x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Va confruntati cu arsuri solare? Cum actionati corect

Va confruntati cu arsuri solare? Cum actionati corect

23 Aug 2023   •   14:30
Va confruntati cu arsuri solare? Cum actionati corect

Vara este perioada pe care cei mai mulți oameni o așteaptă pentru a se bucura de soare.

Dar, pe lângă toate acele ore petrecute în aer liber, vara vine de obicei la pachet cu un lucru mai puțin plăcut: arsurile solare. Din fericire pentru noi toți, există o mulțime de remedii naturiste pe care le puteți folosi pentru a calma arsurile, mâncărimea și exfolierea care apar în urma daunelor cauzate de razele solare.

Mulți specialiști recomandă Raniseptol, un dispozitiv medical care are acțiune antiinflamatorie și care stimulează procesele de regenerare celulară.

Cum puteți ameliora rapid o arsură solară

Pentru a începe vindecarea și pentru a calma durerea, este esențial să acționați imediat ce observați că pielea a început să fie afectată de arsuri. Cheia este să reduceți temperatura pielii și să preveniți deteriorarea ulterioară. Iată ce ar trebui să faceți imediat:

  • Mergeți la umbră. Găsiți un loc umbrit, intrați în casă sau măcar acoperiți-vă pielea expusă cu îmbrăcăminte, o umbrelă sau orice altceva care să vă ferească de razele soarelui.
  • Hidratați-vă. Arsura solară atrage apa din alte părți ale corpului spre piele. De aceea, beți multă apă – imediat și timp de câteva zile după – pentru a evita deshidratarea.
  • Faceți un duș sau o baie cu apă rece. Deși s-ar putea să fie puțin inconfortabil, un duș scurt rece va reduce temperatura pielii și inflamația.

Baie cu bicarbonat de sodiu și fulgi de ovăz

Adăugați câteva linguri de bicarbonat de sodiu într-o cadă plină cu apă rece și stați în apă timp de aproximativ 15 până la 20 de minute pentru a minimiza daunele solare. De asemenea, puteți adăuga și o cană de ovăz în apă pentru a reduce iritația și pentru a ajuta pielea să-și păstreze umiditatea naturală.

Este important ca imediat după ieșirea din apă, pielea să se usuce bine, însă nu stergeți pielea intens cu prosopul pentru a nu provoca și mai multe iritații.

Aloe vera

Dacă nu aveți o plantă de aloe vera în casă, ar trebui să cumpărați una. Gelul din interiorul acestei plante suculente este folosit de secole pentru a trata și ameliora tot felul de afecțiuni, de la probleme de stomac până la infecții renale. De multe ori, produsele care conțin aloe vera sunt folosite pentru a reduce arsurile solare.

Pentru a ameliora imediat usturimea provocată de arsurile solare, puteți pur și simplu să rupeți o frunză de aloe vera și să aplicați gelul din interiorul acesteia direct pe piele. Dacă nu aveți la dispoziție o plantă de aloe vera, încercați un gel de aloe vera 100% (nu o loțiune sau un unguent pe bază de aloe). Aceste geluri se găsesc în farmacii.

Ceai de mușețel

Ceaiul de mușețel este extraordinar pentru starea de spirit, însă poate să calmeze și pielea arsă de soare. Preparați ceaiul așa cum faceți în mod normal și lăsați-l să se răcească. După ce a atins temperatura optimă, înmuiați un material textil în el și aplicați-l pe zona afectată.

Dacă sunteți alergic la polen, nu ar trebui să utilizați acest remediu deoarece poate provoca o reacție alergică la nivelul pielii.

Purtați haine largi

După ce pielea își începe procesul de regenerare și vindecare, este recomandat să purtați haine care nu se lipesc de piele. Pielea este cel mai mare organ al corpului, motiv pentru care este important să aibă loc să respire în timp ce se vindecă după un episod traumatic major, cum ar fi arsurile solare. Cele mai prietenoase materiale cu pielea sunt fibrele naturale, cum ar fi bumbacul.

Comprese reci

Aplicați un prosop curat, fără scame sau o cârpă rece de mai multe ori pe zi timp de 10-15 minute.

Castraveți

Aceste legume răcoritoare au efect antioxidant și analgezic. Puneți câțiva castraveți reci într-un blender și aplicați apoi pasta obținută pe piele.

Ulei de cocos

Acest ulei multifuncțional este bogat în grăsimi naturale precum acidul linoleic și acidul lauric, care au proprietăți hidratante și antimicrobiene. Este recomandat să-l aplicați cel mai bine mai târziu în timpul procesului de vindecare pentru a menține pielea hidratată.

Nu uitați de cremele hidratante

Pielea va avea în continuare nevoie de îngrijire delicată și iubitoare chiar și după administrarea tratamentului inițial. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a preveni exfolierea pielii - sau cel puțin pentru a o menține la minimum - este să aplicați în mod regulat cremă hidratantă pe zonele afectate. Utilizați o cremă hidratantă fără parfum și fără coloranți pentru a menține iritația pielii la minimum.

Vindecarea unei arsuri solare

Iată la ce să vă așteptați în timpul vindecării arsurilor solare:

Cât durează vindecarea unei arsuri solare?

Cu cât arsura este mai gravă, cu atât vindecarea durează mai mult. Arsurile solare ușoare se vindecă de obicei în câteva zile, în timp ce o arsură solară severă, însoțită de vezicule, se poate vindeca după câteva săptămâni.

Cum arată o arsură solară vindecată?

După vindecarea unei arsuri solare ușoare, pielea începe să-și piardă treptat culoarea roz sau roșie și revine la normal. În cazul unei arsuri moderate, stratul exterior al pielii se poate desprinde. În schimb, o arsură solară mai severă este însoțită de vezicule care se vor estompa în timp. Evitați să le spargeți.

×