nunta cuiva şi îţi doreşti să fie un eveniment fericit şi memorabil pentru cuplu, pentru familie şi pentru invitaţi", a mai declarat Bob Broadhurst pentru Reuters. "Cei care pregătesc operaţiunile de poliţie cu ocazia acestui eveniment trebuie să se asigure că măsurile de securitate vor fi cât mai discrete cu putinţă, pentru a nu afecta sărbătoarea. Este ceva cu adevărat dificil - în aceste vremuri - pentru că securitatea este mai importantă decât petrecerea", a adăugat el. 

În prezent, Marea Britanie se află sub incidenţa unui cod de risc "sever" de atac terorist (primul după risc iminent), ceea ce înseamnă că autorităţile se tem că un atac terorist este foarte probabil. Anul trecut s-au înregistrat cinci incidente ce au fost clasificate drept acte de terorism, în care şi-au pierdut viaţa 36 de persoane. Trei dintre aceste atacuri au fost realizate prin conducerea unor autovehicule în mulţimi de oameni, iar în două dintre ele teroriştii au atacat pur şi simplu oameni pe stradă cu cuţite. Faptul că teroriştii au ajuns să recurgă la planuri de acţiune atât de simple face ca ameninţarea pe care o reprezintă să fie şi mai mare. 

"Nu mai este nevoie să-ţi petreci săptămâni sau luni construind bombe sofisticate sau alte instrumente de acţiune. Acum teroriştii nu mai au nevoie decât de un cuţit de bucătărie, de un pistol sau doar să închirieze o maşină. Eu unul mă îndoiesc că nunta va fi o ţintă din cauza măsurilor de securitate ce vor fi luate, însă mai poate fi vizat centrul oraşului sau zone din centrul Londrei. Nimeni nu şi-ar dori o situaţie în care festivităţile se desfăşoară la Windsor, concomitent cu un atac de vreun fel la Londra", a adăugat fostul poliţist. 

În 1981 regina a fost atacată de un adolescent din Noua Zeelandă cu o armă de foc şi în acelaşi an asupra ei s-au tras şase focuri cu gloanţe oarbe în timp ce participa la ceremonia anuală Trooping of the Colour la Londra. 

În afara ameninţării teroriste, forţele de ordine vor fi preocupate şi de controlul eventualelor mişcări de protest - în ziua căsătoriei prinţului William au avut loc 18 proteste alimentate de măsurile de austeritate luate în acea perioadă de guvern. 

Castelul Windsor, pe a cărui pagină de internet scrie că este cea mai veche şi mai mare fortăreaţă locuită din lume, va asigura perimetrul pentru nuntă şi petrecerea de după, însă chiar şi această fortăreaţă poate fi penetrată. În 2003 Aaron Barschak, care îşi spunea "teroristul comic", a reuşit să treacă de sistemele de securitate ale castelului purtând o rochie roz şi o barbă falsă "a la Osama bin Laden" pentru a intra la petrecerea organizată de ziua de naştere a prinţului William, care împlinea 21 de ani, şi pe care intrusul a reuşit chiar să-l sărute înainte de a fi imobilizat de oamenii de ordine. 

"Poate fi acest gen de acţiune menită să producă publicitate, fără a face niciun rău, însă dacă se întâmplă aşa ceva va deveni cu siguranţă subiect de prima pagină a ziarelor şi atunci va răpi din strălucirea nunţii. Astfel de acţiuni generează reale probleme de reputaţie poliţiei şi subminează încrederea populaţiei în ofiţerii de poliţie şi în serviciile de securitate", a mai susţinut el. 

Forţele de poliţie au luat în considerare toate posibilele scenarii în cele 6 luni de pregătiri dinaintea nunţii, însă chiar şi cele mai bune planuri pot ajunge să fie greu încercate. În ziua nunţii prinţului William, cu câteva minute înainte ca mireasa sa, Kate, să pornească spre biserică, ofiţerii au descoperit o maşină abandonată după colţul clădirii în care se afla Kate şi au luat în considerare trimiterea lui Kate pe o altă rută - ceea ce ar fi însemnat că nu ar fi putut să salute oamenii ieşiţi în stradă să o vadă. Din fericire, s-a constatat în timp util că automobilul respectiv nu reprezenta niciun pericol şi drumul pe care urma să se deplaseze viitoarea ducesă de Cambridge nu a mai fost schimbat. 

De această dată, la nunta prinţului Harry, momentul cel mai tensionat pentru poliţie va fi când mirii vor urca într-o caleaşcă descoperită cu care vor fi plimbaţi prin Windsor. "Acela va fi momentul în care comandantul dispozitivului de poliţie îşi va ţine răsuflarea pentru că atunci cei doi vor fi cel mai vulnerabili", a explicat fostul ofiţer de poliţie. 

Însă, ţinând cont de faptul că în Marea Britanie sunt organizate relativ frecvent mari evenimente publice, fără a se înregistra probleme serioase, Bob Broadhurst este încrezător că nunta se va desfăşura fără incidente. "Se întâmplă însă să persiste un mic risc, chiar şi când sunt luate cele mai bune măsuri de securitate, însă acest risc este acceptat de familia regală şi este acceptat şi de poliţie", a încheiat el.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: prinţul harry meghan markle nunta regala