x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Zile libere de Crăciun și Anul Nou. Ce planuri au românii de sărbători

Zile libere de Crăciun și Anul Nou. Ce planuri au românii de sărbători

de Anastasia Paul    |    09 Dec 2022   •   12:50
Zile libere de Crăciun și Anul Nou. Ce planuri au românii de sărbători
Sursa foto: Hepta

Românii vor beneficia de numai două zile libere cu ocazia sărbătorilor de iarnă din acest an.

Atât 25 decembrie 2022, cât și 1 ianuarie 2023 sunt duminica, astfel că angajații vor avea liber doar două zile,  respectiv pe 26 decembrie 2022 și 2 ianuarie 2023, care vor fi luni. În mod  normal, salariații beneficiază de câte două zile libere legale cu ocazia sărbătorilor de iarnă, deci în total de patru zile. 

În zilele declarate sărbători legale nu se lucrează, cu excepția sectoarelor critice ale economiei, a unităților sanitare și de alimentație publică.  Angajații din aceste domenii au dreptul să-și ia liber în următoarele 30 de zile.

Astfel că la acest sfârșit de an, românii vor avea parte de două weekenduri prelungite, și nu de o minivacanță, ca în anii anteriori.

Circa 33% dintre români vor petrece sărbătorile acasă

Totodată, din cauza inflației și a scumpirilor, aproximativ 36% dintre români nu mai au bani să plece în vacanțe și își vor petrece sărbătorile acasă. Din cauza greutăților materiale, 30% dintre locuitorii din mediul rural ar vrea să sară peste Crăciun.

Mai mult, 61,5% dintre părinți vor chelui sub 100 de lei pentru cadoul copilului iar peste 50% dintre cei de la sate vor oferi produse de bază, precum alimente, haine, pantofi, arată un sondaj World Vision România.

Situația este cu atât mai gravă cu cât 66,3% dintre cei care trăiesc în mediul rural reușesc doar parțial sau deloc să asigure familiei minimum necesar, respectiv căldură, mâncare, iar circa 30% dintre familiile din mediile vulnerabile consideră stresantăperioada Crăciunului. De asemenea, 25% dintre părinți sunt îngrijorați din cauza costurilor la încălzire iar 55% dintre cei care locuiesc la sate nu au avut brad în ultimii ani. 

Circa 76% dintre români spun că se vor încadra în bugetul stabilit pentru cadouri și numai 20% au pus bani deoparte pentru sărbători. În același timp, 7% vor să ofere vouchere iar 6% doresc să realizeze singuri darurile pe care le vor oferi celor dragi. Cei mai prevăzători au fost locuitorii din sud-estul țării, 25% economisind pentru cadouri și 28% din tinerii generației Z, între 18-24 de ani. 

Și clienții Revolut au preferat să anticipeze cheltuielile legate de această perioadă a anului și au pus bani deoparte în seifuri Vault, pe care le-au și personalizat. 42% dintre seifurile Vault create de clienții români au fost denumite Economii, 9% - Vacanțe/ sărbători și peste 3% - Cadouri/ Daruri/ Crăciun. Românii au creat peste 657.000 de seifuri Vault, pentru diverse obiective . Iar cu super-aplicația financiară Revolut, economisirea este mai ușoară, atât individual, cât și în grup, deoarece seifurile Vault permit depunerea și retragerea banilor oricând, de oriunde, fără niciun cost, în mai mult de 30 de monede (fiat).

Însă europenii sunt mai precauți în privința cheltuielilor, astfel că  60% dintre locuitorii de pe vechiul continent vor să stea acasă de Crăciun, în loc să meargă la prieteni, rude sau în vacanțe, arată un studiu realizat de Revolut și Dynata în 7 state. Estimările arată că aceste sărbători vor fi cele mai austere din ultimii ani din cauza inflației galopane și a scumpirilor la energie și alimente. 

De asemenea, tot 60% dintre europeni vor să se țină de bugetul stabilit iar 25% spun că au făcut economii pentru a dispune de fonduri pentru cadouri. 


 

 

×
Subiecte în articol: zile libere craciun anul nou