x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Degustare de vinuri ca la carte în crama Vinalia din Ceptura. Turismul viticol devine tot mai căutat și în România

Degustare de vinuri ca la carte în crama Vinalia din Ceptura. Turismul viticol devine tot mai căutat și în România

21 Noi 2023   •   14:53
Degustare de vinuri ca la carte în crama Vinalia din Ceptura. Turismul viticol devine tot mai căutat și în România

Cel care are o carte, un prieten și un vin bun se poate considera un om foarte norocos, spunea Molière. La crama Vinalia din Ceptura de Jos vei găsi, negreșit, cel puțin una dintre cele trei.

Situată în cea mai mare podgorie din România, Dealu Mare, crama Vinalia face parte dintr-un complex cu o menire evidentă: aceea de a-i răsfăța pe iubitorii de vin și de natură. La aproximativ o oră de București, în mijlocul de a zece hectare de viță-de-vie, se află un conac neoromânesc cu 22 de camere, o cramă cu o capacitate de producție de 50.000 de sticle/an și un restaurant cu un meniu bogat. Cei care vin aici pot participa la o degustare de vinuri ghidată de somelier și se pot caza la conac, într-o adevărată oază de liniște.

În ultimii ani, turismul viticol a devenit din ce în ce mai popular în România, oferindu-le pasionaților de vinuri șansa de a lua contact cu locul în care vinurile sunt produse și de a afla informații valoroase despre arta vinificației. Mai mult decât atât, turismul viticol oferă vizitatorilor posibilitatea de a se conecta cu producătorii de vinuri și de a descoperi poveștile fiecărei podgorii.

Cum decurge o degustare de vinuri direct în cramă, la Vinalia

Odată ce ajungi la Vinalia, vei dori să afli cât mai multe despre istoria acestui loc. În 2011, proprietarii au cumpărat o jumătate de hectar de vie, cu intenția de a pune bazele unei case cu loc de degustat. Au descoperit aici și o casă în ruine, dar fermecătoare, pe care au transformat-o apoi într-un conac boieresc, ce poate găzdui astăzi în jur de 40 de persoane. Cei care vin aici trec, negreșit, pe la cramă, unde au parte de o experiență deosebită de degustare de vinuri, sub ghidajul somelierului. Mai întâi este hrănită curiozitatea, apoi plăcerea gustului, astfel că, înainte de degustarea propriu-zisă, are loc un tur al cramei în cadrul căruia vei afla multe dintre tainele vinului. De exemplu, procesul de vinificație se desfășoară în funcție de nivelul de zahăr al strugurilor, aciditate și pH, spumantul din vin alb se realizează cu ajutorul drojdiei de fermentare, iar vinul rosé se obține din struguri roșii, cu condiția să mustul să stea în contact cu pielița strugurilor între 3 și 6 ore, până când capătă acea culoare rozalie.

Camera de degustare este dominată de butoaie uriașe din lemn de stejar unde este maturat vinul, iar pe masa din centrul încăperii se află sticle de vin alb, roșu și rosé, platouri cu brânzeturi și fructe și boluri cu pâine aromatizată. Vei afla de la somelier cum se desface corect o sticlă de vin astfel încât să nu se rupă dopul și să se contamineze aroma vinului, dar și că zgomotul făcut de dopul extras din sticlă este denumit „sărutul vinului“.

Degustarea începe întotdeauna cu vinurile tinere (1-2 ani) și continuă cu vinurile mature (3-7 ani), care sunt taninoase și acide. După turnarea vinului în pahar, începe analiza vizuală: paharul se ține în lumină și sunt observate nuanțele licorii. Apoi, vinul trebuie mirosit, iar somelierul îi îndeamnă pe vizitatori să identifice aromele – cu cât ai mai multă experiență în degustare, cu atât vei putea identifica mai multe arome. De exemplu, în vinul alb vei putea simți aroma fructelor de soc sau a merelor, în timp ce în vinul roșu o vei putea descoperi pe cea a fructelor de pădure.

