x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Sfinții Constantin și Elena, 21 mai 2023. Rugăciune. Tradiții și obiceiuri

Sfinții Constantin și Elena, 21 mai 2023. Rugăciune. Tradiții și obiceiuri

de Redacția Jurnalul    |    21 Mai 2023   •   06:20
Sfinții Constantin și Elena, 21 mai 2023. Rugăciune. Tradiții și obiceiuri

Sfinții Constantin și Elena se prăznuiesc în ziua de 21 mai și este una dintre cele mai importante sărbători creștin-ortodoxe.

Circa 1,8 milioane de români își serbează onomastica. Cele mai întâlnite nume la femei sunt Ileana, Elena, Ilinca și Lenuța. Cele mai întâlnite nume la bărbați sunt Constantin, Costel și Costică. 

Istorie

Constantin cel Mare s-a născut in orasul Naissus, din Serbia de astăzi, în anul 274. În timpul domniei sale, Constantinopolul (în prezent Istanbul) a devenit capitala Imperiului roman de răsărit. Orașul a fost ridicat pe 7 coline și împărțit în 14 districte. Acesta a fost inaugurat oficial pe 11 mai 330. Festivitățile s-au întins pe 40 de zile și s-au desfășurat pe hipodrm, a cărui capacitate a fost mărită la 50.000 de locuri. 

Pe locul actualei moschei Sultan Ahmet (Moscheea Albastră) a fost construit palatul imperial. Au fost începute și construcțiile Hagiei Sophia și Hagiei Eirene. 

Împărăteasa Elena a fost mama lui Constantin cel Mare. Biserica Catolică o sărbătorește pe 18 august. Ea a eliberat sclavii și i-a ajutat pe creștinii peresecutați.

A zidit Biserica Sf. Mormânt, Biserica din Bethleem, din Nazaret şi multe alte lăcaşuri sfinte. Un templu al Afroditei, care a fost construit în vremea Împăratului Hadrian pe dealul Golgotei, a fost distrus pentru a descoperi mormântul lui Isus Hristos și cele trei cruci. 

Tradiții și obiceiuri

Bujorul simbolizează armonia astfel că în această zi legenda spune că trebuie aduși în casă mai mulți boboci. Se duc la biserică flori de  lămâiță, dulciuri de casă și pâine. 

Nu se muncește pentru că cei care lucrează pământul se vor confrunta cu invazia păsărilor.

Este și ziua păsărilor de pădure, numită Constantin Graur, fiind ultima zi când se poate semăna porumbul, ovăzul și meiul. 

Păstorii își aleg baciul, hotărăsc soarta stânelor și paznicii din timpul pășunatului. Se măsoară laptele fiecărei oi.

Femeile tămâiază casele și le stropesc cu aghiasmă pentru alungarea duhurilor rele. Bărbații aprind un foc mare și se adună în jurul lui. Prin acest foc trec oile pentru a fi păzite de boli și accidente.

Familia se adună în jurul unui vas cu lapte și bat cu lemne noi din lemn în el strigând tare pentru a speria vrăjitoarele și a nu le fura laptele.

Numele Elena provine din mitologia greacă, fiind fiica lui Zeus și a Ledei și soția lui Menelaos. Ea era foarte frumoasă și a fost furată de Tezeu. Astfel a început Războiul Troian. 

Rugăciune 

Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, după Dumnezeu şi Maica Domnului, voi sunteţi nădejdea noastră şi folositorii noştri;

voi ne sunteţi nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiţi în nevoi şi ne ajutaţi.

Voi sfintelor mănăstiri şi biserici le sunteţi păzitori;

pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetaţi a ne ajuta nouă, neputincioşilor, ci mijlociţi la Dumnezeu şi la Preacurata Lui Maică şi Pururea Fecioară Maria, ca şi pe noi să ne păzească fără prihană şi pe toţi să ne întărească în credinţă, până la sfârşitul vieţii, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin!

sursa:doxologia.ro

×
Subiecte în articol: constantin elena traditii obiceiuri