x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Spectacole De la “Chilia-n port”, la teii sărbătoriți în Luncavița

De la “Chilia-n port”, la teii sărbătoriți în Luncavița

de Diana Scarlat    |    02 Iul 2018   •   07:10
De la “Chilia-n port”, la teii sărbătoriți în Luncavița

Sărbătoarea Teilor a ajuns la cea de-a optsprezecea ediție, în acest an, și a strâns din nou sute de oameni, la spectacolul organizat duminică, în aer liber. Este cea una dintre cel mai importante sărbători ale comunei Luncavița și printre cele mai mari din nordul Dobrogei, pe lângă tradiționala sărbătoare a Moșoaielor. Teii nu sunt sărbătoriți întâmplător la Luncavița, pentru că reprezintă unul dintre elementele importante ale zonei, mai ales pentru crescătorii de albine.

„Sărbătoarea Teilor se organizează, ca în fiecare an, în prima duminică de după Sfinții Apostoli Petru și Pavel, când se încheie oficial sezonul melifer și se adună atât de dulcea recoltă a mierii prețioșilor arbori cu flori parfumate și frunze în formă de inimă. Pe 1 iulie 2018 am sărbătorit “majoratul”, iar dorința de a fi un eveniment reușit implică foarte multă muncă și stres, care se dau uitării când totul se termină cu bine. Tradiția este legată ombilical de oameni, fără de care nu ar exista. Lor, oamenilor adevărați care se implică, le mulțumesc pentru toți acești optsprezece ani!”, spune primarul comunei Luncavita, Ilie Stefan.

Peste 5.000 de hectare de păduri au adus la Luncavița stupine din toate zonele țării. Sărbătoarea Teilor este veche, dar a fost interzisă în anii ’70, fiind o întrunire de prea mare amploare, care speria atunci autoritățile. Obiceiul a fost reluat în anul 2001 și are chiar un imn propriu, „Geamparaua Teilor” compus de Puiu Spiru, rapsodul local din perioada interbelică, ce a devenit faimos pentru celebra melodie „La Chilia-n Port”.

Pe lângă cele două mari sărbători tradiționale, Luncavița a devenit punct de atracție pentru români și nu numai, după ce aici au început să se organizeze întruniri ale motocicliștilor și ale bicicliștilor, dar și concerte rock. Luncavița are mari șanse să concureze, în curând, cu o altă localitate celebră din Dobrogea de la sud de Dunăre, Kavarna, care atrage anual sute de mii de turiști din întreaga lume, la festivalurile de muzică rock organizate din inițiativa primarului localității din Bulgaria. Edilul de la Kavarna a mizat pe succesul acestor evenimente și a reușit să pună, în cel mai scurt timp, pe harta lumii o localitate mică de la malul mării.

×
Subiecte în articol: Sărbătoarea Teilor