Una dintre metodele de a identifica un vin bun este ca, în timpul degustării, să observăm dacă vinul lasă urme pe pahar, acele „piciorușe” care rămân pe pereții paharului după ce îl agităm și îl privim în lumină. Acestea apar deoarece alcoolul din vin se evaporă în contact cu aerul, lăsând acele urme pe interiorul paharului. Cu cât nivelul de alcool din vin este mai ridicat, cu atât „piciorușele” sunt mai vizibile. Pentru a afla cu exactitate însă nivelul de alcool al unui vin, trebuie să citim informațiile de pe eticheta produsului.

Urmează partea cea mai așteptată a degustării, în care este explorat gustul sortimentelor de vin. Mai întâi vei sesiza gustul de bază al vinului (dulce sau amar), apoi îi vei observa fluiditatea și catifelarea. Vinul se menține în gură câteva secunde, timp în care îi vei descoperi aciditatea, dulceața, tăria și întregul complex de arome. Astfel se desfășoară degustarea de vinuri la Crama Vinalia din Ceptura, o experiență dedicată pasionaților de vinuri și tuturor celor care vor să învețe cum să aprecieze cu adevărat această băutură.

Turism viticol cu cazare la cramă, o experiență autentică 

Vinalia Ceptura se numără puținele conace cu cramă din Dealu Mare ce oferă și cazare. Dacă ești pasionat de vinuri și vrei să evadezi din zgomotul asurzitor al orașului într-un loc de poveste în mijlocul naturii, Vinalia Ceptura poate fi exact ce ai nevoie. Ai ocazia să guști din sortimentele variate de vinuri produse aici – Sauvignon Blanc, Fetească Neagră, Tămâioasă Românească, Merlot sau Cabernet Sauvignon, să privești răsăritul în timp ce îți bei cafeaua pe terasa restaurantului și să te odihnești în camerele minimaliste cu mobilier antichizat, de unde poți ieși pe terasă pentru a asculta sunetul produs de apa unui mic iaz. De asemenea, ai posibilitatea de a închiria o bicicletă pentru a explora regiunea, iar în timpul verii poți face o baie în piscină. Mâncarea este un alt punct de atracție la Vinalia Ceptura. Legumele sunt proaspete și naturale, cultivate în solarul propriu, iar meniul este bogat și adaptat tuturor preferințelor.

Vinurile premium, disponibile în wineshop-ul Vinalia la preț de producător

Cei care vor să revină acasă cu un suvenir pot achiziționa de la wineshop-ul Vinalia diferite sortimente de vinuri premium. „Nu pleca din cramă fără vin, dacă vrei să-ți meargă din plin!” - este mesajul scris la intrarea în wineshop. De aici poți cumpăra vinuri de calitate la preț de producător, cum ar fi vinurile roșii Cuvee Sec Tamada, Fetească Neagră Sec Miracol, vinurile rosé Efemer sau vinurile albe Beatitudine de Vinalia, garantate 100% de fondul Vinalia DOC Dealu Mare. Iubitorii de vinuri pot cumpăra și pachete de șase sticle de vinuri selectate de specialiștii Vinalia, la prețuri avantajoase.

Dacă nu ai ajuns încă la Vinalia pentru a gusta vin din struguri tradiționali românești, poți comanda online diferite sortimente de vinuri, pe vinaliaceptura.ro.

Situată în cea mai mare podgorie din România, Dealu Mare, crama Vinalia din Ceptura de Jos oferă o experiență completă: sortimente variate de vinuri cu aromă bogată, degustare sub ghidajul unui somelier pregătit să răspundă tuturor curiozităților pasionaților de vin, dar și mâncăruri delicioase, potrivite pentru fiecare tip de vin. Mai mult decât atât, datorită spațiilor de cazare oferite de conac, Vinalia Ceptura este un adevărat refugiu pentru cei ce doresc să se bucure de frumusețea regiunii și să exploreze bogăția vinurilor românești.

×
Subiecte în articol: ceptura crama Vinalia