x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Scumpiri la alimente. Românii nu își mai permit mâncarea de post

Scumpiri la alimente. Românii nu își mai permit mâncarea de post

de Redacția Jurnalul    |    13 Noi 2023   •   17:00
Scumpiri la alimente. Românii nu își mai permit mâncarea de post

Postul Crăciunului bate la ușă dar românii nu-și mai permit acum alimente care înainte erau accesibile celor mai săraci oameni.

Întotdeauna legumele și fructele autohtone au fost ieftine astfel că mâncarea de post, care presupune absența produselor de origine animală, era accesibilă oricărui român.

Însă lucrurile s-au schimbat. Spre exemplu, un kilogram de ceapă costă în piață 8 lei, iar spanacul ori fructele de sezon depășesc 12 lei. 

Unele magazine vin cu oferte specifice acestei perioade, deși prețurile nu sunt cu mult mai mici. 

"La noi în magazin, magiunul de prune este 16 lei un borcan, dar dacă vei cumpăra șase, atunci prețul va fi de 15 lei borcanul", spune un comerciant.

Credincioșii care vor să țină postul Crăciunului dar și nutriționiștii spun că este și un prilej de detofixierea a organismului. 

"Este o perioadă de detoxifiere, de renunțare la alimenteprocesate și la cele cu o mare încărcătură de origine animală. Cu toate acestea, ne putem intoxica foarte ușor corpul dacă alegem alimente procesate. Trebuie să avem mare grijă la calitatea alimentelor, să fie cât mai naturale și mai puțin procesate, pe cât posibil gătite în casă", spune Laura Ene, medic nutriționist.

Deși alimentele sunt tot mai scumpe, mulți români sunt hotărâți să țină post deși nu toată perioada de 40 de zile, alegând de cele mai multe ori două  zile pe săptămână, respectiv miercurea şi vinerea.

Printre cele mai consumate produse de post se afla orezul, cartofii, pastele de legume, potrivit antena3CNN.

×