x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii Tipul de bărbat care atrage cele mai multe femei

Tipul de bărbat care atrage cele mai multe femei

de Andreea Tiron    |    27 Oct 2024   •   06:20
Tipul de bărbat care atrage cele mai multe femei
Sursa foto: pixabay.com

Există o linie subțire între încredere și aroganță. Mulți bărbați din societatea de azi afișează o bravură exagerată, devenind astfel, din păcate, și mai atrăgători în ochii femeilor. Mai trist este faptul că, potrivit cercetărilor, multe femei - mai ales cele care doresc să se căsătorească - ajung să fie atrase de bărbați narcisiști.

Tipul de bărbat de care foarte multe femei sunt irezistibil atrase

Carrie Haslam și Tamara Montrose, cercetătoare la Colegiul Hartpury din Anglia, au realizat un studiu în 2015, la care au participat 146 de femei cu vârste între 18 și 28 de ani. 76% dintre ele au declarat că își doresc să se căsătorească, iar 24% nu aveau această intenție.

Femeile au fost apoi întrebate câți parteneri avuseseră anterior. 52% au raportat că au avut între 0 și 5 parteneri, iar 7,5% au spus că au avut 21 sau mai mulți.

Ulterior, au fost adresate întrebări legate de atracția față de trăsăturile narcisice. Participantele au evaluat declarațiile pe o scală de la 1 la 5 (de la "de acord" la "dezacord"), iar unele dintre acestea au fost: „Încrederea unui bărbat este mai atrăgătoare decât modestia;” „Vanitatea masculină este un atribut atrăgător;” și „Sunt atrasă de bărbați cărora le place să fie în centrul atenției.”

Narcisiștii pot părea extrem de atrăgători la început

Calitățile fermecătoare ale unui narcisist ascuns sunt adesea evidente la începutul relațiilor, însă comportamentul lor se schimbă drastic atunci când relația devine mai serioasă. Pentru multe femei, farmecul inițial este confundat cu trăsături pozitive, fără să realizeze că acestea sunt, de fapt, semnale de alarmă.

Studiul a descoperit că femeile continuau să fie atrase de bărbați narcisici, chiar și după experiențe negative. În loc să asocieze acest tip de atracție doar cu tinerețea sau naivitatea, studiul a arătat că, pe măsură ce aceste femei câștigau mai multă experiență în relații, erau din ce în ce mai atrase de comportamentele narcisice.

Studiul a mai relevat că femeile care își doreau să se căsătorească erau mai predispuse să răspundă pozitiv la afirmații care exprimau trăsături narcisice, cum ar fi: „Sunt atrasă de un bărbat care afișează autoritate” sau „un bărbat care folosește manipularea pentru a avea succes la locul de muncă este atrăgător”.

Nu există diferențe semnificative în atracția față de bărbații narcisici, în funcție de numărul de parteneri

Singura diferență notabilă a fost că femeile care avuseseră 21 sau mai mulți parteneri în trecut erau mai atrase de bărbații narcisici, în comparație cu cele care avuseseră mai puțini parteneri.

Care este explicația științifică?

Rezultatele sugerează că bărbații narcisici sunt percepuți ca figuri de înalt statut, cu „abilitatea de a obține resurse, fiind în același timp siguri pe ei și plini de viață. Aceste trăsături sunt atractive pentru femei în contexte de relație,” au scris cercetătorii.

×
Subiecte în articol: bărbat narcisist