x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Cum se udă busuiocul. Semne la care trebuie să fii atent

Cum se udă busuiocul. Semne la care trebuie să fii atent

de Anastasia Paul    |    28 Iun 2023   •   22:30
Cum se udă busuiocul. Semne la care trebuie să fii atent
Sursa foto: Hepta

Este important să știi cât de des să uzi busuiocul pentru a-l menține sănătos.

Experții spun că pentru o hidratare corectă trebuie să găsești un echilibru între udarea excesivă și cea insuficientă iar acest lucru depinde de o serie de factori, de la ghiveciul în care se află și până la expunerea la lumină. 

Pământ

Frecvența de udare a busuiocului depinde de mai mulți factori, cum ar fi vremea, stadiul de creștere al plantei și tipul de pământ. Busuiocul preferă solul umend constant dar este esențial să eviți udarea excesivă, scrie homesandgardens.com. 

În general, acesta ar trebui udat atunci când suprafața solului se simte uscată la atingere. Asta înseamnă, de obicei, o dată la 1-3 zile în lunile de vară, când vremea este caldă și uscată. Udarea poate fi redusă la o dată pe săptămână sau o dată la 10 zile în perioadele mai reci sau ploioase.

Ora 

O altă recomandare pentru a menține busuiocul în stare bună este să-l uzi dimineața. Acest lucru permite ca orice exces de apă de pe frunze să se evapore la soare, reducând astfel riscul de dezvoltare a bolilor fungice.

Însă este esențial să acorzi atenție aspectului plantei. Îngălbenirea frunzelor, de exemplu, poate fi un semn de udare excesivă.

Pulverizare

O plantă matură de busuioc are nevoie de circa 2,35 cm de apă pe metru pătrat, o dată pe săptămână.

Răsadurile tinerenu au nevoie de atâta apă deoarece se pot îneca, fiind astfel suficientă doar jumătate din cantitate. Pentru busuiocul încolțit poți folosi un spray pentru plante pentru a mențineumed  stratul superior al solului.

Frecvență
Creșterea busuiocului în recipiente necesită udare mai regulată decât busuiocul cultivat în grădină. În primul rând pentru că solul din ghivece sau recipiente mai mici se usucă mai repede decât în cele mai mari din cauza cantității limitate de sol.

Un alt motiv ste că în ghivece mai mici, solul este mai puțin expus la soare deoarece frunzele de busuioc protejează solul de precipitații, ceea ce înseamnă că mai puțină apă își face drum în mod natural în sol și la rădăcinile plantei. Aceasta înseamnă că nu te poți baza pe ploaie.

Alți factori care provoacă uscăciunea solului includ tipul de ghiveci. Cele fabricate din materiale poroase, cum ar fi teracota favorizează uscarea mai rapidă a pământului. 

Busuiocul cultivat în aer liber ori în ghivece mari poate fi udat săptămânal, până când apa se scurge prin drenajul de pe fundul vasului. Cel din recipiente mici trebuie udat la 3 zile. 

Busuiocul cultivat în interior
Busuiocul plantat într-un ghiveci cu diametrul de 50 cm, iar necesarul de apă trebuie să fie astfel de circa 7 cm la 1-2 zile. Dacă planta stă afară, atunci poate fi udată la 4 zile. 

Dacă solul este nisipos, atunci udarea trebuie să fie mai frecventă decât în solul argilos. Se poate adăuga compost în pământul din ghiveci pentru a preveni deshidratarea rapidă.

Udarea în funcție de anotimp

La temperaturi mai calde, solul în care crește busuiocul este probabil să se usuce mai repede din cauza evaporării apei, ceea ce poate face ca planta să sufere deoarece nu va primi cantitatea de apă de care are nevoie.
Pentru a te asigura că planta are suficientă apă, atunci udă astfel încât apa să ajungă mai adânc în sol pentru a deezvolta rădăcini mai puternice. 

Pentru a preveni uscarea rapidă a rădăcinilor busuiocului, ceea ce poate fi util mai ales dacă pleci în vacanță pentru câteva săptămâni și nu-ți vei putea uda planta la fel de regulat, atunci adaugă un strat de mulci la rădăcini Aceasta poate însemna folosirea de paie, frunze mărunțite, butași de iarbă. Acest strat protector ar trebui să reducă pierderea de umiditate.

Este însă important să eviți udarea frunzeloreoarece acest lucru poate crește riscul ca busuiocul să dezvolte boli fungice. Încă un motiv pentru a uda baza plantei și a solului.

La ce să fii atent

Busuiocul este o plantă mediteraneană care preferă solul bine drenat. Udarea excesivă poate duce la o afecțiune numită putregaiul rădăcinii, care îl poate deteriora sau chiar ucide. De aceea, este important să ajustezi udarea la nevoile plantei, mai degrabă decât să respecți un program rigid.

Asigură-te că nu există apă sub plantă dacă este cultivat într-un ghiveci ori există o farfurie sub acesta. Poți aera solul prin realizarea de găuri de aer. 

Udarea excesivă sau insuficientă poate afecta calitățile aromatice ale plantei iar menținerea unor niveluri optime de hidratare favorizează dezvoltarea uleiurilor esențiale, intensificând gustul și parfumul frunzelor.

 

 

×
Subiecte în articol: busuioc uda