
Pe lângă friptura tradițională de miel, sunt preparați cozonacii, pasca și se vopsesc ouăle. Este un ritual care se repetă în fiecare an.
Când se vopsesc ouăle de Paște
Ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Această zi amintește de Cina cea de Taină, iar obiceiul vopsirii ouălor este încărcat de simbolism religios și cultural. În unele zone, ouăle se pot vopsi și în Sâmbăta Mare.
Semnificația culorilor
Ințial era folostă doar culoarea roșie la vopsirea ouălor întrucât aceasta simbolzează sângele vărsat de Isus Hristos pe cruce. Este și simbolul vieții, al iubirii divine și al sacrificiului. Ouăle roșii sunt considerate sfinte și, în multe familii, primul ou roșu vopsit nu se mănâncă, se păstrează pentru protecție și noroc.
Galben - Asociază Paștele cu lumina, soarele, bucuria și speranța. Este simbolul reînvierii și al unei noi vieți, reflectând strălucirea și căldura primăverii.
Verde - Este culoarea naturii, a renașterii și a speranței. Simbolizează revenirea la viață, prospețimea și legătura cu pământul și creația divină.
Albastru - Reprezintă credința, cerul, liniștea sufletească și protecția divină. Este o culoare a păcii interioare și a echilibrului spiritual.
Mov sau violet - Simbolizează pocăința, suferința, smerenia și noblețea sufletului. Este o culoare profundă, care amintește de durerea dinaintea Învierii, dar și de transformare spirituală.

Portocaliu - Este asociat cu puterea, entuziasmul și curajul. Este o culoare caldă, energizantă, ce aduce optimism și vitalitate, potrivit spynews.ro.