Localnicii din comuna Şinteu vor organiza, duminică, Sărbătoarea cartofului, ocazie cu care vor fi prezentate preparate din tradiţionalul cartof, specific zonei, dar vor avea loc şi excursii pe biciclete pentru cunoaşterea comunei, pe un traseu de circa 20 de kilometri.
Potrivit preşedintelui Uniunii Democrate a Slovacilor şi Cehilor din România (UDSCR), Adrian Merka, Sărbătoarea cartofului este o manifestare de tradiţie a locului, deja de 19 ani, menită să aducă mulţumiri pentru recolta din acest an şi să pună în evidenţă cele mai frumoase şi mai mari exemplare.
"Pentru comunitatea slovacă, pâinea este reprezentată de cartof. Altfel spus, cartoful e pâinea slovacului. Atât timp cât slovacii au avut şi au în continuare cartofi şi slănină afumată, deja pentru ei poate fi oricât de grea iarna, pentru că au alimentele de bază. Slovacii sunt cultivatori de tradiţie şi datorită faptului că în această zonă montană a comunei doar cartofii au putut să fie cultivaţi cu succes. Foarte puţină secară, fructe - mere, prune şi creşterea animalelor", a declarat, pentru AGERPRES, Adrian Merka.
Festivităţile vor începe cu o slujbă religioasă, iar gazdele vor amenaja o expoziţie cu cartofi, dintre care vor fi aleşi cei mai mari şi mai ciudaţi ca formă pentru a fi premiaţi într-un concurs între familiile producătoare.
Sărbătoarea n-ar putea avea loc, însă, fără faimoasele plăcinte din cartofi, numite "podlesniak", "tocna" şi găluşte, pregătite de gospodine pentru toţi cei care vor dori să viziteze duminică Şinteul. În plus, meniul oferit va cuprinde şi bograci.
Potrivit primarului Lasak Benedek, toate încasările din vânzarea celor aproape 400 de porţii pe care le vor pregăti gazdele vor fi donate Spitalului Municipal din Oradea. Faţă de anii anteriori, de această dată se vor organiza excursii pe biciclete pentru cunoaşterea comunei, pe un traseu de circa 20 de kilometri, care va include şi vizita într-o gospodărie tradiţională.
Cu o suprafaţă de circa 48 km pătraţi, comuna Şinteu este una dintre cele mai mari din judeţ. În comună trăiesc în jur de 1.050 de etnici slovaci, fiind unica localitate din ţară cu cetăţeni de etnie slovacă în proporţie de 99,99%. Această unitate administrativ - teritorială dispune de toată infrastructura socială necesară - învăţământ, biserică, primărie, toate în limba slovacă.
În comună sunt cultivate cu cartof aproximativ 200 de hectare de teren. AGERPRES